Tako očistimo motne kozarce, da bodo videti kot novi

Kozarci po določenem času uporabe izgubijo sijaj in postanejo motni. A to še ne pomeni, da potrebujemo nove!

Kozarci so vsak dan v uporabi in verjetno ste že opazili, da sčasoma postanejo motni. Sploh, če njihovo pomivanje prepuščamo pomivalnemu stroju. Mar izguba sijaja pomeni, da je čas za nove? Ne nujno, pravi Martha Stewart na svojem gospodinjskem portalu. 

Kozarci lahko postanejo motni iz več razlogov. Najprej predlagamo, da preverite, kako trda je voda, ki priteče iz pip v vašem stanovanju. Za motno steklo je namreč lahko kriv vodni kamen, ki se med pranji nalaga na stene kozarcev. Morda pa razlog tiči v dotrajanosti pomivalca, ki posodo slabo izpira in na njej pušča sledi detergenta. 

Skratka, kako se lotiti sanacije? Zelo preprosto. In na več načinov.

Kis in krpa

Če imate pri roki beli kis, se lahko čiščenja motnih kozarcev lotite takoj. Kis pokapljate po krpi in z njo podrgnete po steklu. Kis bo raztopil ostanke detergenta in sledi vodnega kamna in kmalu bodo kozarci spet sijoči. Nato jih le še splaknete pod vročo vodo in obrišete do suhega.


Aceton

Tudi z acetonom lahko opravite enako delo kot s kisom, če slednjega nimate na zalogi. Kis je seveda veliko bolj ekološka izbira, a če so sledi vodnega kamna in detergenta izjemno trdovratne, bo aceton v boju z njimi učinkovitejši. 

Namakanje

Motne kozarce pa lahko očistite tudi tako, da jih v kis namočite. Zlijte ga v večjo posodo in vanj previdno zložite kozarce. Pustite, da se namakajo vsaj 15 minut, nato pa jih zdrgnite z gobico za pomivanje posode. 

Proti motnemu steklu kozarcev pa lahko delujete tudi preventivno. Vsakič, ko v pomivalec zložite posodo, vanj dodajte še skodelico belega kisa. Ta bo zmehčal vodo in preprečil odlaganje vodnega kamna na stene kozarcev. In še nekaj. Preverite, da se kozarci v stroju ne trkajo med seboj. Če se, se bodo namreč nepovratno poškodovali in odrgnin ne bosta rešila ne kis ne aceton, s katerim sicer odstranjujemo lak za nohte.

---

MORDA VAS ZANIMA TUDI: Odličen trik, da se po kuhanju z dlani znebite vonja po čebuli in česnu

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE