Organizacija je poročilo, ki ga je pripravila v sodelovanju z univerzo Imperial College London, razkrila na srečanju podpisnic Okvirne konvencije WHO o nadzoru nad tobakom v Ženevi, ki se ga je udeležilo 181 držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Kot še navaja poročilo, pridelovalci za gojenje tobaka vsako leto porabijo več kot 22 milijard ton vode. Poleg tega letno proizvedejo tudi skoraj 84 milijonov ton izpustov ogljikovega dioksida, kar je 0,2 odstotka vseh globalnih emisij tega plina.
Tobak poleg tega ovira tudi gospodarski razvoj, saj ima občutno nižji donos in zahteva večji vložek kmetovalcev kot številni drugi kmetijski pridelki. Pridelovalci namreč na hektarju kmetijske površine pridelajo zgolj tono tobaka, medtem ko bi enaka površina zagotovila kar 19 ton krompirja.
Za nameček večina tobaka izvira prav iz držav v razvoju. Največjih deset pridelovalcev tobaka so države, ki so med največjimi uvozniki hrane, med njimi sta tudi Zimbabve in Malavi.