Priprave na ogrevalno sezono: Za varnost in učinkovitost ogrevalnega sistema

5. 9. 2018 | Besedilo: J. B. | Fotografije: Shutterstock

obtočne črpalke, radiatorji, dimnik, ogrevalna sezona, ogrevanje

Lani se je zaradi nizkih temperatur ponekod v Sloveniji ogrevalna sezona začela že proti koncu septembra. Ker nas vremenske skrajnosti rade presenetijo, je čas za pregled ogrevalnega sistema in ogreval. Manj skrbi imajo s tem v etažnih stanovanjih, kjer se ogrevajo s toplovodom, saj je delovanje toplotne postaje skrb upravljavca, medtem ko moramo v stanovanjski hiši za to poskrbeti sami.

Delovanje sodobnih ogrevalnih naprav in regulacije sistema postaja čedalje bolj specifično, zato npr. pregled toplotnih črpalk, kompaktnih plinskih peči in oljnih kotlov prepustimo strokovnjaku, vendar so redni, dovolj pogosti obiski serviserja naprave in dimnika, če imamo zgorevalno napravo, naša skrb. Obstaja pa nekaj osnovnih stvari, ki jih lahko preverimo sami, in če je treba, pokličemo strokovnjaka, da se težave ne bi pojavile v najhladnejših dneh. Z nekaterimi preprostimi ukrepi lahko poleg tega prihranimo porabo energenta – le nekaj milimetrov sajastih oblog v dimniku ali neodzračeni radiatorji povečajo porabo celo za 15 odstotkov.

Radiatorji in ventili

Pred začetkom sezone je čas za zamenjavo navadnih radiatorskih ventilov (sploh če ti puščajo) s termostatskimi, saj z njimi lažje reguliramo temperaturo v prostoru, vsako znižanje za stopinjo (seveda ko nam to ustreza) pa prihrani tudi do sedem odstotkov energije. Predvsem pa je pomembno, da radiatorji v bivalnih prostorih niso zaslonjeni s pohištvom ali zakriti z zavesami, saj mora zrak okoli njih nemoteno krožiti. Očistimo jih tudi prahu.

Preveriti moramo, ali se termostatski ventili obračajo; zlasti radi zablokirajo, če jih po koncu kurilne sezone nismo obrnili v maksimalni položaj. Radiatorje, ki se ne segrevajo enakomerno, je treba najverjetneje odzračiti, kar naredimo, ko ogrevalni sistem ne deluje. V večstanovanjskih stavbah je eden od razlogov za zrak, ki iz njih izpodrine ogrevno vodo, vsakoletno praznjenje sistema centralne kurjave. V domači hiši za vsak radiator posebej preverimo, ali je v njem zrak, ga odzračimo in po potrebi dotočimo vodo v sistem do normalnega tlaka (pri obratovanju mora biti tlak vode v ogrevalnem sistemu med 1,5 in 2,0 bara, odvisno od višine objekta in ogreval nad ogrevalno napravo).

Še nimate javljalnika ogljikovega dioksida?
Predpisi nam že več kot leto in pol nalagajo, da moramo bivalne prostore s kurilnimi napravami, ki nimajo lastnega dovoda zgorevalnega zraka in za zgorevanje energenta jemljejo zrak iz prostora, opremiti z javljalnikom ogljikovega monoksida (CO). Izjema so naprave z urejenim neposrednim dovodom zraka v kurišče iz okolice, kot so kondenzacijski plinski grelniki razreda C, zaprti kamini, kaminske peči ipd. Če tega še niste storili, si zaradi svoje varnosti napravico priskrbite še pred začetkom kurilne sezone! Certificirani javljalniki stanejo nekaj deset evrov in delujejo na baterijo, treba jih je le namestiti na ustrezno mesto.

Preverite dimnik

Če nas v hiši ogreva kotel na drva, pelete, lesne sekance, plin ali olje, moramo seveda preveriti stanje dimnika. Ne samo zaradi sajastih oblog, ki povzročajo toplotne izgube in pri pečeh na trdna goriva povzročijo marsikateri požar, temveč tudi zaradi morebitne zamašitve. Sliši se čudno, vendar se v dimniku, ki čez poletje »miruje«, rade ugnezdijo ptice, sršeni, ose ali roji čebel, posebno če ima strešico, ki ga ščiti pred dežjem.

Obtočne črpalke, ventili in raztezna posoda

V kotlovnici lahko sami preverimo delovanje obtočnih črpalk, ki zunaj kurilne sezone ne obratujejo. Če se v tem času niso samodejno zaganjale oziroma jih nismo občasno ročno zagnali sami, je pogosta težava blokada ležajev. Zato je treba pred zagonom sistema na prednji strani odviti vijak in z izvijačem zavrteti rotor črpalke v smeri urnega kazalca, saj lahko med večmesečnim mirovanjem zablokira. Poskusno poženemo obtočno črpalko ogrevalnega sistema in preverimo, ali se vrti ali ne. Če pri vijaku priteče nekaj kapljic vode, to pomeni, da črpalka deluje normalno. Vijak lahko spet privijemo.

Zaradi varnega obratovanja je nujno preverjati stanje raztezne posode, ki prevzame povečanje volumna vode zaradi segrevanja. Njeno ustreznost lahko sami preverimo s trkanjem po obodu. Če doni votlo, je verjetno v redu. Če je slišati, da je polna vode, in če na ventilu priteče voda, jo moramo zamenjati. Če se zdi, kot da je polna, a na ventilu ne priteče voda, pa jo je verjetno treba napolniti z zrakom – pred tem moramo zmanjšati tlak v sistemu z izpustom vode. Na neustrezno delovanje raztezne posode lahko sklepamo tudi po večjem nihanju tlaka med delujočim in mirujočim sistemom ogrevanja.

Tudi mešalni in zaporni ventili lahko zablokirajo, če dolgo stojijo v enem položaju. Njihovo delovanje preverimo s počas­nim ročnim premikanjem iz ene skrajne lege v drugo; pri tem ne smemo začutiti, da jih karkoli ovira. Pred tem moramo mešalne ventile z motornim krmiljenjem prestaviti na ročno upravljanje, če te možnosti nimamo, pa moramo najprej motor sneti z mešalnega ventila.

Pred začetkom ogrevanja je priporočljivo preveriti in si zapisati točno količino energenta, da lahko izračunamo porabo čez sezono oziroma nadzorujemo prihranke zaradi morebitnih sprememb na ogrevalnem sistemu, zamenjave oken ali nove izolacije stavbe.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE