IR-paneli: Ogrevala ne izsušujejo zraka

30. 1. 2018 | Besedilo: Tjaša Sterle Polak | Fotografije: arhiv ponudnikov

infrardeče plošče, ir-folije, ogrevanje, IR-paneli, izkušnje uporabnikov

Ogrevanje z infrardečimi ploščami ali IR-paneli je lahko primarni ali sekundarni vir ogrevanja. Izkoristek vložene električne energije je skoraj 100-odstoten, paneli se hitro odzivajo na notranje in zunanje vplive, s termostati pa jih lahko natančno reguliramo in v vsaki sobi nastavimo ustrezno temperaturo. Zaradi načina ogrevanja, ki posnema sončne žarke, občutek ugodja dosežemo že pri nižji temperaturi.

»Ogrevanje z infrardečimi ploščami ali IR-paneli bi bilo najlažje opisati z občutki, ki te preplavijo, če sredi zime sediš na soncu. Čeprav je ozračje mrzlo, te zaradi sonca ne zebe. Pravzaprav imaš občutek, da ti je zelo toplo in bi lahko s sebe odvrgel kakšen sloj zimskih oblačil. Drugačni občutki pri ogrevanju z IR-paneli so bili tudi prvo opozorilo, ki sem ga prejela od dobavitelja in monterja. Temperatura v stanovanju je lahko nižja, recimo 20 stopinj Celzija, pa imaš občutek, da je toplo. Pri toplovodnem ogrevanju bi mi bilo hladno,« je opisala uporabnica Tanja Polk, ki je IR-panele kupila kot sekundarni vir ogrevanja v stanovanju v 50 let stari in neizolirani večstanovanjski stavbi. Ker je njeno stanovanje obrnjeno na severno stran, je imela spomladi in jeseni, ko se je kurilna sezona končala, težave z vlago in plesnijo, iskala pa je tudi način ogrevanja, pri katerem ne bi bila odvisna od odločitve upravnika stavbe, kdaj bo začel ogrevati.

IR-paneli temeljijo na infrardečem sevanju, ki učinkuje enako kot sončni žarki, vendar brez za kožo škodljivih UV-žarkov. Infrardeče sevanje za zdravje ni škodljivo, uporablja pa se tudi v medicinske namene. IR-panel deluje drugače kot običajni radiator, saj ne ogreva zraka, pač pa osebe in predmete v prostoru. Ker toploto absorbirajo vsi predmet in osebe v območju sevanja, ni izgub grelne energije, pojasnjuje energetski svetovalec Bojan Žnidaršič: »Pri toplovodnem ogrevanju moramo najprej segreti vodo in jo pripeljati do radiatorjev oziroma talnega gretja, ki segreva zrak. Izgube se začnejo že na poti od ogrevalne poti do razvoda ter naprej po ceveh. Pri ogrevanju z IR-paneli ni cevi, zato ni nobenih izgub. Učinek je takojšen.«

Za hiše z majhnimi toplotnimi izgubami

Ker je elektrika drag energent, je pomembno, da je toplotni ovoj hiše dober, je poudaril Žnidaršič. Uporaba panelov je sicer mogoča tudi v starejših stavbah, vendar bo cena ogrevanja višja, res pa je, dodaja sogovornik, da se v stavbah s slabim toplotnim ovojem tudi drugih energentov (drv, olja) porabi več. IR-paneli sledijo sodobnim trendom, saj se s svojo regulacijo odzivajo na zunanje vplive (sonce pozimi sveti skozi okna in nam brezplačno ogreva hišo). Ko se temperatura v prostoru zaradi vpliva sonca zviša, paneli prenehajo ogrevati.

IR-folije v tleh ali na stropu
Podobno kot IR-paneli delujejo tudi infrardeče grelne folije, ki jih lahko pritrdimo na strop ali jih položimo pod plavajoči pod (laminat, parket na klik). Talno ogrevanje z IR-folijami je učinkovito, ker segreva veliko površino, zato je vložek energije manjši, so pojasnili pri podjetju Gatom. IR-folija ne vpliva na kakovost poda, ki ga položimo čez njo, saj ga ne segreje na več kot 32 stopinj Celzija. Postavimo jo lahko na že obstoječi pod ali osnovno ploščo, na katera smo najprej položili toplotno izolacijo.

Ta sistem ogrevanja je modularen, kar pomeni, da ima vsak prostor svoj termostat in se vsakega posebej lahko regulira popolnoma neodvisno. Na primer: temperaturo v spalnici vzdržujemo na 19 stopinj Celzija, v dnevni sobi na 22 stopinj Celzija, v hodniku na 20 stopinj Celzija, v otroški sobi pa na 21 stopinj Celzija. »Termostati omogočajo nastavitev različnih programov, kar pomeni, da v času, ko smo odsotni, paneli v prostorih vzdržujejo nižjo temperaturo, ko smo doma, pa višjo. Ponoči v dnevnem prostoru nimamo 22 stopinj Celzija,« je dodala uporabnica Tanja. Ker je občutek drugačen kot pri toplovodnem ogrevanju, se zdi, da je temperatura v prostoru višja. Termostat meri temperaturo v prostoru in IR-panel med ogrevanjem izmenično izklaplja in vklaplja. Ko se prostor ogreje na nastavljeno temperaturo na termostatu, ta panel izklopi in ga vklopi šele, ko temperatura pade.

Pri samostojnem nakupu panelov velja posebna pozornost. Na spletu je mogoče najti številne ponudnike, cene pa se močno razlikujejo. Ponekod so cene zmogljivejših panelov celo nižje kot pri manj zmogljivih panelih drugih ponudnikov. Težava tiči v proizvajalcih, zatrjujeta tako Bojan Žnidaršič kot Aleš Babič iz podjetja Ekosen. »Cenejši so večinoma narejeni na Kitajskem. Kupec se mora zavedati, da višja cena pomeni tudi boljši panel,« pojasni Babič. Pri nakupu se je nujno posvetovati s strokovnjakom ali pa se obrniti na podjetje, ki se ukvarja s prodajo in montažo IR-panelov ter ima dolgo tradicijo delovanja. »Poceni paneli lahko vsebujejo slabe komponente, tipala, ki se pri segrevanju lahko vnamejo in povzročijo požar,« je opozoril Babič in svetoval, da se kupci odločijo za izdelke iz Evrope in izberejo ponudnika, ki ima dolgoletno tradicijo montiranja panelov. Tudi lastno montažo oba sogovornika odsvetujeta, saj je pomembno poznati zakonitosti toplotne dinamike v stanovanju ali hiši (koliko je toplotnih izgub), vedeti, katere, koliko in kako optimalno postaviti panele ter kam namestiti in kako nastaviti termostat (panel ne sme ogrevati termostata, ker ga bo ta potem izklapljal, še preden bo dosežena želena temperatura v prostoru).

Ponudnik IR-panelov od kupca najprej potrebuje podatke o prostorih, v katere bodo nameščeni, da lahko izračuna, kakšne so toplotne izgube. »Toplotne izgube objekta oziroma prostora izračunamo na podlagi površine prostorov, višine stropov, števila zunanjih sten in debeline teh ter debeline in materiala toplotnega ovoja oziroma izolacije,« je povedal Jure Kuster iz podjetja Ekosen. Podatke pridobijo iz pogovorov s stranko, tlorisov oziroma načrtov objekta, energetskega poročila o stavbi, obiska na objektu. »Podatki se nato vnesejo v aplikacijo za vsak prostor posebej, upoštevaje njegove specifike (za kopalnico je moč na kvadratni meter površine večja kot za dnevni prostor zaradi prisotnosti vlage; za hodnike in spalnico je moč manjša, ker je temperatura v teh prostorih nižja),« je razložil Kuster. 

Če montiramo IR-panele na strop, se jih ne moremo po nesreči dotakniti. Segrejejo se največ kot lončena peč.Montaža na steno ali strop 

Priporočljivo je, da se IR-paneli montirajo na strop, saj je tako porazdelitev infrardečega sevanja optimalna in ima sistem največji izkoristek. Žnidaršič je delovanje panelov, vgrajenih na strop, opisal kot »talno gretje«: »Zaradi IR-sevanja se segrevajo tla, zato imamo občutek, kot bi imeli talno gretje.« »Pri ogledu prostorov se oceni situacija in predvidi lokacija posameznih panelov, odvisno od sestave stropa, kaj je že na stropu (luči) in razporeditve pohištva v prostoru, že obstoječih razvodov elektrike, da zahteva priprava vodnikov do termostatov in panelov čim manjši poseg. Pomembno je, da paneli niso neposredno nad površinami, kjer se zadržujemo več časa (kavč, postelja, pisalna miza, jedilna miza),« razlaga Kuster. Uporabnica Tanja pa pove: »Po našem stanovanju so jih namestili tako, da ogrevajo predmete in ne nas. V spalnici so nam odsvetovali, da bi panel vgradili na strop, saj bi bil občutek neugoden, ponoči pa bi se lahko zaradi sevanja, ko bi se plošča vklopila, zbujali, ker bi nam bilo vroče.«

Montaža in vzdrževanje IR-panelov sta nezahtevna, saj ne vsebujejo nobenih gibljivih in lahko pokvarljivih delov. »Delovna temperatura površine kakovostnega panela ob polni obremenitvi je okoli 85 stopinj Celzija, pri panelih z IR SUN-regulatorjem (termostatom, ki je prilagojen za IR-ogrevanje) pa se giblje med 30 in 70 stopinjami Celzija, vendar zaradi namestitve na stropu niso potrebni previdnostni ukrepi, saj možnosti za fizični kontakt skoraj ni. To je temperatura, ki je primerljiva s temperaturo površine krušne peči in pri kratkotrajnem neposrednem stiku ne povzroča opeklin ali drugih toplotnih poškodb organizma, tako da je s tega vidika nenevarna,« je pojasnil Kuster. 

Pri panelih, ki so montirani na steno (tak­šni so ponavadi v kopalnici v obliki ogledala ali pa bolj okrasne narave v dnevni sobi kot slika), je pomembno, da jih namestimo na višino od 120 do 140 centimetrov, da jih majhni otroci s tal ne morejo doseči. Če bi držali roko na vročem panelu več sekund, bi se lahko opekli, zato velja opozorilo, da se grelnih plošč ne dotikamo. Na to je treba še posebej opozoriti otroke. »Ne segrejejo pa se toliko, da bi lahko povzročili opekline, samo površinsko pordelost,« je še dodal Kuster.

Paneli, označeni s standardom IP 44 (ta standard pomeni zaščito pred prašnimi delci do velikosti 1 mm ter zaščito pred vodo, ki prši v vse smeri), so lahko izpostavljeni neposrednemu pršenju vlage. »Prav zato jih popolnoma brez zadržkov lahko uporabljamo tudi v kopalnicah,« je še dodal Kuster. Ker temperatura na zadnji strani ne presega 45 stopinj Celzija, so lahko pritrjeni tudi na lesen strop, brez bojazni, da bi se les vnel.

Prednost IR-panelov je tudi v tem, da ne izsušujejo zraka. Z zvišanjem površinske temperature sten se hkrati izognemo nevarnosti kondenzacije in stene deloma izsušimo, vendar je vložek energije za izsušitev vlage v prostoru z vidika porabe neekonomičen. Slabost primarnega ogrevanja z IR-paneli je v tem, da ne segrevajo vode, zato potrebujemo za ogrevanje sanitarne vode dodaten sistem.

Stroški ogrevanja

Kakšni stroški vas čakajo pri ogrevanju z IR-paneli, lahko izračunate s preprosto enačbo. Če jih boste uporabljali pravilno (pravilno prezračevanje, da se nastavljena nočna in dnevna temperatura ne razlikujeta več kot za dve stopinji in pol, da ogrevanja med odsotnostjo ne ugašamo popolnoma, da ni izrazitejših toplotnih mostov, da začnemo prostore ogrevati pravočasno, ko je toplotna zaloga materialov od poletja še zadostna, in podobno) in če v času kurilne sezone delujejo le pet do šest ur na dan, se izračun porabe elektrike naredi tako, da se njihova skupna moč pomnoži s 160 (dnevi kurilne sezone), s 5,5 (ur delovanja na dan) in z 0,12 evra (povprečna cena kilovata električne energije). Torej: skupna moč vgrajenih panelov x 160 x 5,5 x 0,12 evra. 

Bojan Žnidaršič dodaja, da lahko zaradi enostavne regulacije temperaturo v prostorih znižate za stopinjo in tako prihranite šest odstotkov energije. Ker pa se pri IR-sevanju občutek ugodja doseže že pri nižjih temperaturah, lahko nastavitev znižate za 2 stopinji Celzija in prihranite 12 odstotkov energije.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE