Zakonodaja na področju ravnanja z odpadki to strogo prepoveduje, zato smo se vprašali, kam iz trgovin odidejo vsa živila in drugi izdelki, ko jim poteče rok uporabe. Odgovora o količini odpadne hrane in drugih izdelkov po pričakovanjih nismo dobili. So nam pa iz Mercatorja, Spara in Lidla soglasno zatrdili, da je minimalna. Še najbolj konkretni so bili v prvem z odgovorom, da se količine bioloških odpadkov gibljejo pod mejo dovoljenega kala za trgovinsko dejavnost – ta se razlikuje glede na vrsto izdelkov, pri svežih živilih je na primer večji kot pri predelanih –, hkrati pa jih stalno zmanjšujejo.
Izboljšanje razmer na tem področju v zadnjih dveh letih je potrdil tudi dr. Aleš Kuhar z ljubljanske biotehniške fakultete. Trgovci so začeli previdneje naročati in upravljati zaloge, hkrati pa aktivneje uporabljati marketinške strategije na področju znižanja cen izdelkom pred potekom roka uporabe. Večjo težavo Kuhar vidi v ostankih hrane v javnih kuhinjah in restavracijah.
Kako trgovci dosežejo, da manj živil konča med odpadki, si preberite v petkovi tiskani izdaji Dela ali na www.delo.si.