Ne le surova čebula, ananas, določene vrste sira in ribe, tudi kuhana hrana lahko pusti v posodici neprijeten vonj, ki nas moti ob ponovni uporabi. Z nekaj enostavnimi nasveti pa lahko nadležnim vonjavam pomahamo v slovo.
Prvo pravilo, ki se ga velja držati je, da posodico, če se le da, takoj po uporabi umijemo; ni nujno, da strojno, lahko tudi ročno z gobico in detergentom za pomivanje posode, da raztopi morebitne maščobe.
PREBERITE ŠE: TAKO ODPRAVIMO NEPRIJETEN VONJ IZ LESENE KUHINJSKE DESKE
Če se je posodica navzela vonja hrane, si pomagajmo z uporabnim citrusom – limono. Prerežimo jo napol in namažimo stranice posode z limoninim sokom ali pa jo ožamemo in nalijemo sok v posodo. Koliko časa pustimo limono delovati, je odvisno od vonja. Ko neprijetnega vonja ne vonjamo več, posodico umijemo z detergentom in splaknemo pod tekočo vodo.
Pripravimo mešanico v razmerju 1 liter tople vode in 0,5 decilitra namiznega kisa ter nekaj kapljic detergenta za pranje posode. Pomešamo in raztopino zlijemo v posodico za hrano. Pustimo učinkovati, nato pa umijemo in speremo.
Iz sode bikarbone in tople vode pripravimo pasto, ki jo nanesemo na stranice posode in pustimo delovati, da zmes posrka neprijetne vonjave. Nato posodico operemo.
Če bi po opisanih postopkih še vedno vonjali neprijeten vonj v posodici, ga ponovite. Ni razloga, da zaradi neprijetnih vonjav ne bi uporabljali vsestranskih posodic, še posebej v toplih mesecih leta, ko so naše stalne spremljevalke na potepih po naravi.