Priprave na ogrevalno sezono: Pregled peči, tuljav in ogreval

7. 9. 2020 | Besedilo: Julijana Bavčar

ogrevalna sezona, ogrevanje, ogrevala, dimnikar, senzor CO, kotlovnica

Čeprav termometer podnevi vztraja pri več kot 20 stopinjah, se posvetimo ogrevalnim napravam v gospodinjstvu. Če ne prej, je začetek jeseni skrajni čas za odpravo težav v kurilnici, redni servisni pregled kurilne naprave in za dimnikarja, če za to nismo poskrbeli že, ko se je kurilna sezona končala. Stanje ogreval, črpalk in zapornih ventilov lahko preverimo tudi sami, regulacijo sodobnih sistemov pa prepustimo pooblaščenim serviserjem.

Lastniki etažnih stanovanj, ki se ogrevajo s skupnimi kotlovnicami ali daljinskim toplovodom, morajo pregledati le stanje ogreval, medtem ko je pregled peči, toplotne postaje in regulacije sistema skrb upravnika stavbe. Nujen je tudi redni letni pregled plinskih peči za etažno ogrevanje. Posebno tam, kjer se več manjših stanovanj ogreva s skupno plinsko pečjo in kjer niso vnaprej dogovorjeni za termine rednih servisov, se nova ogrevalna sezona rada začne s kakšnimi težavami.

Stanje ogreval

Če nas grejejo radiatorji, najprej pregledamo ventile. Ti se ob obračanju ne smejo zatikati, če ugotovimo, da stari na stikih puščajo, je čas za nove, termostatske, s katerimi bomo prihranili pri porabi toplote.

Praviloma bi jih morali po koncu ogrevanja pustiti v maksimalno odprtem položaju. V etažnih stanovanjih jih preverimo najpozneje pred ponovnim polnjenjem cevnega sistema z vodo, če so ga v stavbi zaradi vzdrževalnih del čez poletje izpraznili. Tudi zamenjava ventilov je hit­rejša in cenejša ob izpraznjenem ogrevalnem sistemu.

Radiatorje, ki se ne segrevajo enakomerno, je treba najverjetneje odzračiti, ker niso napolnjeni do vrha, temveč se v njih zadržuje zrak. Tega izpuščamo pri odzračevalnem ventilu, dokler iz njega ne pricurlja voda. Opravila se lotimo, ko ogrevalni sistem ne deluje. V domači hiši po potrebi dotočimo vodo v sistem centralnega ogrevanja do normalnega tlaka ali pa to naredi vzdrževalec ogrevalnega sistema. Pri obratovanju mora biti tlak vode v sistemu med 1,5 in 2,0 bara, odvisno od višine objekta in ogreval nad ogrevalno napravo.

Za vsa ogrevala v bivalnih prostorih, ne samo radiatorje, velja, da ne smejo biti zaslonjena s pohištvom ali drugimi predmeti, da lahko zrak okoli njih kroži. Tudi zavese pred radiatorji so ovira, zato jih skrajšamo ali odstranimo, radiatorje pa očistimo prahu.

Kaj preverimo v kotlovnici

Potem ko kotlovnico pospravimo in očistimo prahu (nanj so zlasti občutljivi gorilniki sodobnih peči), lahko sami preverimo še delovanje obtočnih črpalk, ki zunaj kurilne sezone ne obratujejo, zato lahko pri njih zablokirajo ležaji. To naredimo tako, da na prednji strani odvijemo vijak in z izvijačem zavrtimo rotor črpalke v smeri urnega kazalca. Poskusno poženemo obtočno črpalko ogrevalnega sistema in preverimo, ali se vrti. Če pri vijaku priteče nekaj kapljic vode, to pomeni, da črpalka deluje normalno. Vijak lahko spet privijemo.

!!galerija!!


Tudi mešalni in zaporni ventili lahko zablokirajo, če dolgo stojijo v enem položaju. Njihovo delovanje preizkusimo s počas­nim ročnim premikanjem iz ene skrajne lege v drugo. S trkanjem po obodu preverimo še stanje raztezne posode (modre ali rdeče), ki prevzame povečanje volumna vode zaradi segrevanja. Če doni votlo, je v redu. Če je slišati, da je polna vode, in če na ventilu priteče voda, bo najverjetneje potrebna zamenjava. Razlog več, da se dogovorimo za termin pregleda ogrevalnega sistema.

Dimnikar, potem serviser

Pametno je izbrati serviserja, pooblaščenega za določeno vrsto naprav. Pri večini sodobnih kurilnih naprav proizvajalci priporočajo redni servis enkrat na leto, vendar pregled po zakonu ni obvezen, medtem ko je pogostost dimnikarskih pregledov pri ogrevalnih napravah (na drva, pelete, lesne sekance, plin ali olje), ki imajo dimnik, v sezoni predpisana. Ker je dimnikarjeva naloga, da nas ob pregledu peči v zapisniku opozori tudi na pomanjkljivosti, ki jih mora odpraviti serviser, se je pred sezono za obisk smiselno najprej dogovoriti z njim.

Kje so obvezni senzorji CO
Namestitev senzorjev ali javljalnikov za zaznavanje ogljikovega monoksida je obvezna v prostorih, kjer stojijo kurilne naprave, ki za zgorevanje energenta (zemeljskega plina, utekočinjenega naftnega plina, ekstra lahkega kurilnega olja, lesnih peletov, drv ali premoga) zajemajo zrak iz samega prostora. Izvzete so naprave, ki imajo urejen neposreden dovod zraka v kurišče iz okolice (kondenzacijski plinski grelniki razreda C, kaminske peči, zaprti kamini itd.).

Dimnikar bo ob rednem pregledu kurilne naprave pregledal tako dimnik kot peč ter oba očistil sajastih katranskih in drugih oblog. Te zmanjšujejo izkoristek peči, povečajo porabo energenta, v najslabšem primeru lahko povzročijo dimniški požar. Pri pečeh, ki se uporabljajo le občasno, na primer v počitniških hišicah, se zaradi neredne uporabe nalaga v dimnik še več oblog.

Dimnikar mora pri rednem pregledu opra­viti tudi meritve emisije dimnih plinov pri plinskih in oljnih pečeh za centralno ogrevanje. Merijo se ogljikov monoksid, ogljikov dioksid, kisik, žveplov dioksid, dušikovi oksidi, preostali ogljikovodiki, prah in sajavost.

Kurilne naprave na tekoča in plinasta goriva do 50 kW, ki redno obratujejo, je treba čistiti enkrat v kurilni sezoni, male kurilne naprave na biomaso z manj kot 20-odstotnimi toplotnimi izgubami z dimnimi plini dvakrat v kurilni sezoni, kurilne naprave na trdna goriva do 50 kW, ki imajo več kot 20 odstotkov toplotnih izgub z dimnimi plini in redno obratujejo, pa je treba v primorskih občinah očistiti trikrat v kurilni sezoni in v drugih delih Slovenije štirikrat, s presledki najmanj dveh mesecev.

Reden nadzor serviserja

Serviserja ogrevalnih naprav pokličemo na obisk v presledkih, ki jih določi proizvajalec, pa tudi v primeru, če nas na napačno delovanje peči opozori dimnikar. S servisom kurilne naprave in pregledom delovanja regulacije bomo zagotovili, da bo ogrevanje delovalo nemoteno in s čim boljšimi izkoristki.


Pri rednem pregledu plinskega kotla ga bo pooblaščeni serviser očistil ter preveril nastavitve gorilnika in drugih elementov kotla. Preveril bo tesnost plina do gorilnika in elektromagnetnih ventilov, pogledal ventilator, očistil zunanjost gorilnika, pre­gledal filtre, zgorevalne glave in elektrode ter preveril prenosnik toplote za pripravo tople vode.

Pri oljnem sistemu mora serviser preveriti dovod goriva, filter za zrak na gorilniku in gorilni šobi, očistiti vse dele gorilnika, zamenjati gorilne šobe in po potrebi obrabljene dele ter nastaviti gorilnik. Ta mora meriti sajavost, vsebnost ogljikovega dioksida in kisika ter temperaturo dimnih plinov in podobno. Serviser sestavi zapisnik opravljenega dela, ki ga moramo spraviti, ker ga bomo potrebovali ob naslednjem servisiranju.

Pri pečeh na trdna goriva serviser pregleda regulatorje vleka in podobno kot pri drugih nastavi gorilnik. Zelo pomembno je tudi, da preveri, kakšno je začetno zgorevanje drv in kako hitro gre dim v dimnik.

S toplotno črpalko nimamo posebnega dela, poskrbeti moramo le za redni servis. Pri IR-panelih ta ni predviden in potreben, pravijo ponudniki teh ogreval, edino vzdrževanje je občasno brisanje prahu s suho ali vlažno krpo, brez močnih ali abrazivnih čistil.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE