»Po vsaki uporabi je najbolje, da kozarce čim prej očistite,« je pojasnila Valerija Kovač iz Steklarne Rogaška. Splakovanje je nujno predvsem takrat, ko smo iz kristalni kozarcev pili rdeče vino. »Marsikdo kozarce zloži v pomivalni stroj, vendar je treba vedeti, da je kristal občutljiv, mehak in se lahko hitro poškoduje. Velike temperaturne razlike, groba in agresivna čistilna sredstva, ki se uporabljajo za pomivalni stroj, so za kristal neprimerna,« je dodala in poudarila, da je najbolj zaželeno ročno pomivanje.
NASVET: Kristalne kozarce pomivamo ročno, sijaj pa jim povrnemo z malo alkoholnega kisa ali limoninim sokom.
Ker so za vino najbolj primerni kozarci s pecljem, je pri umivanju treba paziti, da jih ne odlomimo. »Zato je najbolje, da kozarec primemo za čašo,« je poudarila Kovačeva. »Umijemo jih s toplo vodo, blagim detergentom in mehko gobo. Na koncu jih obrišemo z mehko krpo, ki ne pušča ostankov vlaken,« je še dodala.
»Glede na to, da se bliža martinovanje, kateremu bodo sledili še božično-novoletni prazniki, bodo kristalni kozarci prava izbira za nazdravljanje in praznovanje. Da bodo v teh trenutkih res sijoči, jim po vsakem čiščenju sijaj lahko povrnemo še z malo alkoholnega kisa ali limoninim sokom,« je še svetovala.