Prezračevanje z rekuperacijo: Izmenjava zraka je nujna

31. 10. 2021 | Besedilo: Bojan Žnidaršič, neodvisni energetski svetovalec | Fotografije: Bojan Žnidaršič

prezračevanje, rekuperacija, kakovost zraka, prezračevalni sistem, zračenje

Kakovost zraka v bivalnih prostorih se slabša zaradi dobrega tesnjenja oboda stavb. Prihranki energije so dobrodošli, nezaželena pa sta slab zrak in plesen, ki sta posledica slabega prezračevanja. Optimalno je, da menjavo oken vežemo na hkratno vgradnjo prezračevalnega sistema.

Razpoložljive tehnologije prezračevanja bomo razvrstili glede na primernost za novogradnje, obstoječe in obnovljene stanovanjske stavbe. Predvsem pa opozorili na pogosto spregledane malenkosti pri načrtovanju in obratovanju prezračevalnega sistema.

Ljudje živimo v umetnem okolju, ki si ga ustvarjamo za prijetno bivanje, delo in počitek. Pozimi prostore ogrevamo, poleti hladimo, suhe vlažimo, vlažne sušimo, predvsem pa moramo vse učinkovito zračiti. Tako si ustvarjamo energetsko učinkovito okolje, prilagojeno našim potrebam in željam.

Intenzivnost uvajanja prezračevanja z rekuperacijo v stavbe lahko primerjamo z uvajanjem klimatskih naprav v avtomobile. Nekoč drage in redke so danes serijsko vgrajene v vsak avtomobil. Enak proces pričakujemo pri stavbah. Razlog bo v želji po višji kakovosti bivanja in nadzorovani kakovosti zraka, ki v prostore prihaja od zunaj.

Nujnost zračenja

Svež zrak potrebujemo za dihanje, poleg tega je prezračevanje nujno zaradi odstran­jevanja zračne vlage ter vonjav zaradi izhlapevanja iz teles in z dihanjem ustvarjenega ogljikovega dioksida. To so pravi razlogi utrujenosti, zaspanosti, manjše zbranosti in zaznavanja »zatohlega, zadušljivega, porabljenega zraka«. Zato se moramo odločiti: ali bomo zračili skozi okna ali s prisilnim prezračevanjem z rekuperacijo, oz. z drugimi besedami, vračanjem odpadne toplote iz zraka, odvedenega iz prostora.

PREBERITE ŠE: PREZRAČEVANJE ETAŽNIH STANOVANJ: ENOTE Z REKUPERACIJO IN HIGROSENZIBILNE ENOTE

Kako lahko prezračujemo?

Vedno lahko prezračujemo z odpiranjem oken, a zaradi energijske varčnosti nas zanima prisilno prezračevanje z vračanjem odpadne toplote. Industrija je razvila kar nekaj sistemov, ki jih predstavljam. Za vsakega je treba narediti načrt, investitor pa izbere primernega na podlagi več ponudb.

Vse naprave za prezračevanje objektov morajo biti grajene tako, da zagotavljajo zadostno količino izmenjanega zraka v prostorih. Danes je uveljavljeno prisilno prezračevanje z rekuperacijo, ki nam zagotavlja vračanje odpadne toplote in vlage. Zakonska zahteva je, da se v dveh urah zamenja ves zrak v stanovanju. Sodobne naprave omogočajo tudi dogrevanje in hlajenje vstopnega zraka, filtriranje in vlaženje. S tem zagotovimo primerno temperaturo, svežost in vlažnost vstopnega zraka v vseh letnih časih.

Kaj je rekuperator

Rekuperator si najlažje predstavljamo kot zaprto kovinsko posodo z dvema prekatoma. V njej je ventilator, vanjo in iz nje vodijo cevi. Bistvo rekuperatorja je toplotni izmenjevalnik. To je kovinska plošča, ki onemogoča mešanje vstopnega in izstopnega zraka. V eno komoro priteka hladen zrak, iz druge se odvaja topel. Na plošči se hladen vstopni zrak segreje, ohlajen notranji zrak se skupaj z vlago, vonjavami in podobnim odvede ven iz stavbe.

Lokalno prezračevanje

Poznamo dva tipa. Ena naprava hkrati dovaja in odvaja zrak, pri decentralnem sistemu pa sta vgrajeni dve izmenično delujoči na­pravi. Običajno so lokalni sistemi primerni za manjša stanovanja površine do 30 kvadratnih metrov. Pogosto pa jih predlagam za stara stanovanja z debelimi kamnitimi notranjimi stenami. K lokalnemu prezračevanju prištevamo tudi prezračevanje ob okenskem okvirju, kot ga je razvilo podjetje MIK Celje. Sam sem že nekajkrat svetoval podtlačno prezračevanje (brez rekuperacije) skozi obstoječi zračnik v kopalnici. Praviloma je to učinkovit in cenovno dostopen način za odvajanje odvečne vlage iz prostorov in s tem odpravo plesni.

PREBERITE ŠE: PREZRAČEVALNI SISTEM, KI NI LE ZA VGRADNJO OB OKNU

Centralno prezračevanje

Ta tip prezračevalne naprave je moj najpogostejši predlog, saj je primerna za vse stavbe in stanovanja. Zrak ima samo eno smer, razvodne cevi so skrite, rekuperator je v nebivalnih prostorih, menjava filtrov je preprosta, sistem ima dovolj moči za neslišno delovanje. Shema za izvedbo je preprosta. Na fasadi se naredita dve odprtini, v stavbi ali stanovanju se vgradi rekuperator, ki je s cevmi povezan z vsakim prostorom. Pri novogradnjah in obsežnih prenovah prihaja svež zrak v prostor skozi spodnje cevi, odpadni pa se odvaja skozi zgornje.

Sistem se vedno prilagodi potrebam stanovalcev in stanovanja. Vedno svetujem, da iščemo ponudbe na ključ. Pri novogradnji ni dodatnih del, pri obnovi pa so ta vezana na preboje notranjih sten in morebitno zapiran­je cevi z mavčno oblogo. Vedno lahko računamo tudi na subvencijo Eko sklada, ki nam investicijo zmanjša za 20 do 30 odstotkov.


Kompaktna naprava

Nujnost prezračevanja prostorov je prinesel standard pasivne hiše. Učinkovitost pa je povezana s »pametjo«, to je računalniki in senzorji. Na idejni ravni seveda to deluje, na izvedeni pa je veliko težav. Različne ogrevalne in prezračevalne naprave različnih proizvajalcev se ne razumejo vedno najbolje. Proizvajalci so hitro spoznali te težave in pripravili kompaktne naprave.

V eni napravi so učinkovito združene štiri nepogrešljive funkcije sodobnega bivanja: ogrevanje prostorov, prezračevanje z rekuperacijo, priprava sanitarne vode in poletno hlajenje prostorov. Pomembna prednost kompaktnih naprav je, da se toplota in odpadna toplota iz prezračevanja porabita za segrevanje sanitarne vode. Zaradi majhne potrebe po površini in tihega delovanja – praviloma tudi lepega dizajna – lahko tako enoto postavimo v predsobo, delovno sobo, kopalnico ali celo, če malo pretiravam, v dnevno sobo. Potrebujemo le približno 2 m² površine in povezave na razvod. Zaradi majhnih mer jo brez težav spravimo skozi vrata. Vsekakor pa ne potrebuje dimnika. Srce sistema je namreč toplotna črpalka.

Dimenzioniranje

Pri gradnji in opremi družinskih hiš je dimenzioniranje ena večjih težav. Preveliki prostori in preveč etaž, neuporabni in prazni prostori ter premočni ogrevalni sistemi so zaščitni znaki gradnje pri Slovencih. Žal pa tak pristop ne velja pri prezračevanju, pri katerem so sistemi pogosto premalo učinkoviti. Ne pozabimo, da mora prezračevalni sistem zamenjati ves zrak v dveh urah, torej 12-krat v enem dnevu. Slabost poddimenzioniranega sistema je neprijetna: velika šumnost in občutek prepiha. Na terenu sem videl primere, ko so lastniki ravno zaradi teh slabosti lokalni prezračevalni sistem preprosto izklopili, kar je druga slaba odločitev. Prva je bila investicija v neprimeren prezračevalni sistem.

!!galerija!!


Človek zdrži brez hrane 40 dni, brez vode štiri dni, brez zraka štiri minute. Čeprav zrak nesporno potrebujemo, mu pri bivanju posvečamo najmanj pozornosti.

Zvok

Vsaka naprava povzroča zvok, tudi prezračevalna. Kdaj zvok preide v moteč hrup, je odvisno od mnogih dejavnikov. Zato moramo biti v fazi načrtovanja in izvedbe pozorni na tri izvore motečih šumov:

Zunanji – Vsak prezračevalni sistem moramo povezati z zunanjim zrakom skozi ovoj stavbe. Skozi te preboje prihajajo tudi različni zunanji zvoki. To so lahko promet, škrebljanje dežja ali lajež psa. Take slabosti zaznamo pri vseh tipih lokalnih prezračevalnih sistemov, ne pa pri centralnem, ki ima rekuperator običajno v pomožnem prostoru.

V steni – Te zvoke proizvaja ventilator, prenašajo se kot vibracije na steno. Problematični so pri vseh tipih prezračevalnih naprav, razen pri centralnem, kjer je rekuperator v nebivalnem prostoru. Pri lokalnem lahko šumnost poveča tudi slabo očiščen filter.


Znotraj – Notranji zvok proizvaja velika hitrost delovanja ventilatorja. Poleg zvoka je moteč občutek prepiha. Težava nastane zaradi poddimenzionirane moči in zato potrebe po večji hitrosti delovanja.

Načrtovanje

Na odločanje za uvedbo sistema prisilnega prezračevanja z rekuperatorjem vpliva veliko postavk. Prva je izračun potrebne moči sistema. Pomembni so cena sistema, prav tako montaža, vzdrževanje in strošek energije. Smiselno je upoštevati tudi garancijo, pogostost menjave filtrov in njihovo ceno, hrupnost sistema in podobno.

Zaradi navedenega naj nam ponudbo, izvedbo in navodila za vzdrževanje naredi usposobljen izvajalec z referencami in garancijo. Digitalizacija je pomembna tudi pri rekuperaciji, saj nam omogoča kakovostno in preprosto nastavitev vseh parametrov prezračevanja.

PREBERITE ŠE: ENERGIJSKA OBNOVA DRUŽINSKE HIŠE: OČE JE NAVIJAL ZA REKUPERACIJO

Sestava centralnega prezračevalnega sistema

Prezračevalna naprava ­– Rekuperator je ključni element prezračevalnega sistema. Na toplotnem izmenjevalniku namreč toplota odhajajočega zraka ogreje prihajajoči zrak. Izberemo ga glede na velikost stanovanja in mesto montaže. Pozorni smo na energetsko učinkovitost delovanja, izkoristek vračanja odpadne toplote in vlage, glasnost delovanja ter preprosto rokovanje in vzdrževanje. Vedno preverimo tudi letne stroške z menjavo filtrov.

Kanalski razvod – Kanalski razvod prilagodimo prostorom v stanovanju, mestu montaže rekuperatorja ter mestu in načinu zajema zunanjega zraka. Kanalski razvod je lahko iz pločevinastih ali plastičnih kanalov, okrogle ali kvadratne oblike. Novejši imajo teflonsko protibakterijsko oblogo. Lahko ga vgradimo v tlaku, za spuščenim stropom, vidno v prostoru ali tako, da v stanovanje vstopa iz drugih etaž, kot sta klet ali podstrešje.

Dodatna oprema – Za ustrezno delovanje celotnega sistema sta pomembna tudi optimalen izbor drugih prezračevalnih elementov (rešetke, ventili, regulatorji pretoka, grelniki, hladilniki) ter ustrezna tlačna uravnovešenost kanalskega razvoda. Sem spada tudi zemeljski zračni ali vodni kolektor, ki pozimi ogreje, poleti pa ohladi vstopni zrak v rekuperator. S široko paleto dodatne opreme lahko zrak dogrejemo ali ohladimo, navlažimo ali osušimo.

Izolacija – Pomembna je tudi toplotna in zvočna izolacija, ki je nameščena v rekuperatorju ali blizu njega. S toplotno se izognemo temperaturnim izgubam skozi stene kanala in kondenziranju vlage. Izolacija deluje tudi kot zvočna zaščita, saj duši vibracije na stenah prezračevalnih kanalov.

Ne spreglejte

Vsaka stavba je – tako kot vsak človek – unikatna, zato je treba poiskati rešitve, ki so najprej pisane na kožo lastniku, potem pa stavbi. Naj bodo zaključne misli v spodbudo pri odločanju.

Prezračevanje v novih in starih stavbah je nuja, prezračevalni sistem z rekuperacijo pa dobra rešitev.

Načrt za centralno ali lokalno prezračevanje naj naredijo profesionalci, ki ga bodo tudi vgradili. Za optimalno delovanje je treba določiti smer vstopa in izstopa zraka, pravo moč in premer cevi, prave filtre ter postopke čiščenja in vzdrževanja.

Prezračevanje z rekuperacijo deluje vse leto, 24 ur na dan. To ni klimatska naprava, ki jo vključimo po potrebi. Pri dobro načrtovanem in izvedenem sistemu ne potrebujemo kuhinjske nape.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE