Zahteve sodobnega bivanja so kuhinjo spremenile v kotiček, v katerem se zbira vsa družina, pa tudi hišni ljubljenčki. Ker pa v tem prostoru še vedno pripravljamo tudi hrano, je možnosti za razvoj mikroorganizmov zelo veliko. Glavni prenašalec mikroorganizmov v domačo kuhinjo je hrana, predvsem surova živila, ki jih prinesemo iz trgovine. Zato je zelo pomembno, kako ravnamo z njimi, saj jih običajno najprej odložimo na kuhinjski pult, preden jih pospravimo na svoje mesto.
Kako preprečiti navzkrižno onesnaženje kuhinjskih površin in gotove hrane prek surovih, neobdelanih živil, si lahko preberete v zadnji tiskani izdaji priloge Deloindom, v tabeli, ki so nam jo posredovali z Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije, pa si lahko pogledate, katere potencialno patogene mikroorganizme so izolirali z različnih površin v domači kuhinji. Nevarno bakterijo E. Coli (nekateri sevi te bakterije lahko povzročajo črevesne in zunajčrevesne okužbe, kot so vnetje sečil, meningitis, peritonitis, mastitis, septikemija in podobno) so, na primer, našli na kuhinjskih pipah, krpah, gobicah za pomivanje posode, v pomivalnem koritu in na deskah za rezanje.