Včeraj so ulice cvetele. Čeprav še ni pomlad, so mnogi v znamenju valentinovega skočili na trg ali v cvetličarno, da bi s cvetom svojim najdražjim izkazali ljubezen. Če ste tudi vi v dar prejeli cvetlice ali pa si jih privoščili kar sami, si verjetno želite, da bi te v vazi zdržale kar najdlje. Zato spodaj pišemo o triku, ki naj bi cvetočim šopkom podaljšal rok trajanja.
O rezanem cvetju smo sicer že veliko pisali. V vaze smo dodajali različne dodatke in hranila, da bi cvetlice vztrajale čim dlje časa. Na Instagramu pa smo tokrat zasledili napotke precej viralnega avtorja video nasvetov Armena Adamjana, ki želi s preprosto raztopino predvsem preprečiti proces zorenja, ki ga sprošča plin etilen, ki je prisoten v veliko rastlinah in njihovih plodovih.
Etilen smo spoznali že, ko smo pisali o tem, zakaj krompirja, čebule in podobnih živil ne gre shranjevati zraven jabolk. Pa tudi takrat, ko smo po hitrem postopku želeli "prepričati" avokado, da dozori. Skratka, sedaj že vemo, da etilen povzroča zorenje, posledično pa se to na neki točki prevesi v gnitje oziroma propadanje ploda ali rastline. Armen zato v vazo z vodo doda merico vodke, ki poleg nasprotovanja etilenu deluje tudi kot zavirateljica gnitja.
Še preden pa rože postavite v vazo, njihova stebla odrežite pod kotom 45 stopinj, kasneje pa skrbite, da tekočino v vazi zamenjate vsaj vsak drugi dan.