Kozarci so vsak dan v uporabi in verjetno ste že opazili, da sčasoma postanejo motni. Sploh, če njihovo pomivanje prepuščamo pomivalnemu stroju. Mar izguba sijaja pomeni, da je čas za nove? Ne nujno, pravi Martha Stewart na svojem gospodinjskem portalu.
Kozarci lahko postanejo motni iz več razlogov. Najprej predlagamo, da preverite, kako trda je voda, ki priteče iz pip v vašem stanovanju. Za motno steklo je namreč lahko kriv vodni kamen, ki se med pranji nalaga na stene kozarcev. Morda pa razlog tiči v dotrajanosti pomivalca, ki posodo slabo izpira in na njej pušča sledi detergenta.
Skratka, kako se lotiti sanacije? Zelo preprosto. In na več načinov.
Če imate pri roki beli kis, se lahko čiščenja motnih kozarcev lotite takoj. Kis pokapljate po krpi in z njo podrgnete po steklu. Kis bo raztopil ostanke detergenta in sledi vodnega kamna in kmalu bodo kozarci spet sijoči. Nato jih le še splaknete pod vročo vodo in obrišete do suhega.
Tudi z acetonom lahko opravite enako delo kot s kisom, če slednjega nimate na zalogi. Kis je seveda veliko bolj ekološka izbira, a če so sledi vodnega kamna in detergenta izjemno trdovratne, bo aceton v boju z njimi učinkovitejši.
Motne kozarce pa lahko očistite tudi tako, da jih v kis namočite. Zlijte ga v večjo posodo in vanj previdno zložite kozarce. Pustite, da se namakajo vsaj 15 minut, nato pa jih zdrgnite z gobico za pomivanje posode.
Proti motnemu steklu kozarcev pa lahko delujete tudi preventivno. Vsakič, ko v pomivalec zložite posodo, vanj dodajte še skodelico belega kisa. Ta bo zmehčal vodo in preprečil odlaganje vodnega kamna na stene kozarcev. In še nekaj. Preverite, da se kozarci v stroju ne trkajo med seboj. Če se, se bodo namreč nepovratno poškodovali in odrgnin ne bosta rešila ne kis ne aceton, s katerim sicer odstranjujemo lak za nohte.
---
MORDA VAS ZANIMA TUDI: Odličen trik, da se po kuhanju z dlani znebite vonja po čebuli in česnu