Sončna energija še vedno prinaša prihranke

Letos se zaradi direktive EU, ki spreminja obračunavanje samooskrbe z električno energijo, končuje obdobje, ko se lahko na novo priključite NET meteringu.

NET metering je kot model obračunavanja samooskrbe z električno energijo zelo ugoden za vse, ki so do konca leta 2023 oddali vlogo za soglasje za priključitev sončne elektrarne. Če jim bodo letos odobrili postavitev sončne elektrarne, imajo časa do konca leta 2024, da elektrarno tudi postavijo in so tako še vedno vključeni v shemo NET metering. V okviru tega sistema se presežki pridelane električne energije in njihova poraba po nekem obdobju poračunajo in tako imajo lastniki sončnih elektrarn najugodnejšo shemo samooskrbe.

Ste zamudili uveljavljen model, ki je veljal do letos?

Vsi tisti, ki so zamudili ta rok oddaje soglasja do konca 2023 ali se za novo sončno elektrarno odločajo šele zdaj, pa so vključeni v novo shemo po novi zakonodaji, ki NET meteringa ne omogoča. Od 1. 1. 2024 direktiva EU namreč narekuje drugačen način obračunavanja samooskrbe. Zanje bo obračun električne energije temeljil na mesečni ali letni osnovi. Trajanje obračunskega obdobja in način obračuna dobavljene električne energije sta določena s pogodbo o samooskrbi in sta v domeni dobavitelja električne energije. 

Nova samooskrbna rešitev, ki jo uvaja GEN-I

Na srečo tudi za "zamudnike" obstaja način, kako privarčevati pri izdatkih za električno energijo. GEN-I je razvil nov produkt, ki vsem, ki se odločijo za samooskrbo tudi po 1. 1. 2024, omogoča drugačno obračunavanje električne energije.

Če se odločite za njihov najnovejši sistem obračunavanja, se vam bodo presežki, ki jih boste proizvedli s svojo sončno elektrarno, v posameznih mesecih obračunavali kot dobropis. Tega lahko porabite že v istem mesecu. Tako vam bo GEN-I zmanjšal račun za električno energijo. Prihranek se od odjemalca do odjemalca razlikuje, saj je odvisen tako od porabe stranke kot od velikosti sončne elektrarne. Odvisno od teh dejavnikov lahko povprečna stranka pri prehodu na samooskrbo po novem poslovnem modelu računa na letni prihranek v višini do 1000 EUR glede na leto 2023.

Kako deluje nov poslovni model podjetja GEN-I

Tisti s sončno elektrarno in soglasjem za priključitev po novi shemi (po 1. januarju 2024) boste vsak mesec prejeli račun za električno energijo, ki jo bo dobavil GEN-I, hkrati pa tudi dobropis za presežke električne energije, ki jih boste oddali v omrežje. Če je vrednost prevzete električne energije iz omrežja manjša od energije, ki je oddana v omrežje, se dobropis prenese v naslednje mesece do izrabe. Biti energetsko samooskrben je v času, ko nihče ne ve, kako se bodo gibale cene električne energije, velika prednost. Poleg tega pa s sončno elektrarno prispevate svoj delež k zelenemu prehodu.

Se sončna elektrarna splača tudi v novem letu?

Po zaključku sheme NET metering so se vsi, ki so nameravali stopiti na pot samooskrbe z električno energijo, spraševali, ali se jim bo to sploh še splačalo.

Uporabnikom, ki se šele odločajo za postavitev sončne elektrarne, je lahko v veliko pomoč nova rešitev, ki je trenutno ne ponuja noben drug dobavitelj in kaže na to, da se samooskrba s sončno elektrarno še vedno splača.

Nov poslovni model podjetja GEN-I bo tako poskrbel, da bodo tudi novi odjemalci lahko samooskrbni. S tem se v zadovoljstvo mnogih uporabnikov začenja nova doba samooskrbe.

Natančnejši in pravičnejši obračun

Novi produkt podjetja GEN-I temelji na 15-minutnih obračunskih intervalih, kar omogoča natančnejši in pravičnejši obračun električne energije na mesečni ravni.

Ta pristop prinaša več kot le finančne prednosti, saj hkrati krepi posameznikov prispevek k trajnostnemu razvoju in ponuja priložnost za aktivno upravljanje odjema energije. S podporo dobavitelja GEN-I lahko tudi vi postanete soustvarjalci energetske prihodnosti – vsi lastniki sončnih elektrarn tako vstopite na trge električne energije kot aktivni upravljavci električne energije, soustvarjalci energetske prihodnosti. Največja prednost tega novega poslovnega modela pa je, da tako postanete tudi manj odvisni od nihanj tržnih cen električne energije.

Ena izmed vodilnih držav glede na zmogljivost sončnih elektrarn

Slovenija je glede na postavljeno zmogljivost sončnih elektrarn na prebivalca ena izmed vodilnih držav v Evropski uniji.

Sončna energija ima ogromen potencial za proizvodnjo električne energije, in ko s postavitvijo sončne elektrarne postanemo proizvajalci električne energije za svoj dom, se začne novo obdobje tudi za naše denarnice, saj se s samooskrbo zmanjšajo izdatki za električno energijo. Sončna elektrarna je zaradi finančnih prednosti dolgoročno smiselna in varna naložba. Zato vas vabimo, da se pridružite sončni prihodnosti z GEN-I. Za več informacij in sklenitev pogodbe o trajnostni samooskrbi se obrnite na GEN-I na elektrika@gen-i.si ali pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 1558.

Še razmišljate o lastni sončni elektrarni? 

Izkoristite prednosti našega inovativnega modela odkupa presežkov in zaupajte izgradnjo sončne elektrarne strokovnjakom GEN-I Sonce. Obiščite njihovo spletno stran, izpolnite obrazec, prejmite informativno ponudbo, prilagojeno svojim potrebam in se naročite na ogled lokacije. Vaša sončna elektrarna je le nekaj korakov stran. Izkoristite sončno energijo in prispevajte k trajnostni prihodnosti že zdaj.

Skupaj lahko oblikujemo bolj trajnostno prihodnost, en sončni žarek naenkrat.


Naročnik oglasnega sporočila je GEN-I

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE