Dokler trava še raste, jo lahko kosimo, zadnjo košnjo opravimo čim kasneje, vendar pred prvo zmrzaljo. Kosimo jo na višino 5 cm, saj bo tako bolje prezimila. Če temperature še nekaj časa ne bodo padle, bomo v ugodnih razmerah košnjo pač še enkrat ponovili.
Trate nikoli ne kosimo, dokler so bilke mokre. V letošnjem spremenljivem vremenu so primerni dnevi resda redki, priporočljivo je, da to naredimo na malce vetroven dan, ko se bo trata hitro osušila.
Ko pade prva slana, trate ne kosimo več, izogibamo pa se tudi hoji po zmrznjeni travi, saj s tem polomimo in poškodujemo bilke, škodujemo pa tudi koreninskemu sistemu, kar opazimo kot suhe zaplate v trati spomladi.
Jeseni trate ne gnojimo z dušikovim gnojilom, temveč z namenskim gnojilom z višjo vsebnostjo fosforja in kalija, ki travi omogoča boljšo prezimitev. Priporočljivo ga je uporabiti septembra ali oktobra, če nam je to opravilo ušlo, lahko pohitimo še novembra, a obvezno preden temperatura zraka pade pod 0 stopinj Celzija. Najbolje je gnojiti pred dežjem, da se granule gnojila stopijo.
Pomembno je, da s trate redno grabimo listje, posebno, če je mokro. To namreč travo duši in povzroča gnitje. Mulčenje (drobljenje) odpadlega listja s kosilnico, tako da drobir ostane na trati, je dobro le v primeru, če je listja malo in preden se tla ohladijo pod 6 stopinj Celzija, dokler lahko mikroorganizmi ostanke še razgradijo. Če imamo na trati veliko listja, se vsega na tak način ne moremo znebiti, da ne bi pretirana količina drobirja trave »zadušila«, podobno kot bi se zgodilo, če listja z nje sploh ne bi odstranjevali. Vedno mulčimo suho listje, ne mokrega, dobrodošlo pa je, če to storimo pred dežjem. V dneh objave tega prispevka je temperatura tal v osrednji Sloveniji med 8 in 9 stopinjami, na Primorskem od 9 do 13 stopinj Celzija.
Predvsem zelo obremenjene trate, po katerih se veliko teka, je priporočljivo tudi jeseni prezračiti in posuti s kremenovim peskom. Vendar smo za to opravilo letos že prepozni, saj za travo predstavlja šok. Rast mora biti po njem še intenzivna, da si v nekaj tednih opomore.