Kje začeti? Popolna energetska prenova doma v nekaj korakih

Vsi, ki gradijo ali prenavljajo, se morajo že v fazi načrtovanja vprašati, kakšen energetski sistem bodo izbrali za svoj dom.

Ali ne bi bilo idealno, če bi imeli za delovanje klimatske naprave, hladilnika, pralnega stroja in toplotne črpalke lasten vir električne energije? Energetska samooskrba postaja vse pomembnejša v času, ko si prizadevamo zmanjšati odvisnost od tradicionalnih virov energije. Vsak korak k večji energetski učinkovitosti in manjši porabi energije šteje. Prehod na okolju prijazen energetski sistem, kot je na primer sončna elektrarna z baterijskim hranilnikom, postaja vse bolj smiseln, saj so lahko prihranki, doseženi s takšnimi ukrepi, visoki, hkrati pa s tem razbremenimo okolje.

Kako doseči večjo energetsko učinkovitost in manjšo porabo energije?

Preklopite na okolju prijazno energijo s sončno elektrarno in baterijskim hranilnikom energije.

Pomislite, ko uporabljate razne naprave in svetila. Energija, ki je ne uporabimo, je najcenejša in okolju najbolj prijazna.

Velike prihranke lahko dosežete z energetsko učinkovitimi ukrepi ali izboljšanjem domačega energetskega sistema v smeri energetske samooskrbe.

Vse na ključ, od svetovanja do priklopa

Prihodnost trga cen električne energije je nepredvidljiva, zato je naložba v sončno elektrarno več kot smotrna.

Pot do lastne sončne elektrarne je lahko zelo kratka, če za ponudnika izberete Petrol. Najprej morate preveriti, ali je vaša streha primerna za postavitev sončnih panelov. Streha naj bo velika vsaj 22 kvadratnih metrov in naj bo usmerjena na vzhod, zahod ali jug in postavljena pod naklonom 20° in 40°. Da bo naložba ekonomična, mora vaša »streha« proizvesti vsaj 4 kW energije.

Če ste ugotovili, da je vaša streha ustrezna, pošljite povpraševanje in na Petrolu bodo na podlagi energetskega svetovanja pripravili rešitev, ki bo prilagojena vašemu načinu bivanja in energetskim potrebam vašega doma. Sledi informativna ponudba, ogled na terenu, ureditev potrebne dokumentacije ter namestitev in zagon sončne elektrarne.

Petrol vam pomaga varčevati pri stroških energije in s tem postati tudi bolj zeleni porabnik električne energije. Pri njih lahko uredite vse v zvezi z montažo sončne elektrarne in baterijskega hranilnika ali namestitvijo toplotne črpalke.

Za nakup sončne elektrarne pri Petrolu se boste še lažje odločili zaradi Petrol financiranja – brez pologa, brez obresti, z dobo ročnosti do sedem let. Investicija se mogoče na prvi pogled zdi precej visoka, vendar imajo sončne elektrarne zelo dolgo življenjsko dobo – tudi 30 let. S prihranki, ki jih omogoča sončna elektrarna, se nakup povrne v približno devetih letih. Po namestitvi lastne sončne elektrarne in po zaključku ugodnega Petrol financiranja bo vaš strošek le še obračunska moč in prispevki SPTE in OVE. Zelo privlačno je tudi dejstvo, da se z namestitvijo sončne elektrarne vrednost objekta poveča za pet odstotkov.

Pomembno opozorilo za vse, ki že imate soglasje po sistemu NET meteringa in iščete le izvajalca: Petrol poskrbi za začetek montaže v največ enem mesecu od podpisa pogodbe.

Odlična kombinacija: sončne elektrarne in toplotne črpalke

Pri urejanju najprimernejšega energetskega sistema se za zelo učinkovito kombinacijo izkažejo sončne elektrarne in toplotne črpalke. Ta dva sistema se odlično dopolnjujeta, saj lahko energijo za delovanje toplotne črpalke dovaja kar vaša sončna elektrarna, tako bodo vaši stroški elektrike še nižji.

Toplotne črpalke so enostavne za uporabo, potrebujejo zelo malo vzdrževanja in so primerne tudi za ogrevanje sanitarne vode.

Prava izbira za ogrevanje vseh tipov hiš: tudi do 60 % prihranka

Učinkovitost toplotnih črpalk se kaže v tem, da za vsak vložen kilovat energije lahko pridobimo od dva do pet kilovatov toplote, zato so toplotne črpalke prava rešitev za okolju in denarnici prijaznejši način življenja.

Toplotne črpalke delujejo na podlagi izkoriščanja toplote iz okolice, za svoje delovanje uporabljajo obnovljive vire energije – zrak, vodo pa tudi zemljo. To energijo lahko porabite za ogrevanje radiatorjev ali za sanitarno vodo. Z uporabo ogrevalne toplotne črpalke boste svoje stroške ogrevanja lahko znižali tudi do 60 %, naprava pa bo delovala tiho in ne bo potrebovala skoraj nobenega vzdrževanja.

Preden se odločite za najprimernejši tip toplotne črpalke, se posvetujte s Petrolovim energetskim strokovnjakom, ki vam lahko pomaga izbrati najprimernejši model glede na potrebe in proračun. Pri Petrolu poskrbijo za celovito storitev in ugodnejšo ceno električne energije. Tudi za naložbo v toplotne črpalke lahko izkoristite ugodno Petrol financiranje brez obresti in brez pologa, z ročnostjo do sedem let. Ker ogrevalne toplotne črpalke uporabljajo obnovljive vire energije, je zanje možno zaprositi tudi za nepovratna sredstva Eko sklada, pri čemer vam Petrol lahko pomaga voditi postopek.

Še en zmagovalni par: sončna elektrarna in baterijski hranilnik

Baterijski hranilniki omogočajo shranjevanje energije, pridobljene iz sonca.

V Sloveniji se je z letom 2024 ukinila shema priklopa neto meritev, kar pomeni, da se presežki proizvedene električne energije ne bodo več samodejno oddajali v omrežje. To spremembo je mogoče premostiti z uporabo baterijskih hranilnikov za dom.

S kombinacijo sončne elektrarne in baterijskega hranilnika lahko proizvajate lastno električno energijo in jo shranite za uporabo, ko sončna elektrarna ne proizvaja dovolj elektrike ali ko je povpraševanje po električni energiji višje, pri tem pa razbremenite elektroenergetsko omrežje. To omogoča povečanje samooskrbe gospodinjstva z električno energijo iz obnovljivih virov in zmanjšanje mesečnih stroškov za električno energijo ter omrežnino.

Dva najboljša paketa sončnih elektrarn
V Petrolu so za svoje kupce pripravili paketno ponudbo dveh trenutno najpogostejših paketov sončnih elektrarn.
Paket za novogradnje in manjše prenovljene objekte: sončna elektrarna moči 9,8 kWp ima 24 modulov in jo dopolnjuje 15-kW baterijski hranilnik.
Paket za uporabnike s soglasjem: sončna elektrarna moči 13,1 kWp z 32 moduli. V Petrolu poskrbijo za začetek montaže v največ enem mesecu od podpisa pogodbe.

Napovedujemo: hranilnik v vsako gospodinjstvo

Baterijski hranilniki so temeljni gradniki prihodnosti energetike, ki bo bolj trajnostna, neodvisna in prilagojena potrebam gospodinjstev.

Glede na prihajajoče spremembe na energetskem trgu in pospešen prehod na proizvodnjo iz obnovljivih virov bodo hranilniki v prihodnje pomemben element vsakega gospodinjstva.

Baterijski hranilnik omogoča povečano lastno porabo in s tem manjši dejanski odjem iz omrežja ter posledično nižje stroške omrežnine. V primeru izpada omrežja baterijski hranilnik omogoča tudi možnost rezervnega napajanja (enofazni backup). Hranilnik je lažje upravljati in optimizirati odjem glede na ceno električne energije in/ali omrežnine v različnih časovnih intervalih.

Povezava sončne elektrarne z baterijskim hranilnikom je optimalna izbira za trajnostno in učinkovito oskrbo z električno energijo. Zmanjšuje potrebo po izkoriščanju fosilnih goriv, kar neposredno vpliva na zmanjšanje ogljičnega odtisa.V družbi Petrol je trajnost pomembna vrednota, zato kot partner v energetski tranziciji spodbuja zelena dejanja in okolju prijaznejše ravnanje ter ponuja celostne rešitve za trajnostno energetsko prihodnost. Z majhnimi koraki lahko namreč vsak od nas spremeni svoj svet, a če želimo spremeniti naš svet, moramo stopiti skupaj.

Preverite Petrolovo ponudbo energetskih rešitev za vaš dom


Naročnik oglasne vsebine je Petrol

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE