Geotermalna toplotna črpalka z geosondo – dolgoročno najugodnejša rešitev ogrevanja

Ko načrtujemo gradnjo nove hiše ali večjo prenovo obstoječe, je pred nami nekaj ključnih odločitev, ki bodo zaznamovale kakovost našega bivanja in s tem povezane stroške v prihodnjih desetletjih.

Ena teh velikih odločitev je zagotovo izbira sistema ogrevanja. Pri tehtanju alternativ zato stremimo k izbiri rešitve, ki nam bo v vsej življenjski dobi objekta zagotavljala dovolj toplote za prijetno bivanje in omogočala kar največjo energetsko neodvisnost. To je pri trenutnih naraščajočih in nestabilnih cenah energentov še toliko bolj pomembno. Z omenjenih vidikov je izbira geotermalne toplotne črpalke z geosondo najučinkovitejša rešitev na dolgi rok, saj nam zagotavlja trajno zanesljivo pridobivanje toplote in skoraj brezplačno hlajenje.

Katere so prednosti geosonde

Ogrevanje in hlajenje z geosondo ima mnogo prednosti pred drugimi načini, tudi pred drugimi tipi toplotnih črpalk. Je neopazno, vrtina je namreč skrita pod zemljo, tudi jaška ni nad njo. Je tudi zanesljivo, saj je temperatura na globini 50–150 m, kolikor je običajna globina vrtine za geosondo, stabilnih 5 do 10 °C – kar je za toplotno črpalko idealno. Geosonda je tudi trajna rešitev, saj je praktično večna. Geosonda v zemlji je preprosto polietilenska cev, ki je po pravilno izvedenem varjenju neprekinjen kos plastike, ki se začne v strojnici vašega doma, gre skozi zid in nato približno 100 m navpično v zemljo. Je neuničljiva, zdržala bo vsaj sto let.

Geosonda je nameščena v vrtino do globine 150 m, toplotna črpalka pa je v notranjosti objekta, kar ji podaljšuje življenjsko dobo.


Ogrevanje pozimi, hlajenje poleti in vedno dovolj tople vode

Geotermalna toplotna črpalka z geosondo je revolucionarna rešitev ogrevanja in hlajenja, ki zagotavlja popolno udobje bivanja vse leto. Vse to pri najnižjih možnih stroških obratovanja.

To pomeni energijsko učinkovito ogrevanje pozimi, prijetno in skoraj brezplačno naravno hlajenje v vročih poletnih dneh ter obilo vroče sanitarne vode vse leto. Uporabniku tudi ni treba razmišljati o vklopu ali izklopu posamezne funkcije ter skrbeti za nadzor in vzdrževanje več različnih sistemov, saj toplotna črpalka samostojno nadzira svoje delovanje tako, da so uporabnikom zagotovljene idealne bivanjske razmere.

Toplotna črpalka Thermia vam s pametnim telefonom kjer koli in kadar koli omogoča vpogled v stanje energijske porabe v vašem domu.

Toplotna črpalka z najdaljšo življenjsko dobo

Geotermalna toplotna črpalka deluje vsaj dvakrat dlje kot npr. zračna in ima zanemarljivo verjetnost okvare. Njena pričakovana življenjska doba je vsaj 25 let, k temu pa pripomore tudi dejstvo, da je nameščena znotraj objekta, kar ji zagotavlja stalno delovno temperaturo, ki je recept za dolgo delovno dobo brez motenj, okvar in potrebe po vzdrževanju.

Učinkovita in praktično brez vzdrževanja

Ogrevanje z geotermalno toplotno črpalko je izjemno učinkovito. Zaradi visoke temperature toplotnega vira je sezonsko grelno število toplotne črpalke najvišje možno. K temu pripomore tudi dejstvo, da je sonda zaprt sistem, torej za obtok medija kljub veliki globini potrebujemo zelo majhno obtočno črpalko ranga 100 W. Obenem ne potrebuje vzdrževanja, saj je sistem zaprt tako na strani ogrevanja kot na strani vira in uporablja sterilen etanol v sondi, naprava znotraj objekta pa ni izpostavljena vremenskim vplivom, kar ji podaljšuje življenjsko dobo.

Švedska kakovost in slovenske izkušnje

Švedi vidno izstopajo po tehničnih inovacijah za izkoriščanje obnovljivih virov energije. Primer dobre prakse z geotermalnimi toplotnimi črpalkami je švedski Stockholm, ki ima 13.000 geotermalnih vrtin. V slovenskem podjetju Atlas trading, specializiranem za geotermalno ogrevanje in hlajenje, prisegajo na izbor opreme švedskih proizvajalcev in svetovnih inovatorjev na področju izrabe geotermalne energije, podjetij Thermia (toplotne črpalke) in Muovitech (geotermalne sonde). Z več desetletnimi izkušnjami na področju implementacije sistemov ogrevanja in hlajenja za gospodinjstva in večje objekte vam svetujejo glede izbora optimalne rešitve – ki je odvisna od več dejavnikov in specifična od stranke do stranke. Kot pravijo, je ravno izbor prave rešitve pogoj za dolgoročno brezhibno delovanje brez nepredvidenih stroškov. Ob morebitnih zapletih pa strankam v najkrajšem možnem času priskočijo na pomoč in s pomočjo napredne tehnologije in izkušenj večino težav odpravijo kar na daljavo.

Thermia zagotavlja največji izkoristek

Thermia je podjetje, ki redno preseneča z inovacijami in postavlja standarde na področju geotermalnih toplotnih črpalk. Na podlagi 50-letnih izkušenj v geotermiji je razvila popolnoma svoj inverterski sistem za geotermalne toplotne črpalke. V nasprotju s konkurenti ima Thermia lastno tehnologijo – od sestavnih delov v sodelovanju s proizvajalci komponent (Emerson in Danfoss) do 100-% lastnega, patentiranega nadzornega sistema. Z njim naprave delujejo v okviru varnih delovnih pogojev, dosegajo optimalne učinke in maksimalne prihranke energije vedno in v vseh razmerah.

Najnižji strošek lastništva

Ko se odločate za naložbo, je poleg začetne investicije in mesečnih stroškov energije ključna informacija, ki jo morate upoštevati, skupni strošek lastništva, torej seštevek vseh stroškov v življenjski dobi. Čeprav je naložba v toplotno črpalko z geosondo nekoliko višja, uporabniku omogoči številne koristi. Ob upoštevanju vseh dejstev je skupni strošek lastništva geotermalne toplotne črpalke občutno nižji od alternativnih rešitev. To pomeni, da je seštevek računa za energijo in financiranje naložbe najnižji na mesečni ali letni ravni. Medtem ko bo v 10–15 letih lastnik zračne toplotne črpalke ali drugega sistema na biomaso ali fosilna goriva že razmišljal o zamenjavi sistema, bo uporabnik geotermalne toplotne črpalke še približno enkrat dlje užival koristi prvotne naložbe. In to je za družino, ki si je zgradila svoj novi dom, najpomembneje – trajno in brezskrbno udobje dan za dnem, leto za letom.

 Primerjalni izračun prikazuje letni strošek energije in celotni strošek življenjskega cikla z vključeno naložbo in vzdrževanjem. Primerjava velja za povprečno stanovanjsko hišo z letno potrebo po toploti 18.000 kWh, kar je na primer ekvivalentno 2200 l olja, 2000 m3 zemeljskega plina.

Strošek življenjskega cikla je izračunan za obdobje 20 let ob upoštevanju trenutno veljavnih cen energentov in investicijske vrednosti ter letnih stroškov energenta za ogrevanje.

Ob vsem tem je zaradi visoke energijske učinkovitosti stopnja odvisnosti od gibanja cen energentov na trgu pri sistemu z geotermalno toplotno črpalko najnižja – in kar je bistveno, sistem po 20 letih deluje praktično kot nov in ni niti blizu koncu svojega trajnostnega cikla.

Eko sklad za toplotno črpalko

Za vgradnjo geotermalne toplotne črpalke lahko pridobite eko subvencijo do 5000 EUR in eko kredit s subvencionirano obrestno mero.

Več o geotermalni toplotni črpalki si lahko preberete na spletni strani https://geotermalna.si/.


Naročnik oglasne vsebine je Atlas trading d.o.o.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE