»Pokvarjeno hrano številni uporabniki pogosto zavržejo kar v črn zabojnik, včasih z embalažo vred (stekleni kozarci z majonezo, zapakiran pršut …),« je omenila Sankovičeva. Tjaša Kranjec s Slopaka opozarja, da je treba embalažo vedno izprazniti in stisniti. Odpadke pa moramo ločiti – hrana med biološke odpadke, embalaža v zabojnik za embalažo.
Kosovni odpadki
Kot drug velik problem pri razvrščanju odpadkov na Snagi omenjajo kosovne odpadke. Občanom pripada brezplačni odvoz po naročilu ali pa kosovne odpadke lahko brezplačno odpeljejo v zbirni center. Kljub temu jih nekateri še vedno odlagajo na ekootokih poleg zabojnikov za embalažo, je pojasnila Nina Sankovič.
Težave se pojavljajo tudi pri odlaganju manjših kosovnih, nevarnih in drugih neustreznih odpadkov v zabojnike na zbirnih mestih ali eko otokih, so še opozorili na Snagi, kjer vse, ki ne vejo, kam odložiti določen odpadek pozivajo, naj obiščejo spletno stran http://www.mojiodpadki.si/mojiodpadki/odpadki/abc-odpadkov in poiščejo rešitev.
Kam z embalažo, ki je umazana od hrane?
Pri razvrščanju embalaže, v katero je bila zavita hrana, moramo najprej pogledati, kako onesnažena je. Škatla, v kateri je bila pica, sodi med papir, če na njej ni ostankov hrane, opozarjajo na Slopaku. V primeru mastnih madežev ali pa koščkov hrane, moramo kartonsko škatlo vreči v zabojnik za preostanek odpadkov. Enako velja za papir, v katerem dobimo zavit burek. Tudi papir za peko sodi v zabojnik za preostanek odpadkov.
»Vsekakor je preprečevanje nastajanja odpadkov najboljša rešitev. V tem primeru je najboljša izbira, da šampon oz. drugo kozmetično sredstvo porabimo do konca,« pojasnjuje Tjaša Kranjec. Če kozmetičnega sredstva ne porabimo do konca, potem velja za nevaren odpadek. Odnesti ga moramo v zbirni center ali premično zbiralnico nevarnih odpadkov.
Pozor pri bioloških odpadkih
Nina Sankovič s Snage pojasnjuje, da v biološke odpadke sodijo tudi papirnate brisačke, robčki in prtički. Ko odlagamo odpadke v zabojnik, pa namesto plastičnih vrečk raje uporabimo biorazgradljive ali papirnate vrečke. “Povsem v redu je tudi, če bio odpadke odlagate zavite v časopisni papir, vrečko od kruha (ne sme biti plastična) ali papirnate kuhinske brisačke,” je še dodala Sankovičeva.
Ostanke mesa, olupke banan in citrusov odlagamo v zabojnik za biološke odpadke. Pasji iztrebki, ki naj bodo zaviti v ustrezne vrečke, pa odložimo med preostanek odpadkov, so opozorili na Snagi.
Kam z razbitim steklom?
Razbito steklo sodi v zabojnik za steklo, a pozorni moramo biti na vrsto stekla, omenjajo na Snagi. Avtomobilsko steklo sodi med kosovni odpad, barvano med steklo, izolacijsko, ognjevarno in ojačano steklo sodi med presotanek odpadkov. Sem gre tudi senčno steklo. Če menjamo okna pa steklo moramo odpeljati v zbirni center.
Večna dilema: stiropor
Nina Sankovič s Snage je pojasnila, da stiropor sodi v zabojnik za embalažo, a le če gre za manjšo količino in manjše kose. Večji kosi in večje količine stiroporja moramo odpeljati v zbirni center.
Odpadna električna in elektronska oprema sodi v zbirni center, v trgovino, ki prodaja to opremo ali v premično zbiralnico nevarnih odpadkov, so pojasnili na Slopaku. Med takšne odpadke sodijo vsi izdelki, ki nosijo simbol prečrtanega zabojnika, ki je lahko neposredno natisnjen na samem izdelku ali na embalaži, če tisk ni močen zaradi velikosti izdelka. Med elektronsko opremo sodijo tudi kabli, podaljški in polnilci za mobilne telefone.
Za odpadke smo odgovorni sami
Na Snagi so še izpostavili, da velja prepričanje, da uporabniki ločujejo odpadke namesto ali za komunalno podjetje, kar je napačno. »Razumeti je treba, da vsi odpadke ločujemo zase in za odpadke, ki jih proizvedemo, smo odgovorni sami. Obvezna komunalnega podjetja je, da za zbrane odpadke ustrezno poskrbi,« je pojasnila Nina Sankovič. Uporabnikova obveznost pa je, da posamezno vrsto odpadka odloži v ustrezen zabojnik. »Med prepovedmi sta mešanje bioloških odpadkov z drugimi komunalnimi odpadki in prepoved odlaganja ločenih frakcij (papir, embalaža, steklo) v zabojnike za preostanek odpadkov,« je še dodala Sankovičeva.
PREBERITE ŠE:
Kako ravnati z odpadki? Svetuje Zlatko