5. junij - svetovni dan varstva okolja

5. 6. 2019 | Besedilo: K. Ž./STA

varstvo okolja, svetovni dan okolja

5. junij je svetovni dan varstva okolja. Dan, ki so ga razglasili Združeni narodi in so ga prvič obeležili leta 1974, krepi globalno zavedanje o pomenu okolja in spodbuja k dejanjem za njegovo zaščito. Letošnji dogodek se posebej osredotoča na boj proti onesnaženemu zraku, država gostiteljica pa je tokrat Kitajska.

Vsak svetovni dan varstva okolja ima državo gostiteljico, ki med drugim gosti uradno slovesnost. Pozornost, namenjena državi gostiteljici, pomaga pri osvetljevanju okoljskih izzivov, s katerimi se sooča, in podpira prizadevanja za njihovo naslavljanje, pojasnjujejo ZN na spletni strani World Environment Day.

"Bolj kot kar koli drugega je svetovni dan okolja dan ljudi, ki spodbuja k dejanjem v dobro Zemlje. Ta dejanja so lahko lokalna, nacionalna ali globalna. Lahko gre za solo delovanje ali vključuje množico. Vsakemu je prepuščena svobodna izbira," so poudarili v ZN.

Ljudje s svojim življenjskim slogom, ki zahteva veliko porabo virov, dodatno prispevamo k onesnaževanju zraka in globalnemu segrevanju," pa so opozorili na ministrstvu za okolje in prostor. "Proizvajamo in porabljamo več kot kdaj koli prej in tako ustvarjamo več toplogrednih plinov in onesnaževal zraka v obliki kemikalij in trdnih delcev," so nadaljevali.

"Kakovost zraka, ki ga dihamo, je odvisna od naših vsakodnevnih izbir, povezanih z življenjskim slogom," so zapisali in dodali poziv ministra za okolje Simona Zajca k varovanju in skrbi za okolje.

V Sloveniji sicer med okoljskimi izzivi v zadnjem obdobju izstopa odpadna embalaža, ki se je nakopičila pri zbirateljih odpadkov. V torek je ministrstvo za okolje in prostor v javno obravnavo poslalo predlog sprememb zakona o varstvu okolja, s katero želi prenoviti sistem proizvajalčeve razširjene odgovornosti. Po novem bi bili lastniki organizacij, ki bi skrbele za odpadke iz določene vrste proizvodov, proizvajalci teh izdelkov, te organizacije pa bi morale delovati neprofitno.

Drugi veliki izziv, ki ga izpostavljajo na okoljskem ministrstvu, so podnebne spremembe. Želijo si, da bi Slovenija še letos v zakon zapisala cilj doseči ogljično nevtralnost do sredine tega stoletja.

Na državnem statističnem uradu so ob svetovnem dnevu varstva okolja preverili, kako sta z okoljem v letu 2017 ravnalo dobra dva milijona Slovencev. Posamične podatke so primerjali z letom 2013 in med drugim ugotovili, da je v tem obdobju prebivalec Slovenije ustvaril za 15 odstotkov več komunalnih odpadkov (478 kilogramov na prebivalca), vendar pa so jih več zbrali ločeno (70 odstotkov) in jih reciklirali (58 odstotkov). Povečala se je tudi količina odpadne hrane, in sicer za sedem kilogramov na 64 kilogramov na prebivalca.

Na odlagališčih je leta 2017 končalo manj kot tri odstotke vseh nastalih odpadkov, kar je štiri odstotne točke manj kot leta 2013. Vseh odpadkov je bilo 6,2 milijona ton, kar je 33 odstotkov več kot leta 2013.

Iz javnega vodovoda je bilo gospodinjstvom leta 2017 dobavljena enaka količina vode na prebivalca kot leta 2013, in sicer povprečno 38 kubičnih metrov na prebivalca. Iz javne kanalizacije je bilo izpuščene skoraj 218 milijonov kubičnih metrov odpadne vode, kar je 22 odstotkov več kot leta 2013. 72 odstotkov te vode je bilo prečiščene v čistilnih napravah.

Emisije toplogrednih plinov so se v Sloveniji v obravnavanem obdobju zmanjšale za pet odstotkov. Največ, 27 odstotkov, jih je leta 2017 izviralo iz dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro. Gospodinjstva so prispevala 18 odstotkov emisij, predvsem iz naslova transporta. Emisije trdnih delcev PM10 so se prav tako zmanjšale, in sicer za osem odstotkov leta 2016 glede na 2013. Največ emisij trdnih delcev, 72 odstotkov, je izviralo iz gospodinjstev, predvsem zaradi ogrevanja.

V proračun je bilo leta 2017 plačanih 12 odstotkov več okoljskih davkov kot leta 2013. Največji delež (64 odstotkov) so plačala gospodinjstva. 38 odstotkov nižja je bila vrednost investicij v varstvo okolja v proizvodnih in storitvenih dejavnostih, izdatki za varstvo okolja pa so bili v omenjenih dejavnostih za 19 odstotkov višji. Največ vseh sredstev za investicije v varstvo okolja (45 odstotkov) in največ vseh sredstev za izdatke za varstvo okolja (58 odstotkov) so v teh dejavnostih porabili za ravnanje z odpadki.

Leta 2015 je vsako gospodinjstvo v Sloveniji za oskrbo z vodo v povprečju porabilo 233 evrov, za zbiranje odpadkov 147 evrov, za zbiranje odpadne vode 64 evrov, za elektriko, plin in druga goriva 1537 evrov ter za goriva za osebne avtomobile 1574 evrov.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE