Gospodinjski aparati: Napake, ki po nepotrebnem praznijo denarnico

V času draginje pogosto razmišljamo, kako bi lahko znižali stroške in kje prihranili dodaten evro. Že izogibanje napakam pri vsakdanji rabi gospodinjskih aparatov lahko precej vpliva na našo denarnico.

Vsak dan bolj se zavedamo, kako močno je za vsakega izmed nas pomembno, da znamo vlagati denar v učinkovito rabo energije tako v dobro okolja kot lastne denarnice. Naša gospodinjstva so polna porabnikov elektrike, naši dnevi pa močno povezani z njihovo uporabo. Zato se ekonomično ravnanje začne že s premišljenim nakupom gospodinjskih aparatov.

PREBERITE ŠE: 5 NASVETOV, KAKO ZMANJŠATI PORABO ELEKTRIKE BREZ DODATNIH INVESTICIJ

»Nihče ni tako bogat, da bi kupoval energijsko neučinkovite aparate, zato moramo biti pri izbiri pozorni na energijski razred naprave,« je prepričan Ludvik Hriberšek, energetski svetovalec mreže Ensvet, ki deluje pod okriljem Eko sklada. Aparati z oznako A, B so energijsko bolj učinkoviti in porabijo manj električne energije. Znesek ob nakupu bo sicer višji, a se bo naložba dolgoročno izplačala. Pogosteje ko bomo napravo uporabljali, bolj varčno je smiselno izbrati. Če bo delovala le občasno, bo zadovoljiv tudi razred C, sicer pa se je razredov F in C bolje izogibati.

Energijski razred seveda ni edini dejavnik, ki ima pomembno vlogo pri ekonomični porabi energije. Pri uporabi gospodinjskih aparatov namreč lahko zagrešimo kar nekaj napak, ki nas po nepotrebnem stanejo denarja. Kje izgubljamo energijo?

Neredno čiščenje je potrata energije

Izjemno potratni smo že z nerednim čiščen­jem naprav. »Led in ivje v hladilniku delujeta kot toplotni izolator. Hladilna oziroma zamrzovalna naprava tako teže doseže nastavljeno temperaturo, zato se pogosteje vklaplja, to pa povečuje porabo električne energije,« razloži Carmen Hladnik Prosenc, energetska svetovalka mreže Ensvet. »Skrbimo, da bodo zamrzovalniki in hladilniki red­no očiščeni. Prav tako vanje ne smemo postavljati posod s toplo vsebino, ki bo zvišala temperaturo v njih. Če neko jed skuhamo in jo želimo ohladiti ali zamrzniti, najprej počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo, in jo šele nato damo v hladilnik ali zamrzovalno skrinjo,« opozarja in dodaja, da se je smiselno izogniti tudi pogostemu odpiranju hladilne omare.

PREBERITE ŠE: TO JE ZNAK, DA MORATE NEMUDOMA OČISTITI SUŠILNI STROJ

Umazana pečica je zaradi slabšega prenosa toplote tudi do 10 odstotkov večji porabnik ob enakih pogojih peke.

A vrnimo se k čiščenju. Na splošno velja, da bo kurilna naprava za ogrevanje hiše ali stanovanja povečala rabo energenta za do 12 odstotkov, če njene stene prekriva že milimetrska plast obloge. Hriberšek pojasnjuje, da se enako dogaja pri gospodinjskih aparatih. »Umazana pečica je zaradi slabšega prenosa toplote tudi do 10 odstotkov večji porabnik ob enakih pogojih peke. Plasti maščobe, ostanki hrane in druga umazanija, ki se nabira na stenah in grelnih elementih pečice, lahko zmanjšajo učinkovitost prenosa toplote. To pomeni, da pečica po­trebuje več časa in energije, da doseže želeno temperaturo.«

Nastajanje oblog torej poskušamo čim bolj preprečiti. A ne le pri hladilniku in pečici, tudi pri sušilnem stroju. »Če uporabljate sušilni stroj, očistite filter po vsakem sušenju, da ohranite učinkovitost,« svetuje Hribernik. »Redno čistite filtre, cevi in druge dele, kjer se lahko nabira umazanija.«

Ročno pomivanje posode

Sodoben stroj lahko v primerjavi z ročnim pomivanjem posode porabi do štirikrat manj vode in elektrike.

Neekonomični smo tudi z ročnim pomivan­jem posode. »Nakup pomivalnega stroja se izplača že pri tričlanski družini,« pojasni sogovornik. »Strojno pomivanje je prijaznejše do okolja. Sodoben stroj lahko v primerjavi z ročnim pomivanjem posode porabi do štirikrat manj vode in elektrike.« Seveda je pomembno, da ga pravilno uporabljamo. »Pomivalni stroj vključimo le, ko je primerno poln. Če uporabimo kakovostno čistilo, lahko posodo dobro pomijemo že s krajšim programom in pri nižji temperaturi. Pri nakupu novega stroja se odločimo za varčnejšega, na primer model energijskega razreda AAA, s katerim bomo prihranili pri porabi električne energije in vode,« še dodaja Hribernik.

!!galerija!!


Pranje perila pri visokih temperaturah

Pranje pri 60 stopinjah Celzija porabi samo polovico energije v primerjavi s pran­jem pri 90 stopinjah.

Veliki porabniki so tudi pralni stroji. Ker jih pogosto uporabljamo, je še toliko bolj pomembno, da se držimo nekaterih pravil. »Za delovanje pralnih in sušilnih strojev porabimo v gospodinjstvu približno 18 odstotkov električne energije. V resnici skoraj vse perilo dovolj učinkovito operemo pri 60 stopin­jah Celzija. Zelo pomembno dejstvo je, da pranje pri 60 stopinjah Celzija porabi samo polovico energije v primerjavi s pran­jem pri 90 stopinjah. Predpranje lahko običajno izpustimo, razen pri izjemno umazanem perilu. Porabo električne energije lahko s tem zmanjšamo tudi do 10 odstotkov,« priporoča energetski svetovalec.

PREBERITE ŠE: 3 NAČINI, KAKO PRANJE OBLAČIL NAREDITI BOLJ PRIJAZNO OKOLJU

Pozorni bodimo, da bobna ne napolnimo preveč, sicer bo perilo slabo oprano in bomo morda morali cikel ponoviti. Če je izjemno umazano, ga je prej dobro za nekaj časa namočiti, svetuje Carmen Hladnik Prosenc. Prav tako priporoča, da stroj zaženemo takrat, ko je električna energija cenejša. »Pranje v času nižje tarife je priporočljivo in se izplača. Vsak dobavitelj elektrike ima svojo ceno za višjo, nižjo in za enotno tarifo. Ker pa poleg porabljene energije plačamo še omrežnino in razne druge prispevke, je delež prihranka sicer manjši, kot bi znašala razlika v ceni med višjo in nižjo tarifo za porabljene kilovatne ure, a se vseeno izplača.«


Novi način obračunavanja omrežnine

Prihranek bo še toliko večji ob prehodu na nov način obračunavanja omrežnine, ki prihaja. »Po novem bo obračun omrež­nine razdeljen na pet časovnih blokov, od katerih bo imel vsak svojo ceno. Najdražja omrežnina bo pozimi čez dan, najcenejša pa poleti čez noč. Ob koncih tedna, kakšno uro zjutraj, sredi dneva in zvečer bo cena nekje vmes,« pojasnjuje Carmen Hladnik Prosenc.

Zgolj nakup energijsko učinkovitih aparatov ni dovolj za preprečevanje potrate.

»Spremembe, ki jih uvaja novi sistem, se nanašajo na vse uporabnike, tako gos­podinjstva kot poslovne odjemalce. Pomenile bodo ekonomski, zakonodajni in tehnološki, pa tudi družbeni izziv,« dodaja Hribernik. »Za vse vrste energentov velja, da jih moramo racionalno uporabljati, dokler so na razpolago. S tem varujemo okolje in svojo denarnico. Najcenejša energija je neporabljena energija, zato je najpomembnejše v sedanji energetski krizi optimizirati porabo, iskati rešitve za učinkovito rabo energije – posebno v primeru, ko se lahko odločimo za energetsko prenovo toplotnega ovoja, ki naj ji sledita prenova tehničnega sistema v stavbi in učinkovita raba pri vseh vrstah hišnih aparatov,« je prepričan strokovnjak.

Pomembno se je zlasti zavedati, da zgolj nakup energijsko učinkovitih aparatov ni dovolj za preprečevanje potrate. »Vse bolj pomembno bo tudi, kdaj naprave uporabljamo,« pojasnjuje energetska svetovalka. »Paziti bomo morali zlasti, da nimamo hkrati vključenih več aparatov, ki imajo večjo električno moč.« Ti aparati naj bodo vključeni zaporedno, kar pomeni, da ne peremo in pečemo peciva hkrati. Ali pa si sušimo las in sušimo perila hkrati, na primer. »Če bomo prekoračili dogovorjeno moč, ki nam jo bo po novih smernicah določil elektro­distributer na podlagi naše dosedanje porabe, utegne biti drago. Meritve bodo potekale na 15 minut. Večkrat ko bomo dogovorjeno moč prekoračili, dražje bo,« še opozarja strokovnjakinja.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE