Mojster leta – izvajalec suhomontažne gradnje: Kakovostna izvedba 
zagotavlja dolgoletno uporabo

19. 8. 2013 | Besedilo: Eva Godina

mojster leta, Mitja Tome, suhomontažna gradnja

Izvajalec suhomontažnih del je precej nov poklic, saj pred osamosvojitvijo Slovenije za to področje še ni bilo predpisanih standardov, prav tako ni bilo ustreznih šolskih programov. Bolj množično so ta gradbena dela začeli izvajati pred približno 25 leti. V tistem času so ustanovili Gospodarsko interesno združenje (GIZ) Suha gradnja, v sekciji gradbincev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pa odbor za suhomontažno gradnjo.

Mojstrski izpit za ta poklic sicer še ne obstaja, je pa v zadnjih letih šolo končalo že nekaj dijakov, ki so v novih programih gradbenih šol pridobili naziv izvajalec suhomontažne gradnje. Pred tem so se za ta poklic izobraževali večinoma na lesnih, kovinarskih in gradbenih šolah. Mitja Tome, ki se že dolgo strokovno ukvarja s suhomontažno gradnjo, se je najprej na poklicni šoli izučil za stavbnega mizarja, pozneje je pridobil izobrazbo lesarskega tehnika in nato postal tudi inženir lesarstva. Na področju suhe gradnje je zdaj tudi sodni izvedenec in cenilec. Ima svoje podjet­je za suhomotažno gradnjo, vendar sam del ne izvaja več, saj je bolj zaposlen z vodenjem podjetja. Možnosti za napredovanje je torej veliko. Tome pravi, da lahko glede na zakonodajo in predpise kdorkoli odpre podjetje za suho gradnjo. Za to ne potrebuje kompetenc ali izobrazbe, tudi zaradi tega pa zanimanje za poklic upada, opozori. Kakovostnih in šolanih izvajalcev manjka, zato je pomembno, da obstaja specializirano šolanje za ta poklic, pravi. To je jamstvo za bolj kakovostne in uporabne izdelke, še posebej pa je pomembno pri izdelovanju požarnih zaščit, pri katerih si težko dopustimo kakršnekoli napake. Suhomontaž­ni izdelki se pri gradnji vedno pogosteje uporabljajo in sogovornik je prepričan, da se bodo v prihodnosti še več.

Njihova najboljša lastnost je, da jih izdelamo preprosto in hitro. Gradnja z njimi je hitrejša, saj materiali ne zahtevajo dolgotrajnega sušenja, poleg tega so lahki in zaradi manjše obremenitve primerni tudi za uporabo na starejših objektih, zato je na trgu vedno več zanimanja za suhomontažno gradnjo, pravi sogovornik.

Dobrega izvajalca odlikujejo dobra orientacija v prostoru, globinske in površinske predstave o izdelkih, brati in razumeti mora načrte, imeti mora ročne spretnosti, biti mora natančen in dosleden, našteje Tome. Vsak, ki se tega dela navadi, se lahko z njim solidno preživlja, še doda. Delo je ustvarjalno, saj je vsak objekt drugačen. Izdelki se ne ponavljajo, možnosti je resnično veliko. Poleg tega lahko izvajalec suhomontažne gradnje ustvari takšne oblike, ki z drugimi materiali ne bi bile mogoče.

Delo se ponavadi začne tako, da je najprej treba objekt zapreti proti vdoru vlage, saj se izdelki ne smejo zmočiti. Temperature ne smejo biti pretirano nizke, da izdelki ne vpijajo preveč vlage. Potem izvajalec plošče in kovinske profile montira na določenem mestu v določen izdelek. Delo se lahko opravlja poleti in pozimi, saj so prostori večinoma zaprti vse leto.

Tome se spominja, da je bilo zanj eno najtežjih naročil opremljanje prvih večjih kompleksov kinodvoran, v katerih so izdelovali strope, stene in akustične obloge s tkanino in drugimi materiali za zvočno izolacijo. Bili so prvi v Sloveniji, ki so se lotili takega projekta, zato je bilo še toliko bolj zahtevno.

Zadnjih šest let je Mitja Tome predsednik GIZ Suha gradnja, v katerega je včlanjenih približ­no 60 izvajalcev suhe gradnje. V združenju se trudijo izboljšati kakovost suhomontažnih del na trgu. Izvajajo nadzor kakovosti izvedbe del članov, podeljujejo znak kakovosti in se trudijo izobraziti čim več izvajalcev, ki bi delali po predpisih in pravilih stroke. Njihov cilj je, da stranka dobi izdelek, ki zagotavlja normalno in kakovostno uporabo. To je še najbolj pomembno v mansardah, kjer je treba za dobro izdelavo ostrešja namestiti izolacijo, paroprepustne folije in mavčnokartonske plošče. Obdelava stropa mora biti ustrezna, da se v prostorih ne razvija plesen in da ni prevelikih toplotnih izgub.

Mitja Tome deluje tudi v OZS, kjer izdajajo priročnik Suhomontažna gradnja s standardiziranimi popisi del in pravili za obračun. Med suhomontažna dela tako po popisu spadajo predelne stene, mineralni, kovinski in akustični stropi, stenske obloge, obloge opornikov, nosilcev, leg, inštalacij, fasade in napušča, izvedba mansard ter suhomontažnih podov. Izdelujejo tudi požarne in zvočne zaščite.

Na trg nenehno prihajajo novi materiali, zato se izvajalci pogosto udeležujejo seminarjev, ki jih doma in v tujini organizirajo proizvajalci. Tako se naučijo njihove uporabe in izdelave izdelkov. Izvajalec suhomontažne gradnje ima torej veliko priložnosti, da razvija svojo ponudbo, poleg tega povpraševanje po teh storitvah narašča, zato gre za perspektiven poklic. Kakor pravi Mitja Tome, pa je ravno zaradi razgibanosti in ustvarjalnosti dela v njem mogoče tudi uživati.

-----

Glasujte za mojstra leta

Pogosto je slišati, da je z mojstri en sam križ. Na Deluindom se s tem ne strinjamo. Vsak izmed vas, bralcev, gotovo pozna vsaj enega dobrega, zanesljivega mojstra z veliko znanja in spretnosti, ki svoje delo opravi vestno, strokovno in tudi pravočasno. Pobrskajte po spominu in v glasovnico, ki je pred vami, vpišite ime mojstra, ki bi ga brez zadržkov priporočili svojim prijateljem. Izpolnjeno nato pošljite na naš naslov: Deloindom, Dunajska 5, 1509 Ljubljana. Glasovnice bomo v Deluindom objavljali vsako sredo do konca poletja (zadnja bo objavljena 21. septembra). Mojster z največ glasovi (ti se zbirajo tudi na naši spletni strani www.deloindom.si) bo jeseni na sklep­ni prireditvi na Mednarod­nem obrtnem sejmu v Celju prejel laskavi naziv mojster leta 2013, bralcem pa ga bomo v Deluindom tudi pobliže predstavili.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE