S pravilno uporabo in vzdrževanjem podaljšamo življenjsko dobo nožev.
13. 12. 2021 | Besedilo: V. H.
vzdrževanje nožev, rezilo, kuhinjski noži, čiščenje nožev, noži, brušenje nožev
Nasveti za pravilno vzdrževanje kuhinjskih nožev
13. 12. 2021 | Besedilo: V. H.
vzdrževanje nožev, rezilo, kuhinjski noži, čiščenje nožev, noži, brušenje nožev
Noži so najpogosteje uporabljeno kuhinjsko orodje, ki se sčasoma obrabi. Kako hitro pride do obrabe, je odvisno od kakovosti noža, materiala, naše uporabe in vzdrževanja. Z vami delimo nekaj nasvetov, s katerimi boste podaljšali življenjsko dobo kuhinjskih nožev.
Pravilno shranjevanje
Kuhinjskih nožev ne shranjujmo v predalu z drugim priborom, zajemalkami, kuhalnicami in ostalimi kuhinjskimi pripomočki, saj se rezila nožev ob drgnjenju lahko poškodujejo. Shranjujemo jih ločeno od ostalih kuhinjskih pripomočkov, najbolje na priročnem stojalu za nože.
PREBERITE ŠE: TRENDI: KAKŠNI JEDILNI SERVISI SO MODERNI
Čiščenje
Sprotno čiščenje nožev je nujno za njihovo dolgo življenjsko dobo. Četudi imamo nože iz nerjavečega jekla, ti niso popolnoma nerjaveči, na rjo so odporni do določene mere, zato jim voda ali vlaga škodita. Če bi pustili umazan moker nož dalj časa v umivalniku, bi se to poznalo na rezilu noža. Zato jih čistimo sproti, a jih ne perimo v pomivalnem stroju, saj jim vroča voda, vroč zrak in agresivna pralna sredstva lahko škodijo.
Takoj po uporabi nož operimo pod tekočo vodo, po potrebi lahko uporabimo kanček sredstva za pomivanje posode. Splaknimo ga s hladno do mlačno vodo, obrišimo s čisto kuhinjsko krpo ter ga pustimo na kuhinjskem pultu, da se popolnoma posuši.
Nežno rezanje živil
Za rezanje različnih živil uporabimo temu primeren nož, glede na tip rezila in rezalno desko. Če je rezilo ostro, za rezanje ne potrebujemo veliko sile. Kljub temu nož udarja ob rezalno desko, kar vpliva tudi na ostrino rezila noža, ki sčasoma postane topo. Prav topi noži pa so največji razlog za poškodbe (ureznine) v kuhinji.
Redno brušenje
Zato je treba nože redno brusiti. Lahko jih brusimo sami doma z brusilno palico, lahko pa nam pomagajo mojstri v servisih za brušenje nožev. Po nekajletni uporabi bo imel nož, ki je redno brušen, manj obrabljeno rezilo kot nož, ki je bil nabrušen zgolj nekajkrat.
---
MORDA VAS ZANIMA TUDI: Čisto vse, kar morate vedeti o kuhinjskih nožih