Zgradba lončene peči
Lončene peči so grajene oziroma zidane na obrtniški način, na mestu postavitve. Starejše je zaradi videza težko zamenjati za kamin ali kaminski vložek, medtem ko so jima sodobne podobne. Razlike so v sevanju, ki je pri lončenih pečeh v primerjavi s kamini in kaminskimi vložki bolj blago, bolje akumulirajo toploto, poraba drv pa je manjša, saj lončeno peč običajno kurimo do dvakrat na dan. Njihova pomembna značilnost je tudi dolga življenjska doba, saj se z njimi lahko ogrevajo generacije.
Obvezen dovod zunanjega zgorevalnega zraka
Vsaka lončena peč mora imeti urejen ustrezen dovod zunanjega zraka, ki je speljan v kurišče, omogoča optimalno zgorevanje lesa in poskrbi za minimalno onesnaževanje ozračja. »Če zajem zunanjega zraka ni mogoč, lahko zrak zajemamo tudi iz drugih, dobro prezračevanih prostorov, kot so podstrešje, garaža, kurilnica,« je pojasnil Klemen Avguštin iz Pečarstva Avguštin v Komendi. Presek cevi za dovod zunanjega zraka je odvisen od velikosti kurišča, dobro pa je vedeti, da potrebujemo za gorenje kilograma lesa od 10 do 12 kubičnih metrov zraka. V sodobno grajenih objektih, v katerih je tesnost stavbnega pohištva veliko boljša kot v preteklosti, bi v primeru, če bi peč zrak zajemala iz bivalnih prostorov, lahko nastal podtlak, neugoden pa bi bil tudi vpliv na zdravje in počutje prebivalcev hiše. »Novodobne lončene peči so opremljene tudi z elektronskim nadzorom lopute pri cevi za dovod zunanjega zraka. Ta krmili njegov dovod, da je gorenje v kurišču optimalno,« je dodal Avguštin.
PREBERITE ŠE: Kamini in kaminske peči: Ne pozabimo na dovod svežega zraka
Tako kot zunanji dovod zraka je pomembno, da kurilna vratca dobro tesnijo. Pri starejših so običajno kovinska, pri novodobnih pa tudi steklena, kar še poveča občutek ugodja, saj lahko opazujemo gorenje. »Pri steklenih vratcih je pomembna velikost, saj imamo zaradi materiala toplotne izgube, zato morajo biti manjša kot pri kaminih in kaminskih vložkih. Največja velikost steklenih vratc je od 70 x 50 centimetrov,« je pojasnil Avguštin.
Ko dim zapušča lončeno peč, ne sme imeti manj kot 200 stopinj Celzija, da se izognemo kondenziranju vodne pare v njem. Dimnik je motor peči, opozori sogovornik, njegova velikost pa mora ustrezati velikosti kurišča. Običajne so dimnovodne cevi premera od 16 do 20 cm. Dimnik je lahko iz šamotnega materiala ali nerjavne ognjevzdržne pločevine. Tako dimnik kot peč pa sta opremljena s čistilnimi kosi (čistilne odprtine, čistilna vratca), ki omogočajo lažje in hitrejše čiščenje.
Moč lončene peči določimo tako, da izmerimo ploščino njenega zunanjega oboda. »Kvadratni meter zunanje površine peči pomeni 1 kW toplotne moči,« je pojasnil Avguštin.
!!galerija!!
Kurjenje
Če se ogrevamo z lončeno pečjo, porabimo manj drv kot pri kaminih ali kaminskih vložkih. »Lončeno peč namreč kurimo do dvakrat na dan. Od 10 do 15 kilogramov polen pogori v eni ali dveh urah, peč pa bo temperaturo vzdrževala do 12 ur, potem bo ta začela padati, vendar bo peč po 24 urah še vedno topla,« pojasni Avguštin. »Ko zakurimo kamin, pa ta zelo hitro začne oddajati toploto, vendar se, ko polena pogorijo, tudi hitro shladi.«
PREBERITE ŠE: Pravilno kurjenje z drvmi: Suha polena in skrbno kurjenje zmanjšujejo emisije
Lončene peči v sodobnih objektih
Specifična letna raba toplote za ogrevanje nizkoenergijskih hiš znaša manj kot 70 kWh/(m²a), zaradi česar lahko kamini in kaminski vložki zelo hitro pregrejejo prostore. Kljub temu je povpraševanje po njih, predvsem zaradi ugodja, ki ga občutimo ob opazovanju ognja, veliko. Vendar Avguštin za sodobne hiše z majhno izgubo toplotne energije bolj priporoča lončeno peč, ki prostore ogreva z manj intenzivnim toplotnim tokom.
Če smo podedovali staro hišo in v njej že stoji stara lončena peč, lahko razmislimo o njeni ohranitvi. Obnovimo lahko skoraj vsako, ali je to smiselno, pa najlažje ugotovi mojster pečar. Po pregledu bo presodil, ali peč potrebuje samo servis (čiščenje), delno prezidavo ali celotno restavracijo.
Odločitev za obnovo pa je odvisna od več dejavnikov, poudarja Jurij Hrovat iz Pečarstva Hrovat v Mengšu. Smiselna je: če ima peč zgodovinsko vrednost in je tudi oblikovno in arhitekturno primerna za določen ambient (grad, dvorec, staro meščansko stanovanje); če stoji v hiši ali stanovanju novejše dobe in je potrebno samo čiščenje in delna obnova. Nesmiselno pa je vlagati v peč, ki je popolnoma dotrajana in nima posebne zgodovinske, estetske ali določene subjektivne vrednosti, saj je strošek predelave skoraj tako visok kot cena nove peči.
»Postopki in čas obnove peči so lahko različni. Če je potrebno le čiščenje, je delo končano v enem dnevu,« je pojasnil Hrovat. »Čiščenje vključuje čiščenje saj in dimnovodnih kanalov. Če ima peč že vgrajene čistilne kose (čistilne odprtine), je takšen poseg enostaven in najcenejši,« je dodal Avguštin. Kadar je potrebna delna prezidava, sta čas dela in strošek odvisna od posegov in velikosti peči, pri celotni restavraciji pa je postopek bolj kompleksen. Peč je treba razstaviti, pečnice, kurilna vrata in vezi pa obnovijo v restavratorski delavnici. »Pri celoviti prenovi peči lahko zunanji obod ohranimo takšen, kot je. Stare pečnice lahko spet postavimo. Bistveno je, da prenovimo notranjo konstrukcijo. Odstraniti moramo star šamotni material in dodati novega.« Sogovornik poudari, da je treba stari peči poleg ustreznega dimnika dodati dovod zunanjega zraka, v dobrem stanju pa mora biti tudi plošča pod njo.
Pri prenovi, opozarja Hrovat, lahko nastane razlika med prvotno oceno in dejanskimi stroški, saj je, ne da bi peč odprli, nemogoče natančno presoditi vse okoliščine.
»Tako čiščenje, prezidavo kot restavriranje moramo izvajati v skladu s pravili stroke, ki so opredeljeni v strokovnih pravilih za pečarska dela,« je še poudaril sogovornik. Po končanem delu pečar lastniku preda izjavo o skladnosti s pravili.