Napredni izdelki za hidroizolacijo HydroBlocker

22. 9. 2023 | Besedilo: P. I. | Fotografije: TKK d.o.o.

balkon, klet, kopalnica, hidroizolacija, HydroBlocker

Voda je magična snov, ki omogoča življenje, kot ga poznamo na Zemlji. Potrebna je za življenje vseh živih bitij na našem planetu. Vsako leto 22. marca zaznamujemo svetovni dan voda.

Voda, ki prehaja skozi različne porozne materiale, povzroča njihovo degradacijo – gnitje in razpadanje, vlaga v bivalnih prostorih pa lahko povzroči nastanek plesni in tako poslabšuje življenjske razmere. Da to preprečimo, moramo zidane stavbe in betonske konstrukcije primerno zaščititi.

V svoji 75-letni tradiciji smo v podjetju TKK razvili številne učinkovite hidroizolacijske proizvode, ki jih uspešno tržimo pod blagovno znamko HydroBlocker.

Ko se lotimo zaščite objekta pred vdorom vode in vlage, moramo premisliti o številnih vprašanjih, in šele ko imamo odgovore, se odločimo za nakup primernega izdelka, ki ga bomo uporabili.

  • Kaj želimo zaščititi?
  • Kakšno je stanje objekta oz. površine (novogradnja, sanacija, so na površini razpoke ipd.)?
  • Od kod prihaja voda?
  • Ščitimo objekt pred vodo pod pritiskom (pozitiven, negativen pritisk vode)?
  • Gre za stalen ali občasen stik z vodo?
  • Bo površina pohodna/vozna?
  • Bo površina izpostavljena zunanjim vplivom, zmrzovanju, soncu?
  • Bo površina naknadno obložena z zaključno oblogo?
  • Kako hitro želimo izvesti hidroizolacijo?
  • Koliko sredstev bomo temu namenili?

Vsak izdelek ima določene tehnične lastnosti, ki opredeljujejo namen in način njegove uporabe. Pri tem so nam v pomoč standardi, ki določajo kriterije, katerim morajo zadostiti proizvodi, ki jih dajemo na trg.

Družina naprednih izdelkov za hidroizolacijo HydroBlocker

Kopalnica 

V zadnjem času se zaradi hitrosti gradnje tudi v kopalnicah uporabljajo materiali, ki so porozni, npr. porobeton ali mavčno-kartonske plošče. Vgrajuje se čedalje manj klasičnih tuš kabin, vse pogosteje se prostor za prhanje samo zameji z vgradnjo stekla.

Zato je treba poskrbeti za zanesljivo hidroizolacijo tik pod ploščicami, saj ne želimo, da bi voda iz kopalnice zamakala v sosednje prostore.

Za take primere smo v TKK razvili tekočo membrano HydroBlocker WRC Coating, ki je zelo enostavna za nanašanje s čopičem ali valjčkom. Če jo želimo nanašati na porozne površine, svetujemo, da površine predhodno impregniramo s prednamazom Hydroblocker WRC Primer.

Za dodatno zaščito konstrukcijskih stikov (tla-stena, stena-stena) svetujemo uporabo trajno elastičnih hidroizolacijskih trakov Hydroblocker Tekatrak ter vogalnikov in manšet za zaščito prebojev.

Klet 

Pri prostorih, ki so vkopani v zemljo, je najbolj smiselna izvedba hidroizolacije z zunanje strani. Če zunanje hidroizolacije ni (npr. stare hiše) ali je razpokala, lahko izvedemo hidroizolacijo z notranje strani. S tem seveda ne preprečimo vdora vode v stene objekta, preprečimo pa vdor vode v prostor.

Za hidroizolacijo kleti z notranje strani izberemo proizvod, ki ščiti pred negativnim pritiskom vode, zato izbiramo med vodoneprepustnimi premazi na osnovi cementa, ki so testirani za tak namen uporabe. Za kateri izdelek se bomo odločili, pa je odvisno od kakovosti obstoječih sten in od tega, ali bomo klet obložili še z zaključno oblogo ali ne.

HydroBlocker Hidroizol S je primeren premaz za hidroizolacijo kleti brez zaključne obloge. Je tog premaz, pohoden, vendar pa ne premošča razpok. Če ga apliciramo na podlago z razpokami, moramo te prej sanirati.

HydroBlocker Hidroizol Elastic je dvokomponenten premaz, ki ostane elastičen tudi pri nizkih temperaturah. Premošča razpoke širine ca. 1 mm. Test je bil izveden pri temperaturi –10 °C. Ker je tudi utrjen premaz razmeroma mehak, ni pohoden. Zato v primeru uporabe na pohodnih površinah svetujemo, da ga zaščitimo z zaključno oblogo.

HydroBlocker Hidroizol F2 je semifleksibilen premaz z lastnostmi, ki so vmes med obema prej omenjenima izdelkoma.

Ravne strehe

V zadnjem času vse bolj priljubljene ravne strehe so vremenskim razmeram najbolj izpostavljeni deli zgradb. Nanje padajo vse padavine, poleti so močno ožarjene s sončno svetlobo, izpostavljene so vetru in velikemu razponu temperatur.

Da bi preprečili zamakanje vode skozi streho, svetujemo uporabo izjemno elastične tekoče membrane HydroBlocker Superelastic. Enokomponentna membrana ima nizko viskoznost in je primerna za nanos z valjčkom. Nanašamo jo lahko pri temperaturah od +5 °C do +40 °C, utrjen premaz pa je stabilen pri temperaturah od –40 °C do +80 °C. Premaz je odporen proti UV-žarkom in atmosferilijam, že dve uri po nanosu je odporen proti dežju.

Za okrepitev premaza lahko v prvi sloj vtisnemo tkanino Hydroblocker Geotextile.

Izdelek je uporaben tudi za druge namene, kot so zaščita lesenih objektov, sanacije in lepljenje, ni pa primeren kot edini zaščitni sloj za izvedbo zelenih streh, kjer je obvezna uporaba primernih folij.

Balkon in terasa

Poleg ravnih streh so balkoni in terase med bolj izpostavljenimi konstrukcijskimi elementi. Pri balkonih je pogosto zamakanje zaradi slabo izvedenih detajlov (stikov).

Za zaščito balkonov in teras pred zamakanjem so načeloma primerni vsi že prej omenjeni proizvodi. Izbira najustreznejšega pa je odvisna od velikosti in stanja površine ter izvedbe zaključne obloge.

Za manjše balkone in balkone brez razpok lahko izbiramo med togimi premazi, kot sta npr. HydroBlocker Hidroizol S in Hidroizol F2. Za večje balkone priporočamo uporabo elastičnih membran, kot sta npr. HydroBlocker Hidroizol Elastic ali WRC Coating. Na vse lahko polagamo keramične ploščice, naravni ali umetni kamen z uporabo cementnih lepil. Če izvajamo hidroizolacijo z elastičnimi membranami, pazimo, da uporabimo izboljšana cementna lepila s povečano elastičnostjo.

Če izvajamo balkon ali teraso s »plavajočim podom«, ko zaključno oblogo polagamo na podkonstrukcijo (npr. lesena podkonstrukcija, sistem Buzon), svetujemo, da se estrih prej hidroizolira s Hydroblocker Superelasic.

 Za zaščito gradbenih objektov pred vdorom vode in vlage igrata enako pomembno vlogo izbira kakovostnega izdelka, ki mu zaupamo, in tudi kakovostna izvedba horizontalne in vertikalne hidroizolacije. Ker voda najde pot skozi vsako špranjo, je še posebej pomembno, da se posvetimo pravilni in dosledni izvedbi detajlov in stikov.

To je le nekaj naših priporočil za uporabo vodotesnih mas, ki imajo sicer širok spekter uporabe. Vabim vas, da obiščete našo spletno stran HydroBlocker, kjer lahko poiščete podrobnejše  informacije o naših izdelkih za hidroizolacijo.

Naročnik oglasne vsebine je TKK, d.o.o.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE