Izvajanje gradbenih del pri nizkih temperaturah

18. 12. 2023 | Besedilo: P. I. | Fotografije: Mapei

polaganje ploščic, gradbena dela, lepila, Mapei

Prihajajoči zimski meseci s seboj prinašajo nižje temperature in večjo verjetnost padavin, kar vpliva tudi na izvedbo gradbenih del

Poskrbimo, da bo bodo tudi v času nizkih temperatur dela opravljena strokovno in s tem kakovostno.

Izvajanje gradbenih del pri izjemno hladnih vremenskih razmerah

V primerjavi z izjemno vročimi vremenskimi razmerami je pri izvajanju del v zimskem času pri nižjih dnevnih temperaturah ter daljših in mrzlih nočeh potrebna še večja pozornost. Nižje temperature in povišana zračna vlaga močno vplivajo na hitrost kemijskih reakcij v vseh gradbenih izdelkih in se lahko pri izjemno nizkih temperaturah in/ali previsoki vlagi celo zaustavijo, kar posledično pomeni upočasnjen ali prekinjen razvoj mehanskih lastnosti, predvsem trdnosti in posredno tudi njihovih drugih koristnih lastnosti. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj najpogostejših in vas opozorili na prežeče nevarnosti.

Splošne omejitve

Za izvajanje gradbenih del z izdelki na osnovi hidravličnih veziv (npr. cementa) se za nizke temperature štejejo vremenske razmere, če obstaja možnost, da bo v 24 urah po izvedbi del temperatura zraka in podlage padla pod 5 °C. Za izdelke na osnovi reakcijskih smol (npr. epoksi in poliuretan) pa je temperaturna meja postavljena še više in mora biti vsaj 8–10 °C. Pri teh je izredno pomembna tudi vsebnost vlage v zraku, ki ne sme preseči 70 %.

V prednosti so izvajalci energetskih obnov fasad, ko v objektu (npr. stanovanjski blok ali šola) že bivajo in je temperatura v njegovi notranjosti vsaj 20 °C. Z zastiranjem delovnih odrov zaradi varovanja okolice kot tudi in predvsem zaradi preprečevanja vpliva vetra in nižjih zunanjih temperatur lahko dela izvajajo tudi pri temperaturah okolice, nižjih od 5 °C, ker je površinska temperatura podlage zagotovo višja od 5 °C. V zimskih dneh se ne moremo zanašati samo na vremenske napovedi, ampak je treba dejansko preveriti vremenske razmere na gradbišču. Odstopanja zaradi lokacije so lahko zelo velika!

Za nujne posege v zimskem času za izvedbo preplastitvenih ometov uporabimo namenske malte s hitrim vezanjem in strjevanjem, kot na primer PLANITOP FAST 330.

Beton in druge cementne malte

Zahteve glede specifikacij, lastnosti, proizvodnje, vgradnje in skladnosti betona so zelo natančno predpisane v standardih SIST EN 206-1 in SIST EN 1026, zato bomo v nadaljevanju opozorili le na najpomembnejše, ki se dotikajo proizvodnje in izvedbe del pri nizkih temperaturah. V standardih je tako navedena najnižja dovoljena temperatura svežega betona 5 °C pri temperaturah vgradnje nad –3 °C oz. vsaj 10 °C pri temperaturah pod –3 °C. Kakor koli, temperatura svežega betona za vgradnjo ne sme presegati 30 °C. Zaradi tega lahko zelo enostavno zaključimo, da morajo biti vse sestavine za beton v osnovi ustrezno zaščitene pred mrazom.

Pri proizvodnji betona uporabljajo za doseganje predpisanih najnižjih temperaturnih zahtev dodatne ukrepe, med katerimi sta najbolj pogosta ogrevanje agregata in dodajanje tople zmesne vode.

Kaj pa manjši izvajalci in njihove izvedbe?

Priprava betonskih mešanic v manjših količinah na gradbišču in njihova vgradnja pri temperaturah, nižjih od 10 °C, je možna z uporabo kemijskega dodatka (pospešila vezanja) MAPEFAST C (odmerjanje 1–2 %). Naj še posebej opozorimo na to, da gre za pospešilo, ki vsebuje kloride, zato se na gradbišču pripravljene betonske mešanice lahko uporabljajo izključno za nearmirane konstrukcije!

Lepila za polaganje keramičnih ploščic in oblog iz kamna

Področja uporabe, termini, materiali in zahteve so predpisani v standardu SIST EN 12004, v katerem je jasno zapisano, da je lepljenje z izdelki na cementni osnovi dovoljeno pri temperaturah zraka vgradnega materiala in površin podlag, ki se oblagajo, le pri temperaturah, ki so višje od 5 °C. Pri izvajanju del pri temperaturah 5–10 °C je pri oblaganju z običajnimi ploščicami formatov do 30 x 30 cm priporočljiva uporaba lepila razreda C2F (izboljšano hitro vezoče cementno lepilo), pri oblaganju s ploščicami vrste B1a pa uporaba lepila razreda C2F S2 (izboljšano hitro vezoče cementno lepilo z visoko deformabilnostjo).

Mapei ima v svojem programu lepil za polaganje keramičnih ploščic in oblog iz kamna na voljo zelo obsežen izbor cementnih lepil, ki ustrezajo navedenim zahtevam. Zahteve razreda C2F izpolnjujeta lepili ADESILEX P9 EXPRESS in ADESILEX P4. V razred C2F S1 sta uvrščeni lepili KERAQUICK in GRANIRAPID, v razred C2F S2 pa ELASTORAPID.

Lepljenje z lepili na osnovi reakcijskih smol, kot sta KERALASTIC T in KERAPOXY ADHESIVE, je možno le pri temperaturah nad 10 °C.

Fugirne mase

Območja uporabe, termini, materiali in zahteve so predpisani v standardu SIST EN 13008, v katerem je jasno zapisano, da je fugiranje oblog iz keramičnih ploščic in kamna dovoljeno pri temperaturah zraka, vgradnega materiala in površin podlag, ki so višje od 5 °C. Mapei ULTRACOLOR PLUS (link: ), ki je poleti za marsikoga »prehiter«, bo tako v hladnejšem vremenu prava izbira.

Fugiranje z masami na osnovi reakcijskih smol, kot so KERAPOXY, KERAPOXY CQ in KERAPOXY EASY DESIGN (link: ), je možno le pri temperaturah nad 10 °C.

Tesnilne mase

Ker so praktično vse tesnilne mase za trajno elastično zapolnjevanje gradbenih reg/fug narejene na osnovi reakcijskih smol, veljajo glede njihove izvedbe ob uporabi ustreznega temeljno sprijemnega premaza enake fizikalne razmere za delo z njimi, kar pomeni temperaturo vsaj 10 °C. V ta namen ima Mapei izredno širok izbor izdelkov iz linije Mapeflex. (link:  )

Zaključek

Dobro poznati priporočila stroke še ni dovolj. Predvsem v zadnjem času so vplivi vremena vedno bolj nepredvidljivi. Zato je treba projektne rešitve in izvedbe vedno pogosteje prilagajati konkretnim razmeram in včasih (tudi interventno) izvesti praktično nemogoče.

V osnovi pa je treba, še posebej pri izvedbah v izjemnih fizikalnih razmerah, spoštovati pravila stroke, ki ob praktičnih izkušnjah vedno veljajo kot izhodiščna. Glavni poudarki so:

  • spoštovanje s standardi in/ali tehnično dokumentacijo določenih mejnih vremenskih razmer za delo (temperatura okolja, izdelka in podlage, relativna zračna vlaga),
  • spoštovanje s standardi in/ali tehnično dokumentacijo določenih mejnih vremenskih razmer za nego (temperatura okolja, veter, relativna zračna vlaga),
  • izvajanje ustreznih ukrepov v smislu zaščite pred ohladitvijo in padavinami,
  • upoštevanje podaljšanih časov uporabe in vgradnje izdelkov (temperatura, relativna zračna vlaga),
  • upoštevanje podaljšanih časov strjevanja in vsebnosti preostale vlage (temperatura, relativna zračna vlaga),
  • upoštevanje podaljšanih časov možne nadgradnje (temperatura, relativna zračna vlaga).

Naročnik oglasne vsebine je Mapei d.o.o.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE