Gradbeništvo si po gospodarski krizi še ni opomoglo

16. 8. 2019 | Besedilo: STA

gradbeništvo, gospodarska kriza, rast, zaposleni, delo

Gradbeništvo v Sloveniji v zadnjih dveh leti beleži rast na vseh področjih, kljub temu pa še ni doseglo rasti iz predkriznih časov. Hkrati nekateri kazalniki kažejo, da se bo trend že v bližnji prihodnosti obrnil navzdol, ugotavlja državni statistični urad.

Gradbeništvo je med panogami, ki jih je gospodarska kriza pred desetimi leti najbolj prizadela. Medtem ko je večina področij gospodarstva (industrija, trgovina, storitve) že presegla predkrizni prihodek od prodaje, gradbeništvo še zmeraj precej zaostaja.

"Po precejšnjem padcu tako prihodkov kot tudi števila zaposlenih in števila podjetij po letu 2008 smo ponovno rast vseh treh kazalnikov zaznali deloma po letu 2013, predvsem pa v letih 2017 in 2018, ko lahko ponovno govorimo o t. i. konjunkturi," so v današnji objavi zapisali statistiki.

Prihodek od prodaje in število zaposlenih zaostajata

Medtem ko je število podjetij že doseglo predkrizno vrednost, prihodek od prodaje in število zaposlenih še precej zaostajata. Leta 2018 so gradbena podjetja ustvarila šest milijard evrov prihodkov od prodaje, kar je skoraj 30 odstotkov manj kot leta 2008 ter hkrati več kot 34 odstotkov več kot leta 2013. Največji delež v prihodku, 49 odstotkov, so v letu 2018 predstavljala specializirana gradbena dela, s 30 odstotki je sledila gradnja stavb in z 21 odstotki gradnja inženirskih objektov.

Zaposlenih 30 odstotkov tujcev

V panogi je lani delalo okoli 67.600 oseb, medtem ko jih je 10 let prej skoraj 89.800. Lani je bilo med zaposlenimi v gradbeništvu 70 odstotkov državljanov Slovenije, 30 odstotkov pa tujcev. Med tujci je bilo največ državljanov Bosne in Hercegovine, sledili so državljani Kosova, Severne Makedonije in Hrvaške. Med vsemi zaposlenimi v panogi je bilo več kot 90 odstotkov moških. 39 odstotkov jih je imelo dokončano srednjo poklicno šolo, 33 odstotkov srednjo strokovno ali srednjo splošno šolo, 13 odstotkov osnovno šolo in 11 odstotkov višjo ali visoko šolo.

Na račun manjšega števila delavcev se je sicer dvignila produktivnost dela, ki je v letu 2018 znašala 24.952 evrov na zaposlenega in je presegla vrednost pred gospodarsko krizo (23.682 evrov).

Prevladujejo mikro in majhna podjetja

Leta 2008 je bilo v gradbeništvu registriranih 19.433 podjetij, leta 2018 pa 19.220. Prevladujejo mikro in majhna podjetja, z do 10 zaposlenimi, v letu 2017 je bilo takšnih 94 odstotkov vseh. V primerjavi z letom 2008 je bilo v letu 2017 več kot polovico manj srednje velikih in velikih podjetij, se je pa v tem obdobju podvojilo število skupin podjetij, kar pomeni, da prevladujejo sicer majhna podjetja, ki pa se med seboj povezujejo.

Plače so v gradbeništvu naraščale do leta 2011, nato so med letoma 2011 in 2015 nekoliko padle, po letu 2015 pa so ponovno naraščale. Lani je povprečna mesečna bruto plača znašala 1290 evrov, kar je 12 odstotkov več kot leta 2008 in hkrati za 23 odstotkov pod povprečno bruto plačo v Sloveniji. Najvišjo povprečno bruto plačo v gradbeništvu so lani imeli zaposleni v pomurski (1429 evrov), najnižjo zaposleni v podravski statistični regiji (1219 evrov).

Največ del v oktobru in novembru

Rast kažejo tudi mesečni indeksi vrednosti opravljenih gradbenih del - leta 2018 glede na leto 2017 za 20 odstotkov, leta 2017 glede na leto 2016 za 17 odstotkov - pri čemer so v večini zadnjih let izrazito najvišjo rast zaznali v oktobru in novembru, najnižjo pa v januarju in februarju.

Obrat navzdol?

Na morebiten skorajšnji obrat navzdol pa kažejo podatki o izdanih gradbenih dovoljenjih in kazalnik zaupanja v gradbeništvu, ki sta neke vrste napovednik prihodnjega stanja. Število izdanih gradbenih dovoljenj je v zadnjih treh letih padlo, trend se nadaljuje tudi v letu 2019 - v prvi polovici letošnjega leta je bilo izdanih 10 odstotkov manj gradbenih dovoljenj kot v enakem obdobju 2018. Nekoliko narašča le število izdanih gradbenih dovoljenj za stanovanjske stavbe, medtem ko število izdanih gradbenih dovoljenj za nestanovanjske stavbe pada. V obdobju 2016-2018 se je povečala površina stavb, za katere so bila izdana gradbena dovoljenja (za osem odstotkov) ter tudi število stanovanj v teh stavbah (za več kot 19 odstotkov).

Kazalnik zaupanja v gradbeništvu, ki ga sestavljata kazalnika skupna naročila in pričakovano zaposlovanje, je bil v prvih šestih mesecih letos ves čas pod povprečjem preteklega leta. Tudi podatki o pričakovanjih podjetij glede naročil, zaposlovanja in cen nakazujejo, da so podjetja višek dosegla v začetku leta 2018, nato pa so pričakovanja začela padati. Izjema je kazalnik zagotovljeno delo, ki je bil v prvih šestih mesecih letos ves čas nad lanskim povprečjem. Gradbena podjetja kot omejitveni dejavnik za poslovanje pri tem navajajo predvsem pomanjkanje usposobljenih delavcev, dejavnik velike konkurence v dejavnosti ter visoke stroške dela.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE