Odlična ideja, kam z odpadlim listjem

Odpadlo listje v naravi za rastline predstavlja vir hranil.

Jesen je drevesne krošnje odela v pisane barve, kar nekaj barvastega listja pa lahko opazimo tudi že na tleh. Polni listja so tudi naša dvorišča ter vrtovi in marsikdo se je v teh dneh že lotil pospravljanja, razpihavanja in pometanja šumečih naravnih odpadkov. A kam z vsemi temi kupi listja? Jih je mogoče kako reciklirati, da nam bodo v korist?

PREBERITE ŠE: ZADNJA KOŠNJA TRATE PRED PRVO SLANO

Navadno listje, ki ga pograbimo s svojih zelenic in teras, roma v zabojnike za biološke odpadke ali na kompost. Tja seveda tudi sodi in takšno spravljanje je popolnoma ustrezno, saj se organski material lahko na teh dveh mestih ustrezno razgradi. V gozdu bi seveda ostal na tleh, kjer bi ga razkrojili vlaga, sončni žarki in gozdni organizmi, služil pa bi kot gnojilo in hranilo za novo in že obstoječo generacijo rastlin. 

Če listje spravimo na kompost, se bo tudi tam sčasoma spremenilo v gnojila in hranila, ki jih bomo lahko s pridom uporabili na vrtu. Listje pa lahko uporabimo tudi za obogatitev zemlje sobnih rastlin. Kako?

PREBERITE ŠE: USTVARJAMO S TJAŠO KOKALJ JERALA: JESENSKA SKLEDA IZ ODPADLIH LISTOV

Najprej ga poskusimo nabrati v čim večjih količinah, nato pa ga posušimo. Ko bo listje dodobra zašumelo, če ga zmečkamo med dlanmi, pomeni, da je nared za naš reciklažni pripravek. Liste zdrobimo, da dobimo nekakšen prah oziroma kosmiče. To lahko storimo kar z rokami, lahko pa si po zgledu zgornjega Instagram videa pomagamo tudi z različnimi kuhinjskimi pripomočki. 

Listnati prah nato zmešamo z zemljo, v kateri bodo rastle lončnice. Ob presajanju ga vmešamo k zemlji in tako bomo poskrbeli, da zemlja bolj rahla, hkrati pa tudi občutno bolj hranljiva.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE