Način, kako pospravljamo kozarce, je odvisen predvsem od frekvence uporabe (tiste, ki so na začetku police, uporabljamo pogosteje) in njihove robustnosti (krhki kozarci zaradi nepravilnega načina hranjenja hitreje počijo). Najbolj pereče vprašanje pa je: ali moramo kozarce na polico pospravljati z robom navzgor ali navzdol?
Ali bomo kozarce in skodelice v omarico oziroma na polico pospravljali z robom navzgor ali navzdol, je odvisno predvsem od pogostosti uporabe in robustnosti samega izdelka. Ker se prah lahko nabira tudi v omarici z vrati, je smiselno, da kozarce in skodelice, ki jih ne uporabljamo pogosto, pospravljamo z robom navzdol. A pri tem velja previdnost: krhke kozarce in skodelice raje postavljamo na polico ali v omarico z robom navzgor. Tisti, ki so bolj robustni, pa z robom navzdol.
Način pospravljanja je sicer odvisen od posameznika, a načeloma kozarce in skodelice, ki jih uporabljamo in pomivamo vsak dan, lahko pospravljamo z robom navzgor.
Kozarci za šampanjec, vino, martini ali druge pijače imajo občutljiv rob, ki lahko hitro poči ali pa se poškoduje – zato jih pospravljamo z robom navzgor. Če pa se bojimo, da se bo v njih nabralo preveč prahu, uporabljali pa jih ne bomo tako pogosto, se lahko odločimo za pospravljanje z robom navzdol. Pri tem bodimo zelo previdni!
PREBERITE ŠE: Kristalnih kozarcev nikar v pomivalni stroj
Kozarce in skodelice je najbolj smiselno pospraviti na polico ali omarico, ki je najbližje pomivalnemu stroju ali kuhinjskemu koritu. S tem si boste olajšali pospravljanje in gostom lažje razložili, kje najdejo ustrezen pribor.
Če nimate dovolj prostora za vse kozarce ali skodelice, jih lahko zlagate eno v drugo. Vendar pa to velja zgolj za robustne kozarce in skodelice (sploh plastične ali kovinske). Občutljivih kozarcev (predvsem tistih, ki imajo peclje) na takšen način ne smemo in ne moremo zlagati. Previdnost velja tudi pri keramičnih skodelicah, ki lahko hitro počijo.
---
MORDA VAS ZANIMA TUDI: To je razlog, zakaj postanejo kozarci v pomivalcu motni (in kako se tega znebiti)