Mikroplastika v okolje zaide iz različnih virov: oblačil, zobnih past in med razpadanjem večjih odpadkov iz plastike. Preko rek in oceanov mikroplastika počasi vdira tudi v našo prehrano. Znanstveniki so delce odkrili celo v pivu, školjkah in soli.
»Težava z mikroplastiko je globalna. Tudi države, ki skrbno ravnajo z odpadki, niso varne pred njo,« je pojasnila ena izmed sodelujočih pri raziskavi, Kala Senthirajah. Največ mikroplastike v telo vnesemo z vodo.
Raziskava je pokazala, da je voda v Združenih državah Amerike in v Indiji bolj onesnažena kot evropska in indonezijska. Povprečen Američan vsako leto preko vode, hrane in zraka v telo vnese od 74 tisoč do 121 tisoč delcev mikroplastike. Drugi največji vir mikroplastike so školjke. Najmanj škodljivi so delci v zraku, ki po mnenju raziskovalcev predstavljajo zanemarljivi del mikroplastike, ki jo užijejo ljudje – seveda, odvisno od okolja, v katerem živijo.
Zaskrbljenost, kaj to pomeni za zdravje prihodnjih generacij, narašča, čeprav posledice še niso znane. »Plastika sicer ni pretirano škodljiv material za ljudi, a v prihodnje bi lahko povzročala zdravstvene težave,« je za CNN poudaril profesor Richard Lampitt in pozval k nadaljnjim raziskavam.
PREBERITE ŠE: Slovenski startup s filtri za mikroplastiko v pralnih strojih