Slamnike pospravimo na suho in ne prevroče mesto

22. 11. 2020 | Besedilo: Tjaša Sterle Polak

klobuk, sergej pajk, čiščenje, shranjevanje, slamnik

Čiščenja slamnika se raje ne lotevajmo sami. Tudi klobukov iz drugih materialov raje ne nosimo v kemično čistilnico, temveč v klobučarno.

Jesen se že počasi preveša v zimo, čeprav je na popoldanskem soncu še vedno precej toplo. Poletna oblačila smo že zamenjali za jesenska in zimska, počasi pa bomo pospravili tudi druge stvari – kot na primer slamnike. Pa veste, kako jih očistiti in shraniti? Za nasvet smo poklicali Sergeja Pajka, lastnika klobučarne Pajk Klobuki, ki se lahko pohvali že z 90-letno tradicijo izdelovanja klobukov.

»Slamnikov se ne da čistiti,« kratko pove Sergej Pajk. Seveda je vse odvisno, iz katere slame je narejen slamnik, ki nas ščiti pred vročim poletnim soncem, a narejenih iz pšenične slame ne moremo čistiti z vodo ali kakšnimi čistili. Ko se poletje prevesi v jesen in se ta začne bližati zimi, jih moramo pospraviti na mesto, ki ni vlažno in kjer ni prevroče, dodaja Sergej Pajk. »Drugače je pri panamskih slamnikih, ki so narejeni za vlažna področja. A ti potrebujejo vlago tudi poleti, ko je pri nas precej suho,« še dodaja Pajk.

Veliko slamnikov, ki se danes znajdejo na prodajnih policah, sploh ni narejenih iz slame, temveč iz plastike ali papirja. »Te tudi težko čistite,« pojasnjuje Pajk in dodaja, da ker slamniki niso tako dragi, ljudje običajno, ko se slamnik umaže ali poškoduje, kupijo novega.

Klobuke iz drugih materialov lahko čistimo

Pri čiščenju klobukov iz drugih materialov (merino volne, volne, kunčje dlake) je zadeva drugačna kot pri slamnikih. Pajk pa priporoča, da se čiščenja lotijo strokovnjaki. »Če ga boste čistili sami ali odnesli v kemično čistilnico, bo klobuk uničen,« opozarja. Sam se loteva čiščenja samo svojih klobukov, saj ve, iz kakšnega materiala so narejeni. »Če bi se lotil čiščenja kakšnega drugega klobuka, ki je narejen iz materiala s poreklom iz Kitajske, potem bi ga lahko hitro uničil,« še dodaja.

»Klobuk mora vedno očistiti klobučar. Najprej ga razdre, potem ga kemično očisti in nato zopet nazaj oblikuje,« še zaključi Pajk.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE