Sončna elektrarna – naložba, ki se povrne!

21. 6. 2021 | Besedilo: P. P. | Fotografije: Enertec d.o.o.

Enertec, naložba, sončna elektrarna, moja elektrarna

Pred nami so poletni meseci, ko bo več časa za razmislek o svežih idejah in načrtovanje novih projektov. Razmišljate o investiciji, ki je trajnostna, zanesljiva in pripomore k samooskrbi? Postavitev sončne elektrarne zagotovo sodi mednje.

Trend gradnje sončnih elektrarn je v porastu; ne zgolj zaradi nihanj cen električne energije, temveč tudi zaradi vedno večje okoljske ozaveščenosti, tehnološkega napredka in stroškovne učinkovitosti, ki jih ponujajo. Samooskrbna sončna elektrarna bo velik doprinos vsakemu gospodinjstvu, še posebej pri številčnejših družinah, ki so pri porabi elektrike bolj razsipne.


Večdesetletni donosi  

Sončna elektrarna je zanesljiva naložba, ki se v Sloveniji povrne povprečno v osmih letih. Njena življenjska doba je okoli 30 let, kar pomeni, da vam bo prihranke prinašala več kot dve desetletji in omogočila lepše ter udobnejše življenje. Zakaj ne bi zneska, ki ga zdaj vsak mesec namenite visokim računom za elektriko, porabili za potovanje, nov avto ali razvajanje po lastni izbiri? Sončna elektrarna strošek elektrike namreč zmanjša kar do 90 %.

Delovanje sončne elektrarne lahko ponazorimo na primeru gospodinjstva, ki ima letni strošek z električno energijo 1470 EUR, kar je v porabljeni energiji približno 10.500 kWh. Če želimo, da celotno porabljeno električno energijo gospodinjstva pridela sončna elektrarna, potrebujemo (upoštevajoč povprečno vrednost) moč sončne elektrarne 10 kWp. Cena sončne elektrarne za ta primer gospodinjstva znaša 13.500 EUR, subvencija Eko sklada pa nam ceno zniža za 1800 EUR (180 EUR/kWp), zato se cena zniža na 11.700 EUR. Ko sončna elektrarna že deluje, nam ostanejo fiksni stroški, ki se, v primeru priključne moči 14 kW (3 x 20 A), znižajo na 180 EUR letno. Letni prihranek sončne elektrarne ob upoštevanju cene električne energije znaša 1290 EUR.Pred časom so na ministrstvu za infrastrukturo predstavili nov predlog zakona o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije (ZOVE), ki predvideva uvedbo možnosti prodaje neporabljene energije, in ob njegovem sprejetju bi se čas povrnitve gradnje sončne elektrarne še skrajšal. Večji delež sončne energije se proizvede med aprilom in oktobrom, ko je število sončnih dni največje, in obstoječi zakon navaja, da neporabljene energije, oddane v omrežje, ni mogoče prodajati. V primeru, da bodo poslanci nov predlog podprli, pa bodo lahko lastniki samooskrbnih sončnih elektrarn presežke proizvedene energije unovčili.


Primerna za skoraj vsa slovenska gospodinjstva  

Sončna energija je okolju prijazen, obnovljiv vir energije (OVE), ki ga lahko uporabimo za napajanje električnih naprav. Ker se njenega potenciala zaveda vedno več ljudi, je v zadnjih letih rast eksponentna. Lani je bilo po podatkih portala za fotovoltaiko v Sloveniji postavljenih 3947 sončnih elektrarn oz. 60 % več kot leto prej, njihova skupna moč pa znaša 55 megavatov oz. 80 % več kot leta 2019. Podoben trend opaža tudi Igor Kozlar iz podjetja Enertec z blagovno znamko Moja elektrarna. »Tudi pri nas je opazen porast povpraševanja, kar je zgovoren dokaz, da okolju prijazno in stroškovno učinkovito energetsko rešitev, ki jo ponuja energija sonca, prepoznava vedno več ljudi.«

Našo prelepo deželo opisujejo različni nazivi, eden med bolj prepoznavnimi je tudi »dežela na sončni strani Alp«. Slovenija sodi med bolj osončene evropske države, več sončnih žarkov prejmejo le države ob Sredozemlju. Povprečno sončno obsevanje na kvadratni meter horizontalne površine je v Sloveniji 1000 kW in lokacijsko ne odstopa veliko – razlika med Ljubljano in pregovorno vedno sončno Primorsko je namreč minimalna.

Na količino pridobljene sončne energija vplivajo naklon strehe, njena usmerjenost in senčenje. Streha, orientirana na jug in z naklonom 30–35 stopinj, je najbolj optimalna za pozicioniranje. Prilagodljiva tehnologija postavitve solarnih panelov pa omogoča postavitev sončne elektrarne tudi na manj idealnih legah. V Sloveniji so tako za postavitev primerni skoraj vsi objekti.Ko je načrtovanje elektrarne v vaših rokah 

Med pandemijo so se mnoga podjetja soočala z izzivi – treba je bilo prilagoditi delo glede na omejitve, vzdrževati odnos s strankami in obenem ohraniti varnost ter zdravje na prvem mestu. Digitalizacija podjetij z inovativnimi digitalnimi rešitvami je prodrla na vsa gospodarska področja. Tudi v podjetju Enertec so se skušali na nastali položaj čim bolje odzvati. Zaustavitev javnega življenja jim je namreč omejila možnost obiska strank in ogleda na lokaciji, ki pa je pri takšnem projektu, kot je gradnja sončne elektrarne, izjemno pomembno. »Krizo najbolje zaobidemo z rešitvijo, ki podjetju olajša delo v nastali situaciji, hkrati pa bo imela pozitivne učinke na poslovanje tudi v prihodnje. V preteklih mesecih smo se tako osredotočili na razvoj mobilne aplikacije, ki omogoča enostaven izračun in simulacijo sončne elektrarne. Aplikacija, ki je bila med uporabniki zelo dobro sprejeta, prikazuje delovanje sončne elektrarne glede na lokacijo objekta, naklon in usmeritev strehe in stranka lahko praktično sama preveri, ali je njena streha primerna za postavitev naprave,« razlaga Igor Kozlar in dodaja, da bo »inovativna digitalna rešitev v nadaljevanju omogočala tudi spremljanje delovanja sončne elektrarne in s tem še odzivnejše odpravljanje morebitnih napak v njenem delovanju.« Aplikacija je na voljo za Android, iOS in Huawei mobilne telefone.


Začasna prekinitev priklopa odpravljena

V letošnjem letu se trg elektrarn sooča z novimi preprekami. Sistemski operater distribucijskega sistema električne energije (SODO) je namreč v začetku marca nenapovedano prekinil priklop novih sončnih elektrarn. A zapleti so že rešeni. Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo nov pravilnik, ki poenostavlja postopek za ugotavljanje ustreznosti proizvodnih naprav za priključitev na distribucijsko omrežje. Že montiranim sončnim elektrarnam, ki ustrezajo zahtevam, bo tako omogočena takojšnja priključitev.

Za prihodnost sončnih elektrarn torej ni bojazni, saj so obnovljivi viri energije eden izmed temeljnih pristopov razogljičenja. Nacionalni energetski in podnebni načrt do konca leta 2030 napoveduje vsaj 27 % delež obnovljivih virov v končni rabi energije in predvideva proaktivno vlogo države pri umeščanju in izvedbi projektov OVE. Hiter odziv na začasno prekinitev, ki bi lahko resno ogrozila dosego zastavljenih ciljev, je bil zato pričakovan. 

Gradnja samooskrbne sončne elektrarne bo vašemu gospodinjstvu prinesla zagotovljene prihranke in neodvisnost od distribucijskega omrežja, na dolgi rok pa vam bodo hvaležni tudi okolje in prihodnje generacije! Izberite zeleno prihodnost. 


Naročnik oglasne vsebine je Enertec

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE