Setveni koledar

Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Odpadki

Pokrovčki steklenic v zabojnik za embalažo

Med novoletnimi prazniki se poveča poraba ustekleničenih pijač. Tako se poveča tudi količina odpadne steklene embalaže. Marsikdo pa le ne ve, da v zabojnik za steklo spadajo poleg steklenic še stekleni kozarci od marmelade in vložene zelenjave.
B. T., Delo
18. 9. 2017 | 13:19
21. 10. 2024 | 22:00
1:40

Leta 2008 se je v Sloveniji nabralo za 31.373 ton odpadnega embalažnega stekla. Od tega je bilo 75 odstotkov recikliranega. Za primerjavo: leta 2004 ga je bilo manj (26.228 ton) in tudi manj ga je bilo recikliranega (malo manj kot 20 odstotkov). Predelava embalažnega stekla se je torej povečala, vendar so se povečale tudi količine odpadnega stekla.

Zakaj je sploh pomembno recikliranje stekla?

Pri proizvodnji recikliranega stekla pa so potrebne nižje temperature, zato je energetska poraba manjša, manjši pa so tudi izpusti ogljikovega dioksida. Z recikliranjem stekla zmanjšamo potrebe po naravnih surovinah.

Z vsako tono recikliranega stekla prihranimo 1,2 tone naravnih surovin. Dobra novica je tudi, da se steklo lahko reciklira neštetokrat, ne da bi se njegove lastnosti med postopkom reciklaže poslabšale.

Več v petkovi tiskani izdaji Dela ali na www.delo.si.

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine