IR-ogrevanje: Idealna je montaža na strop

8. 10. 2019 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: arhiv ponudnikov

Zaradi ugodne začetne naložbe so med sodobnimi električnimi ogrevali za marsikoga, ki v stanovanju ali hiši nima centralnega vira ogrevanja, zanimiva izbira infrardeči paneli. Ti v nasprotju s klasičnimi ogrevali, kot so toplovodni ali električni radiatorji, ne delujejo na podlagi kroženja zraka, temveč sevanja.

Videti so kot plošče iz različnih materialov (pločevine, umetnih mas, celo stekla in kamna, lahko so poslikani), ki jih namestimo na strop ali steno. Pri ogrevanju z njimi se toplota začuti zelo hitro, saj imamo občutek, kot bi nas obsevalo sonce. Ker naše telo pri obsevanju z infrardečimi (IR-) žarki, ki so tudi del naravnega sevanja sonca, občuti ugodje že pri nižjih temperaturah, v primerjavi z električnimi radiatorji prihranimo precej energije. Delovanje IR-panelov je neslišno, ne svetijo in ne žarijo. Toplota, ki jo oddajajo, se shranjuje v stenah, tleh in predmetih v prostoru, ki jo pozneje oddajajo nazaj v prostor. Pri izbiri mesta za njihovo vgradnjo pa moramo preprečiti možnost, da bi se jih človek dotaknil, ko so vključeni. Njihova površina se namreč ogreje tudi na 100 stopinj Celzija.

IR-paneli so primerni za glavno ogrevanje ne glede na vrsto stavbe, tako za stanovanja, poslovne kot kmetijske objekte, kakršni so hlevi, uporabni so tudi kot dopolnilna ogrevala, npr. v prostorih, ki jih obstoječe ogrevanje ne ogreje dovolj, pravi Andrej Okreša iz podjetja Ekosen iz Miklavža na Dravskem polju. »Bistvena razlika med klasičnim in IR-ogrevanjem (ob pogoju, da so paneli montirani na strop, kjer je njihov izkoristek največji) je, da pri prvem izmerimo pri tleh npr. 18 stopinj Celzija, pri stropu pa 25 stopinj, medtem ko je pri IR-panelih največ 2 stopinji Celzija razlike,« pravi sogovornik.


Če montiramo IR-panele na strop, se jih ne moremo po nesreči dotakniti. Segrejejo se največ kot lončena peč.Zelo pomembna je razporeditev ogreval

Za pravilen izračun moči, ki je potrebna za ogrevanje z IR-paneli, so po njegovih besedah ključni podatki o debelini sten in materialu, iz katerega so zgrajene, o vrsti, debelini in mestu vgrajene izolacije, o tem, ali prostor spodaj, zgoraj in ob straneh meji na ogrevan ali neogrevan prostor, kakšna so okna (eno-, dvo- ali trislojna), koliko sten je zunanjih ali pa mejijo na ogrevan prostor. Kot povsod je pomembna tudi geografska lega stavbe.

»Pri razporeditvi IR-panelov je najpomembnejše, da so nameščeni tako, da lahko površine nasproti njih akumulirajo toploto. Prav zato je najboljša montaža na strop, od koder panel posredno ogreva tla in stene, toplota, ki se akumulira v njih, pa potem prehaja v prostor. Pri stropni montaži je njihov izkoristek kar 99-odstoten, medtem ko so izgube največje, če so na stenah montirani pri tleh, podobno kot radiatorji, ali na robu stene. Poleg tega je velika napaka montaža IR-panela na steno, ki stoji nasproti panoramske stene (v tem primeru se toplota nima v čem akumulirati), ali montaža enega panela večje moči namesto dveh manjših, ustrezno razporejenih. Najboljša je stropna montaža, le če to ni mogoče, jih namestimo na steno (primer so kopalniški stekleni IR-paneli),« navaja Okreša.

Prednost napredne regulacije

IR-ogrevanje je lahko povezano s klasičnim termostatom ali napredno regulacijo (pri Ekosenu z regulatorjem IR-Sun), razloži, vendar zaradi prijetnejšega občutenja toplote napredna regulacija izrinja klasične termostate. Napredni regulator neprestano spremlja temperaturno dogajanje v prostoru, zaznava odziv objektov na toploto in sproti prilagaja dovajanje energije. Tako sproti in zelo natančno izračunava, koliko toplote je treba dovajati za vzdrževanje želene temperature. Upošteva tudi morebitne dodatne vire toplote, npr. sončno obsevanje objekta, dovajanje toplote v prostor zaradi gospodinjskih opravil in podobno. Razliko med klasičnim in naprednim regulatorjem sogovornik pojasni s konkretnim primerom: če v sobi sedimo prav pod stropnim panelom, utegnemo pri klasičnem termo­statu zaznati toplotna nihanja in občutimo, da panel občasno oddaja preveč toplote, medtem ko panel, povezan z naprednim regulatorjem, dovaja manj toplote, a stalno. Vsekakor pa mora biti temperaturni regulator dovolj oddaljen od vpliva IR-panela, da lahko neodvisno meri in regulira želeno temperaturo v prostoru. Komunikacija med IR-panelom in regulatorjem je lahko žična ali brezžična.


V nasprotju s klasičnimi ogrevali, kot so toplovodni ali električni radiatorji, IR-paneli ne delujejo na podlagi kroženja zraka, temveč sevanja. Leva risba prikazuje gibanje zraka pri IR-panelu, desna pa pri toplovodnem radiatorju. Zaradi primerjave sta montirana na istem mestu v prostoru, drugače pa velja, da je najboljše mesto za IR-panel strop, če je na steni, pa naj ne bo prenizko, saj je tako izkoristek slabši.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE