Nova uredba spreminja sistem samooskrbe z električno energijo iz obnovljivih virov

Vlada je včeraj izdala uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, ki prinaša nov obračun omrežnine in dajatev ter ukinja koncept netiranja prevzetih in oddanih količin v omrežje za naprave, ki vstopijo v sistem samooskrbe v letu 2024. Novost je tudi možnost pridobitve naložbene pomoči, so zapisali na vladi.

Poenostavitev postopka za naprave do 50 kW

Nova uredba prinaša tudi novo ureditev za naprave za samooskrbo, katerih priključna moč ne presega 50 kilovatov. Tem omogoča priključevanje po poenostavljenem postopku.

Kot so spomnili na vladnem uradu za komuniciranje, je bilo z energetskim zakonom gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem omogočeno, da lahko postavijo napravo za proizvodnjo električne energije, ki je priklopljena na notranjo inštalacijo stavbe.

Samooskrba je bila omogočena lastnikom enostanovanjskih hiš ali poslovnih objektov in različnim tipom skupnosti, kot so npr. stanovalci v večstanovanjskih stavbah ter odjemalcem, ki so med seboj v bližini oz. so vezani na isto transformatorsko postajo in se povežejo v skupnosti na področju energije iz obnovljivih virov.

Ukinja se koncept netiranja prevzetih in oddanih količin v omrežje

Bistvo oz. glavna prednost omenjenega koncepta samooskrbe je v tem, da se količina električne energije, prevzete iz omrežja in oddane v omrežje kompenzirata - to pomeni, da odjemalec s samooskrbo na koncu obračunskega obdobja plača samo razliko, če je prevzel več kot je oddal v omrežje. Če pa je prevzel manj kot je oddal v omrežje ne plača ničesar razen dajatev, ki niso vezane na količino prevzete električne energije.

Kljub temu da evropska direktiva o spodbujanju uporabe obnovljivih virov energije izrecno spodbuja samooskrbo, pa koncept netiranja po energetskem zakonu ni skladen z evropsko direktivo o trgu z električno energijo, ki določa, da bo v prihodnje morala biti obračunana omrežnina za celotno električno energijo, prevzeto iz distribucijskega omrežja.


Direktiva o trgu z električno energijo namreč ne dovoljuje več koncepta netiranja za tiste, ki vstopijo v sistem samooskrbe po 31. decembru 2023, zato je obračun po novem sistemu samooskrbe na podlagi zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije in predloga uredbe zastavljen na način, kot ga določa omenjena direktiva, torej brez netiranja prevzetih in oddanih količin električne energije.

Osnovni koncept individualne in skupnostne samooskrbe pa z zakonom o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije in predlogom uredbe ostaja nespremenjen oz. je nadgrajen, saj za končne odjemalce s samooskrbo med drugim določa npr. oprostitve in delne oprostitve plačil določenih prispevkov, omogoča jim pridobitev potrdil o izvoru in podpor za proizvodno električne energije iz obnovljivih virov energije po omenjenem zakonu, vstop v sistem samooskrbe se omogoča vsem končnim odjemalcem, ki so priključeni na distribucijsko omrežje, investitorjem pa se omogoča naložbena pomoč v obliki nepovratnih sredstev.

Možnost pridobitve naložbene pomoči

Ugodnosti za končne odjemalce s samooskrbo naj bi prinesli tudi novi predpisi Agencije za energijo, ki urejajo omrežnino, kar bo bistvenega pomena, saj bo potrebno tudi po sistemu samooskrbe po zakonom o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije zagotoviti dovolj spodbud, da bi se v čim večji meri spodbudilo investiranje v naprave za samooskrbo, so zapisali na vladi.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE