Toplotne črpalke: Monoblok širi uporabnost TČ zrak/voda

4. 2. 2022 | Besedilo: Bojan Žnidaršič, neodvisni energijski svetovalec

toplotne črpalke, TČ, monoblok, moč toplotne črpalke

Čeprav lahko toplotne črpalke za ogrevanje prostorov in sanitarne vode za svoje delovanje izkoriščajo različne obnovljive vire energije, toploto vode, zemlje ali zraka, so najbolj poznane in v Sloveniji najpogosteje montirane TČ zrak/voda, ki jih laična javnost povezuje z dvema enotama, zunanjo in notranjo. Zdaj uporabnost tega tipa v različnih situacijah povečujejo monoblok TČ, pri katerih so vse komponente združene v eni enoti.

Odnos do velikosti in opremljenosti bivalnih prostorov se spreminja. Pri samogradnji je bilo to manj pomembno, danes vplivata na kakovost bivanja že vsak kvadratni centimeter in vsaka kilovatna ura. Pri elek­­­t­ri­­­­čni in vodovodni napeljavi so odločitve lahke, težje so pri ogrevanju. Cene investicij, obratovanja in vzdrževanja ogrevalnih sistemov se lahko pomembno razlikujejo. Pogosto je izbira številčna in raznolika. V posameznih situacijah pa se zoži na eno ali dve možnosti.

Ko so ovire visoke

Na teh izhodiščih sva z lastnikom nenasel­jene podstrehe na Brezovici iskala rešitev za optimalen ogrevalni sistem bodočega stanovanja. Toplotna črpalka se je kazala kot idealna rešitev, a bi neurejene razmere v stavbi precej otežile izvedbo. Geovrtina, podtalnica ali zunanja enota TČ zrak/voda niso bile mogoče zaradi neurejenih odnosov na parceli. Tudi dolge povezave do podstrehe niso bile mogoče po fasadi, še manj po notranjosti. Klimatska naprava bi bila lahko dobra odločitev, a je lastnik vztrajal, da želi toplovodno talno ogrevanje ter hkratno pripravo ogrevalne in sanitarne vode. S tem je izločil še IR-panele.

Zato pa se je monoblok toplotna črpalka izkazala kot optimalna rešitev. Ogrevala bo bivalne prostore in sanitarno vodo, ena enota bo zavzela malo prostora, investicija bo cenejša kot pri klasični toplotni črpalki z notranjo in zunanjo enoto. Odločitev o natančni postavitvi bo sprejeta po pridobljenih predračunih za tri možnosti postavitve. Na fasadi, strehi ali terasi.

Toplotne črpalke

V Sloveniji so toplotne črpalke pogosta ogrevalna naprava, zato menda o njih vsi vedo vse. Da ni tako, me prepričajo nejeverni pogledi, ko začnem med svetovanjem opisovati možnosti petih tipov toplotnih črpalk: zrak/voda, voda/voda, zemlja/voda, TČ z geovrtino in zrak/zrak (na prvem mestu je naveden vir, ki ga TČ ohlaja, na drugem medij, ki ga TČ ogreva ali hladi).

Veliko ljudi je namreč prepričanih, da obstaja le TČ zrak/voda. Ta je sicer najpogostejša izbira, po mojih izkušnjah tudi zaradi prepričanj, da so recimo sistemi voda/voda oz. z geovrtino (pre)dragi.

TČ zrak/voda so zdaj v zreli fazi razvoja. Marsikatera izvedba že dosega letno grelno število (SCOP) okrog 5. Proizvajalci namen­jajo veliko pozornosti tihosti delovanja in tudi estetsko so vse bolj dodelane. Še vedno pa jih ima večina dve enoti (izjema so monoblok oz. kompaktne TČ). V zunanji enoti sta uparjalnik in kompresor, v notranji kondenzator in obtočna črpalka. Med zunanjo in notranjo enoto je nujna plinska (freonska) povezava. V kotlovnici so poleg notranje enote še bojler sanitarne vode, hranilnik tople vode, tlačna posoda in ves potrebni razvod do ogreval.


Tri vode

Med svetovanjem se mi vedno znova potrjuje, da moram jasno izpostaviti tri vode, ki jih potrebujemo v družinskih hišah. Prva je pitna voda, ki potrebuje vedno še svoj odtok. Tudi za odvajanje deževnice potrebujemo svoj kanalizacijski sistem. Drugi dve vodi pa moramo segrevati. Topla sanitarna voda je čista, saj jo uporabljamo za higieno in prehrano. Druga je »umazana«, saj kroži v zaprtem sistemu skozi ogrevala in nam s tem ogreva bivalne prostore.

Obe vrsti tople vode nam lahko pripravi ena ogrevalna naprava, lahko pa tudi dve različni. Pri novogradnji je smiselno njuno pripravo prepustiti eni napravi. Ni pa to nujno pri obnovi.

V praksi sem videl kar nekaj primerov sočasne uporabe dveh TČ. Razlog je v času montaže. Pri eni od kombinacij je prostore ogreval kotel na polena, sanitarno vodo pa kompaktna TČ (tipa zrak/voda) v kleti, stara več kot 20 let. Ob vgradnji nove TČ na geo­vrtino za ogrevanje prostorov se je lastnik odločil, da bo obstoječa TČ v kleti ostala. Bil je zadovoljen z njenim delovanjem in dejstvom, da je zaradi zajema zraka v notranjosti (pre)vlažne kleti tega izsuševala. Tudi vsa inštalacija je delovala brez težav, z odstranitvijo bi imel le stroške, prodati je ne bi mogel. Pa še destilirana voda – kot stranski produkt sušenja kleti s kondenzacijo zraka – je uporabna v gospodinjstvu.

Moč toplotne črpalke

Ne glede na tip toplotne črpalke je treba izbrati pravo moč. To v projektu vedno določi projektant. Za sanitarno vodo je osnova število prebivalcev, za ogrevanje prostorov pa kakovost toplotnega ovoja in prostornina bivalnih prostorov. Tako je za pripravo tople sanitarne za štiričlansko družino dovolj od 2 do 3 kW močna toplotna črpalka z 200- do 300-litrskim bojlerjem. Kot kaže primer pasivne hiše v Rovtah, lahko enaka toplotna črpalka ogreva tudi prostore. Z večjimi toplotnimi izgubami na ovoju (torej slabšo toplotno izolacijo in stavbnim pohištvom) se veča potrebna moč TČ. Pri sodobni novogradnji je ta med 5 in 7 kW, pri starejši hiši do 15 kW.

Zakaj monoblok?

V konkretnem primeru podstrehe, ki smo jo predstavili uvodoma, smo nakazali omejitve, ki lahko investitorjem zožijo nabor primernih toplotnih črpalk. Kot odgovor na vse potencialne tegobe so proizvajalci razvili monoblok TČ. To ime za nišni tip TČ zrak/voda se je zaradi razumljivosti že uveljavilo v slovenski gradbeni praksi, bolj slikovito ga lahko opišemo tudi z »vse v enem«.

PREBERITE ŠE: TOPLOTNE ČRPALKE: ZMANJŠEVANJE HRUPNOSTI JE KLJUČNI IZZIV

Prednosti monoblok TČ

Cenejša naložba: Zaradi kompaktne izvedbe in že tovarniško narejenih kratkih povezav med elementi TČ je naprava za 15 do 30 odstotkov cenejša od split (dvodelne) izvedbe. Prihranimo tudi prostor, saj potrebujemo v kotlovnici le hranilnik tople vode ali še tega ne.

Brez plinske povezave: Izvajalec ne po­trebuje certifikata za monterja klimatskih naprav (freonska montaža), da poveže zunanjo in notranjo enoto. Ker je vgradnja preprosta, jo lahko opravi vsak inštalater centralnega ogrevalnega sistema ali vodovoda.

TČ Versi, ki ima le eno enoto, lahko stoji tudi na balkonu. FOTO: arhiv KronotermaMajhno število elementov: Pogosta rešitev je neposredna povezava zunanjega monobloka na hranilnik tople vode v stavbi. Sistem dopušča celo neposredno povezavo na ogrevalni sistem, v tem primeru najpogosteje na toplovodno talno ogrevanje.

Optimizacija: Razpon moči od 3 do 16 kW zagotavlja, da se za vsako stavbo najde primerna moč.

Kompatibilnost: Vsi sestavni elementi monoblok toplotne črpalke so med seboj 100-odstotno usklajeni. To zagotavlja visoko zanesljivost delovanja in energetsko učinkovitost.

Energetska učinkovitost: Monoblok je lahko enako učinkovit kot bolj poznane split toplotne črpalke. Letno grelno število (SCOP) je primerljivo, temperatura izhodne vode dosega do 57 stopinj Celzija, krmilimo lahko direktni krog in sanitarno vodo, toplotna črpalka ima že vgrajeno funkcijo hlajenja.

Obnove stanovanj v višjih nadstropjih: Pogosto se srečamo s težavami, ko se je treba pri izdelavi podstrešnega stanovanja priklapljati na obstoječe inštalacije. Zaplete se lahko tudi v večstanovanjskih stavbah, kjer se nikakor ne morejo dogovoriti o učinkovitem ogrevanju. V takšnih primerih je monoblok idealna rešitev. Vsekakor potrebuje malo prostora, ne glede na to, ali ga postavimo v stanovanje znotraj toplotnega ovoja ali pa na balkon ali streho zunaj toplotnega ovoja.

Subvencija Eko sklada: Monoblok TČ je upravičena do vseh subvencij, enako kot split izvedba. Le vsem pogojem razpisa mora zadostiti.

Notranja ali zunanja vgradnja: Monoblok TČ je bila prvotno razvita za zunanjo vgrad­njo. Nadgradnja te rešitve je ena notranja enota, do katere se zunanji zrak dovaja po eni cevi, po drugi pa ohlajen odvaja. Cevi lahko prebijeta toplotni ovoj na fasadi ali strehi.

Kam gredo trendi?

Izpostavljam manjšanje in večanje. Manjšanje vseh tehničnih in okoljskih posledic, kot so teža, velikost in obremenjevanje okolja, stroškov investicije, obratovanja in vzdrževanja. Povečujejo pa se prilagodljivost, oblikovna všečnost, tihost delovanja, energetska učinkovitost, zanesljivost.

Navedeni trendi so že vključeni v monoblok toplotno črpalko Versi podjetja Kronoterm. Kompaktno napravo je glede na izbrano različico mogoče postaviti na podstrešje, balkon ali teraso, v notranje prostore, celo ob bok drugim gospodinjskim aparatom, če je treba, tudi ob steno oz. celo v kot stavbe ali prostora. Združuje tri funkcije delovanja, ogrevanje, hlajenje prostorov in segrevanje sanitarne vode.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE