Setveni koledar

Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svetujemo

Le ustrezno načrtovana kuhinja je zares uporabna

Mateja Cukala, u. d. i. a.
20. 9. 2017 | 18:08
21. 10. 2024 | 23:57
9:02

Kuhinja je prostor, ki je v stanovanju za večino ljudi zelo pomemben. V njej se kuha, pripravlja in shranjuje hrana, če je dovolj prostora, je v bližini tudi jedilna miza ali pa je vsaj del pulta namenjen hitrim obrokom. Čeprav naj bi lastniku predvsem omogočila prehranjevanje, mora biti ustrezno načrtovana, da bo čim bolj uporabna. Če ne izberemo dovolj velikega hladilnika ali imamo premalo prostora za pripravo hrane, nas moti dolga pot do jedilnice ali se po nepotrebnem sklanjamo in brskamo po omaricah, potem smo naredili napako pri razporeditvi kuhinjskih elementov. Neuporabno kuhinjo je težko sanirati, potrebna sta nov pristop in postavitev.

Lahko pa je vse na dosegu rok, omarice si pravilno sledijo od hladilnika, pomivanja, priprave, kuhanja do odlaganja hrane, a se v njej vseeno ne počutimo dobro, težko jo pospravimo, še teže zares očistimo, pri delu imamo premalo svetlobe. V takšnem primeru lahko namesto celostne spremembe pod viseče omarice namestimo svetila, zamenjamo ročaje in delovni pult ter se odločimo za nove dodatke. Če mislimo, da tudi s tem ne bomo zadovoljni, je bolje, tako kot v prvem primeru, začeti znova, narediti dober razpored, premisliti, koliko posode, krožnikov bomo potrebovali, koliko ljudi bo sodelovalo pri pripravi hrane, koliko jih bo sedelo za mizo in podobno.

V razvojnem pogledu so kuhinje doživele korenite spremembe. Sprva je bilo v prostoru, kjer se je kuhalo, ognjišče, pozneje zidan štedilnik, pa tudi umivalnik in ena ali dve kredenci. Ko se je razmahnila blokovska gradnja, so prevladovale ozke zaprte kuhinje, kjer je bilo prostora le za najnujnejše elemente in majhno jedilno mizo. Povojna individualna primestna gradnja je jedilnico priključila dnevnemu prostoru. Večinoma je bil del za obedovanje videti kot večkotni dodatek ali prizidek k hiši, v katerih še danes najdemo ovalno ali okroglo mizo.

Zaradi skokovitega napredka v razvoju kakovostnih gospodinjskih aparatov se je zlasti v zadnjih desetih letih pojavila potreba po drugačnem oblikovanju kuhinjskih elementov, ki zahtevajo oz. dovoljujejo drugačno, bolj sproščeno razporeditev. Sodobne nape so zaradi učinkovitega odvajanja neprijetnih kuhinjskih vonjav pripomogle k združitvi jedilnice z dnevno sobo. Prav zaradi želje po velikem, svetlejšem odprtem prostoru, kjer delo ob štedilniku postane prijetno opravilo, pri katerem lahko sodelujejo vsi družinski člani ter gostje, se številni lotijo prenove stanovanja.

Otočna postavitev

Takšna sinergija dveh, po uporabi različnih prostorov narekuje otočno postavitev kuhinjskih elementov. Toda če vsi kuhinjski elementi stojijo na sredini, potrebujemo veliko prostora. Zato so preprostejše postavitve dvoramne, takšne, kjer je pult, ki gleda proti jedilnici, prehoden z ene ali obeh strani, višji elementi s hladilnikom in vgradnimi pečicami pa so ob steni. Tu je navadno tudi del pulta, namenjen zgolj za kuhanje, medtem ko je otočni del le za pomivanje in pripravo hrane ali obratno. Zjutraj, ko se nam mudi na delo, je priročno hitro pozajtrkovati ob pultu. Če je dovolj prostora, je najpreprosteje podaljšati delovni pult proti bivalnemu delu, da sega vsaj 30 cm čez omarice. Tudi previs delovne plošče na koncu kuhinjskega niza je lahko zasilna jedilnica. Prednost takšnega pulta oz. otoka je v večji delovni površini in možnosti, da delamo kar sede ob kuhinjskem pultu. Mnogi uporabniki kuhinje želijo povezanost z bivalnim prostorom, iz katerega pa ni mogoč neposreden pogled na delovni pult. V takšnih primerih je sprednji del lahko v celoti oziroma le delno dvignjen v pult. Zaradi ugodnejše izrabe prostora, dodatne delovne površine in želje po bližini jedilnice je lahko mizna plošča z ene strani vpeta v kuhinjski niz ali z enim delom nanj prislonjena.

Za velike prostore, kjer so doma ljubitelji kuhanja, je ena najboljših rešitev postavitev v obliki črke U, kjer na sredini potekajo vodna obdelava, kuhanje in priprava hrane. Omare za živila, hladilnik in pečice so postavljeni v stensko nišo. Delovna površina je v tem primeru široka vsaj 90 cm. Tako oblikovana kuhinja postane središče dogajanja, saj so lahko pri kuhi in pripravi hrane udeleženi vsi družinski člani, ob široki delovni površini pa bodo lahko pomagali tudi gostje. Toda pozor: okoli kuhalnega dela mora biti dovolj prostora za odlaganje posode, s prednje strani pa mora biti kuhalna plošča ustrezno zaščitena.

Še pred nekaj leti so bili zelo priljubljeni dodatki, kot so držala za papirnate brisače, obešala, police za začimbe in podobno, ki so viseli pod zgornjimi kuhinjskimi elementi. Danes si marsikdo, ki ima kuhinjo v odprtem bivalnem delu stanovanja, želi, da je čim več stvari pospravljenih v omarah in predalih. Vsekakor je dobrodošla možnost, da so med kuhanjem in pripravo hrane omarice odprte. Na koncu pa naj bi se dalo kuhinjo hitro in preprosto pospraviti. Sodobni predali, okovje za dober izkoristek kotov, izvlečni mehanizmi visokih omar, raznovrstni načini odpiranja visečih omaric ponujajo obilico možnosti, saj je lahko vsaka stvar na svojem mestu in imamo tako boljši pregled ter lažji dostop do živil, posode, pribora.

Prednost lahkemu vzdrževanju in čiščenju

Zaradi hitrega načina življenja se je pojavila potreba po preprostem in lažjem vzdrževanju kuhinje, zato so ročaji vse manj zaželeni. Najnovejše okovje omogoča odpiranje in zapiranje z rahlim dotikom, kar je dobrodošlo zlasti pri spodnjih globokih predalih, saj se nam pri odpiranju ni treba sklanjati. Dvižni mehanizmi so poenostavili odpiranje nekoč težkih vrat na visečih omaricah in tako olajšali kuhinjska opravila. Z dotikom se vratca odprejo in s pritiskom na gumb se spet zaprejo.

Priprava hrane zahteva odporno delovno površino, ki jo zlahka očistimo. Na pultu in steni nad njim se ob kuhalni plošči nabirajo mastni madeži in za pomivalnim koritom vlaga. Tukaj se zaradi hoje tudi tla hitreje obrabijo kot v drugih delih stanovanja. Keramiko na steni vse bolj nadomeščajo gladki materiali brez neprijetnih fug. Na krajših površinah se lepo obnese barvano steklo, ob kuhalni plošči obloga iz nerjavnega jekla. Iz monolitnega materiala kerrocka lahko mizar izdela površino brez vidnih spojev in jo s krožnim zaključkom med pultom in steno potegne vso do visečih omaric.

Tudi z malo denarja lahko uredimo lep in udoben kuhinjski prostor, ki že v eni sami barvi in materialu predstavlja zaokroženo celoto. Povsem belo pohištvo, ki naj se tako po uporabnosti kot obliki prilagaja celotni arhitekturi prostora, poživimo z barvnimi stenami. Z dodatki masivnega lesa, s skrbno izbranimi furnirji in drugimi naravnimi materiali bomo dosegli občutek domačnosti, z izbiro lahkih sodobno oblikovanih stolov pa uporabnost kuhinje. Za prijetno ozračje in zadostno svetlobo pri delu bodo poskrbela neopazna vgrajena LED-svetila pod omaricami, v njihovi notranjosti, za prosojnim steklom med kuhinjskimi elementi. Pomemben svetlobni vir je napa, proizvajalci kuhinjskih dodatkov ponujajo vrsto steklenih polic z vgrajenimi svetili, obstajajo pa tudi že vodne armature z osvetljenim curkom.

Ali za dobro počutje v kuhinji res potrebujemo rustikalno oblikovane omarice s skrivenčenimi ročaji, nešteto odprtih stenskih polic, jedilno mizo, pokrito z dolgim prtom, in težke oblazinjene stole, ki jih komaj prestavimo? Po napornem dnevu se je prijetno vrniti v urejen dom, vendar nam pospravljanje in čiščenje vzameta veliko dragocenega časa. Prav zato je pri prenovi smiselno pomisliti na to, da nam zaradi kopice nepotrebnih predmetov in pretirano oblikovanih kosov pohištva, ki jih moramo negovati, lastno stanovanje ne sme postati breme. To še zlasti velja za delovne prostore, med katere sodi tudi kuhinja.

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine