Poletje doma: Naredite preprosto opečnato kurišče

9. 7. 2020 | Besedilo: T. S. P.

vrt, gramoz, opeke, kurišče

Boste dopust preživeli doma? Možnosti so – čeprav so videti revne – neomejene, sploh če imate vrt. Najlepši večeri bodo v krogu družine in prijateljev, zbranih ob kurišču.

Za "naredi-sam" kurišče potrebujete dobre opeke. Veliko lažje je narediti ognjišče v obliki kvadrata, a če ste dovolj pogumni, se lahko lotite tudi okroglega. Če ugotovite, da vam takšno ognjišče ni všeč, pa se še vedno lahko odločite za nakup litoželeznega vrtnega kurišča.

Za doma narejeno ognjišče oziroma kurišče potrebujete:

- dovolj opek za štiri vrste
- lopato
- gramoz, s katerim boste kurišče napolnili do ene tretjine

PREBERITE ŠE: Letna kuhinja: Kuhanje na prostem

1. korak: Določite velikost kurišča

Odločite se, kako veliko kurišče boste naredili. Vse od 50x50 centimetrov do 1x1 meter bo dobra izbira. Kurišče, manjše od 50 centimetrov, bo težko zakuriti, večje od enega metra pa je običajno preveliko za hišne vrtove.

FOTO: CPCollins Photography/Shutterstock2. korak: Določite primeren kraj

Ko se boste odločili za velikost, je čas za iskanje primerne lokacije. Izogibajte se področjem, kjer imate v bližini drevo ali grmovje. Izogibajte se umetni travi, plastičnim ograjam ali kakšnim lesenim nadstrešnicam oziroma ropotarnicam.

3. korak: Merjenje

Ko boste izbrali primeren prostor za kurišče, na tla postavite prvo vrsto opek. Med opekami pustite 5 milimetrov široke reže. Nato postavite še eno vrsto, na zunanjo stran vrste, ki ste jo že postavili. Pazite, da reže med notranjo vrsto opek in zunanjo niso v isti vrsti.

4. korak: Priprava terena

Označite zunanji rob položenih opek, jih odstranite in pričnite urejati teren. Z lopato odstranite sloj trave in zravnajte tla.

5. korak: Sredina kurišča

Na sredini kurišča (ki trenutno še ni narejeno) skopljite manjšo luknjo, ki naj ima vsaj 30 centimetrov premera. Vanjo nasujte gramoz.


6. korak: Postavljanje opek

Postavite prvo vrsto opek in nato nadaljujte z drugo. Pri tem pazite, da opeke v naslednji vrsti polagate z zamikom, tako da so reže pokrite in ne vzporedne. Položite še tretjo in četrto vrsto.

7. korak: Gramoz

Dno kurišča pokrijte z gramozom. Kurišče je pripravljeno.

8. korak: Kurjenje

Ogenj zakurite tako, da na dnu in na sredini kurišča oblikujete kot nekakšen indijanski šotor iz trsk. Ko zagori, dodajajte večja polena. Pazite, da ogenj sega nekje do vrha kurišča.

Pomembno opozorilo: Nekje v bližini imejte sredstvo za gašenje ognja. Upoštevajte tudi opozorila, kdaj kurjenje v naravi ni primerno oziroma odsvetovane zaradi velike požarne ogroženosti.

PREBERITE ŠE: Štirje nasveti za čiščenje žara

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE