Test peletov: Kakovostni razred na deklaraciji ne drži pri vseh

12. 9. 2018 | Besedilo: Julijana Bavčar | Fotografije: Shutterstock

test peletov, peleti, lesna biomasa, test, Gozdraski inštitut Slovenije, Zveza potrošnikov Slovenije

Pred začetkom ogrevalne sezone so na Gozdarskem inštitutu Slovenije v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) izvedli analizo kakovosti lesnih peletov na slovenskem trgu. Potem ko smo se lahko lani razveselili spodbudnih rezultatov, po katerih je bilo mogoče sklepati, da se razmere spreminjajo tudi zaradi odmevnosti vsakoletnih testov, so letošnje meritve prinesle manjše razočaranje. Med 25 vzorci se je našel en neustrezen, šest pa jih je na podlagi izmerjenih parametrov padlo v nižji kakovostni razred, kot je bil označen na embalaži.

Test peletov in tabela z rezultati testiranja je brezplačno dostopna na www.zps.si.

V raziskavo je bilo vključenih 25 vreč peletov različnih proizvajalcev iz 6 različnih držav, dva vzorca navajata EU kot državo izvora, v enem primeru pa izvora ni bilo mogoče določiti. Vzorce so pridobili pri različnih ponudnikih, tako v večjih trgovskih centrih, lokalnih prodajalnah kot tudi v skladiščih spletnih ponudnikov v različnih delih Slovenije,  tam, kjer so dostopni tudi običajnim kupcem. Avtorji testa so v izbor uvrstili 19 vzorcev z označenim razredom kakovosti A1 in šest iz razreda A2. Pelete iz teh dveh kakovostnih razredov edine priporočajo za nakup, saj zagotavljajo najbolj kakovostno in do okolja prijazno ogrevanje, je povedal Boštjan Okorn iz ZPS, zato peletov iz razreda B letos niso testirali. 

Vendar so laboratorijske meritve, opravljene v laboratoriju Gozdarskega inštituta Slovenije, pokazale, da je v razred B uvrstilo kar pet vzorcev, ki so sicer imeli na embalaži označen razred A2 (Duga pellet, Enerles, Pellet Natura Faš, Sava Ensa premium pelet in Trgovir energy). Pri vseh sta bila razlog za uvrstitev v razred B bodisi previsok delež pepela bodisi premajhna mehanska obstojnost. Iz prvega kakovostnega razreda A1, kot je »obljubljala« deklaracija, je razred nižje, torej v A2, padel en vzorec (N- EKO peleti). »Med peleti, ki so imeli na embalaži označen razred A1, pa smo žal našli tudi takšnega (Bioles Horizont, smreka), ki ga zaradi previsoke vsebnosti pepela nismo mogli razvrstiti v nobeno kategorijo, zato je dobil končno skupno oceno 0. Pri omenjenem vzorcu smo pogrešali tudi najbolj osnovne informacije, denimo certifikat in poreklo surovine,« je povedal Okorn.

Na barvo peletov vplivata drevesna vrsta, iz katere lesa so narejeni, in vsebnost lubja. Energijska vrednost peletov glede na vrsto lesa se skoraj ne razlikuje, razlikuje pa se delež pepela. Ostanek pepela je večji pri lesu listavcev in pri  lubju.V vrh najbolj kakovostnega razreda, A1, so se od analiziranih vzorcev, ki predstavljajo le del na slovenskem trgu dostopnih peletov, uvrstili German pellets ponudnika Goldi, Holz Pellets ponudnika Peleti Ekspres, Heizinos ponudnika Dom Trade, Schweighofer (Pellets Hot Material) ponudnika zatopeldom.com, Hasslacher – Biopellets ponudnika www.drva.info in Timbory ponudnika Peleti express. Vsi ti so zbrali 90 ali več točk od 100. Tabelo z rezultati vseh 25 ocenjenih vzorcev si lahko ogledate tukaj.

V skupni kakovostni razred A1 so bili letos razvrščeni tudi trije vzorci slovenskega porekla: Energija narave proizvajalca Energija narave, Forest premium pellet Petrol proizvajalca Petrol in od istega proizvajalca tudi izdelek Petroleti. Dva vzorca slovenskega porekla, Bioprofi in N-EKO peleti, sta bila uvrščena v skupni kakovostni razred A2 (zaradi previsokega deleža pepela), druge karakteristike pa ju uvrščajo v kakovostni razred A1. Peleti Enerles pa so bili zaradi previsokega deleža pepela uvrščeni v skupni kakovostni razred B, kakovost drugih parametrov pa vzorec uvršča v kakovostni razred A1, so razložili na Gozdarskem inštitutu Slovenije.

Največji težavi delež pepela in slaba mehanska obstojnost

Najpomembnejša merila, ki določajo kakovost peletov in po katerih so ocenjevali vzorce so:

  • vsebnost vlage (ta v nobenem kakovostnem razredu ne sme presegati 10 odstotkov);
  • ostanek pepela (za kakovostni razred A1 je dovoljen ostanek 0,7 odstotka, za A2 1,2 odstotka, za B 2 odstotka);
  • mehanska obstojnost (za razreda A1 in A2 mora doseči 97,5 odstotka, za razred B 96,5 odstotka);
  • gostota nasutja (v nobenem primeru ne sme biti manjša od 600 kg/m3, za razreda A1 in A2 mora preseči 625 kg/m3);
  • označevanje (označene vrednosti so v testu primerjali z izmerjenimi in v primeru neskladja ustrezno zmanjšali oceno).


Po besedah Boštjana Okorna so vsi peleti, ki so dobili skupno oceno 70 ali več točk, za uporabnika skoraj enako dobri, saj so razlike med njimi minimalne, a je na trgu kar nekaj peletov, ki takšnega rezultata ne dosegajo.

Največji težavi sta delež pepela in mehanska obstojnost peletov. Po besedah  dr. Nike Krajnc z Gozdarskega inštituta je mehanska obstojnost, ki jo lahko kupec okvirno oceni že po količini prahu oz. razpadlih peletov v vrečah, zelo pomembna lastnost, saj prah povzroča motnje pri delovanju kurilne naprave in je kriv za večje izpuste trdnih delcev v ozračje. Sama za male kurilne naprave na pelete, kakršne uporabljajo gospodinjstva, zato priporoča samo pelete razredov A1 in A2, za kaminske peči pa izključno A1. Mehansko obstojnost zelo poslabša (peleti razpadajo v drobir) starost peletov v povezavi s skladiščenjem v vlažnih razmerah. Za shranjevanje je zato primeren le zaprt in suh prostor.

Test peletov je bil izveden kot del evropskega projekta CLEAR 2.0, v katerega je vključena tudi Zveza potrošnikov Slovenije. Njegov cilj je gospodinjstvom omogočiti čim bolj preprost prehod na uporabo obnovljivih virov, s čim manj administrativnimi ovirami na poti do samooskrbe.

Pomembne označbe na deklaracijah

S skladiščenjem v primernih razmerah so povezane tudi nekatere označbe na izdelkih. Mnogi imajo certifikate distributerja oziroma prodajalca,  ki potrjujejo, da skrbita za ustrezno skladiščenje in transport peletov.  Če je to edini certifikat, označba marsikdaj zavede kupca, ki zmotno misli, da označuje kakovost peletov. Za slednjo je namreč odločilen certifikat proizvajalca: najbolj sta uveljavljena mednarodna certifikata ENplus ali DINplus, pa tudi znak tržne znamke S4Q, ki označuje kakovost slovenskih proizvajalcev peletov. Gre za podporni sistem zagotavljanja kakovosti, namenjen predvsem manjšim proizvajalcem, s katerim lahko ti na trgu dokazujejo, da dosegajo in vzdržujejo določeno raven kakovosti.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE