Vsestranska rešitev za ogrevanje, hlajenje in toplo vodo

24. 4. 2024 | Besedilo: P. I. | Fotografije: Orca

Orca, Ogreavnje, hlajenje

Ogrevanje prostorov in sanitarne vode skupaj predstavljata največji strošek v slovenskih gospodinjstvih. Zato mnogi neprestano iščemo ekonomične rešitve, kako ta strošek znižati, brez da bi pri tem žrtvovali udobje in zanesljivost.

Toplotne črpalke so se uveljavile kot ena izmed najbolj priljubljenih – in tudi vedno bolj razširjenih – sistemov na področju ogrevanja.

S svojo izjemno vsestranskostjo in energetsko učinkovitostjo, toplotne črpalke zagotavljajo praktične rešitve za različne tipe objektov – od novogradenj do prenovljenih starejših stavb in tudi večjih poslovnih kompleksov.

Zakaj toplotna črpalka?

Toplotna črpalka se vse bolj uveljavlja kot ključna rešitev za ogrevanje prostorov ter za pripravo tople sanitarne vode. Določeni modeli pa omogočajo tudi hlajenje prostorov.

Ta praktični sistem združuje več funkcij v eni napravi, kar uporabnikom ne le prihrani prostor, temveč tudi poveča udobje bivanja.

Njihova zasnova je vsestranska; reverzibilne toplotne črpalke se lahko uporabljajo za hlajenje v poletnih mesecih in ogrevanje v zimskih, vse z eno samo napravo. Poleg tega, pa celo leto skrbijo za varčno oskrbo gospodinjstva s toplo vodo.

Toplotne črpalke so vsestranski in zelo prilagodljiv ogrevalni sistem.

Poleg večfunkcionalnosti  toplotne črpalke odlikuje široko področje uporabe. Idealne so za novogradnje, več kot primerne pa so tudi za ogrevanje v starejših objektih, ki jim želimo izboljšati energetsko učinkovitost.

Toplotna črpalka je odlična rešitev tudi za objekte z večjo bivalno površino – sodobne poslovne zgradbe, hotele in stanovanjske bloke, kjer lahko zagotavlja ekonomično in učinkovito rešitev za ogrevanje.

Nezanemarljiv je tudi njihov pozitiven vpliv na okolje. Namreč, toplotne črpalke so zasnovane tako, da podpirajo zeleni prehod, saj za svoje delovanje izkoriščajo obnovljive vire energije in s tem znatno zmanjšujejo emisije škodljivih plinov v primerjavi s tradicionalnimi ogrevalnimi sistemi.

Kako delujejo toplotne črpalke?

Toplotne črpalke pri svojem delovanju izkoriščajo toploto iz okolice — zraka, vode ali zemlje. Delujejo na principu termodinamike, kjer nizkotemperaturni vir toplote prehaja v sistem z višjo temperaturo. To omogoča toplotnim črpalkam, da učinkovito pretvarjajo naravno toploto iz okolja v uporabno energijo za ogrevanje domov in poslovnih prostorov.

Delovanje toplotne črpalke je osnovano na pridobivanju toplote iz obnovljivih virov.

Ena od ključnih značilnosti toplotnih črpalk je njihova sposobnost delovanja v različnih podnebnih pogojih, saj so zasnovane tako, da izvlečejo toploto celo iz zelo hladnega zraka.

Toplotne črpalke Orca z zunanjo enoto Mitsubishi Electric zmorejo varčno ogrevati prostore tudi pri zunanji temperaturi od –28 ˚ C do –15 ˚ C, brez izgube grelne moče , kar jih uvršča med najučinkovitejše  na tržišču.

Način delovanja z izrabo obnovljivih virov dela toplotne črpalke visoko energetsko učinkovite. Večina modelov lahko proizvede tri do pet enot toplote za vsako enoto porabljene električne energije.

To jih postavlja v sam vrh energetsko učinkovitih tehnologij, kar pomeni manjše emisije ogljikovega dioksida ter nižje stroške ogrevanja.

Ali je vsaka toplotna črpalka primerna za objekt?

Kljub njihovi univerzalnosti in široki uporabnosti, ni vsak model toplotne črpalke optimalna izbira za vsako okolje in stavbo.

Pred izbiro je pomembno natančno preučiti specifične potrebe prostora in obstoječe infrastrukture. Za optimalni izbor in delovanje toplotne črpalke je nujen obisk ogrevalnega strokovnjaka, ki bo na podlagi ogleda in podanih potreb pripravil prilagojeno rešitev za vaš objekt.

Potrebno je upoštevati več dejavnikov, ki vplivajo na primernost izbire in končno učinkovitost toplotne črpalke, osnovni so:

  • vrsta in stanje objekta (ogrevalna površina, izolacija objekta in specifične toplotne izgube),
  • število uporabnikov,
  • navade stanovalcev (za ocenitev energetskih potreb) ter
  • obstoječi ogrevalni sistem (radiatorji, talno gretje ali kombinacija).

S tem razlogom so na voljo različni modeli toplotnih črpalk, ki so zasnovani tako, da zadovoljijo širok spekter potreb. Te modele običajno delimo na visokotemperaturne in nizkotemperaturne izvedbe.

Visokotemperaturne črpalke so idealna izbira za obnovo starejših stavb, ki morda niso najbolje izolirane, saj lahko učinkovito delujejo tudi pri višjih temperaturnih zahtevah.

Po drugi strani, so nizkotemperaturne toplotne črpalke idealne v novogradnjah, dobro izoliranih domovih in pasivnih hišah, kjer je potreba po manj intenzivnem ogrevanju.

Zakaj, pri radiatorskem ogrevanju mora toplotna črpalka dvigniti temperaturo ogrevalne vode na 55–60 ˚C, odvisno od toplotne izolacije objekta, medtem ko je pri talnem ogrevanju priporočljiva temperatura vode do 35 ˚C.

Za večje prostore, kot so hoteli in poslovni prostori, so primerne kaskadne izvedbe, ki zmorejo varčno ogrevati prostore celo do 2.500 m² površine. Ogrevalne toplotne črpalke, povezane v kaskade, skrbijo za ogrevanje z eno notranjo enoto in do štirimi zunanjimi enotami.

Kaskadne izvedbe so primerne za ogrevanje prostorov z večjo površino.

Vsak dom je svoja zgodba

Vsak dom, vsak poslovni objekt predstavlja unikatni izziv, ki zahteva individualen pristop. Pred izbiro toplotne črpalke je zato priporočljivo, da se posvetujete z ogrevalnimi strokovnjaki, ki bodo vaš prostor osebno obiskali, ocenili stanje zgradbe in vam na podlagi tega svetovali o najboljši možnosti.

Zgolj prava kombinacija notranje in zunanje enote zagotavlja optimalen izkoristek ogrevalnega sistema, s tem pa tudi najnižje stroške ogrevanja.

Podjetje Orca Energija s svojimi dolgoletnimi izkušnjami ponuja prilagojene rešitve za vsak dom s širokim naborom modelov toplotnih črpalk Orca + Mitsubishi Electric, ki pokrivajo vse vrste stanovanjskih in poslovnih stavb tudi večjih površin.

Zaupa jim na tisoče zadovoljnih uporabnikov, kot tudi priznana slovenska podjetja.

Družba Orca Energija je prav tako uspešno vgradila toplotne črpalke Orca + Mitsubishi Electric v domovih in hotelih na Irskem – državi, ki z vlažnim obmorskim podnebjem predstavlja eno izmed najtežjih razmer za delovanje toplotne črpalke.

Udobno in poceni ogrevanje

Ena izmed najbolj opaznih prednosti toplotnih črpalk je njihova sposobnost, da nudijo udobno ogrevanje in hlajenje z nižjimi stroški v primerjavi s tradicionalnimi ogrevalnimi metodami.

Podatki kažejo, da lahko toplotne črpalke znižajo stroške ogrevanja za 50 % in več v primerjavi z oljnimi gorilniki ali električnimi grelci.

Razlog tiči v njihovi visoki energetski učinkovitosti; kot rečeno, lahko povprečna toplotna črpalka proizvede tri do pet enot toplote za vsako enoto porabljene električne energije, kar je merilo, izraženo v koeficientu učinkovitosti (COP).

V povprečju se lahko letni stroški za ogrevanje zmanjšajo za približno 700 do 1.000 EUR, odvisno od prejšnjega ogrevalnega sistema in toplotne izolacije objekta.

Te številke postavljajo toplotne črpalke kot eno izmed najbolj stroškovno učinkovitih rešitev za moderno ogrevanje, ki hkrati skrbi za udobje uporabnikov in za okolje.

Številni uporabniki po vsej Sloveniji so že izkusili te prihranke. Na primer, zakonca Borin sta pred vgradnjo toplotne črpalke za ogrevanje porabila 3.000 do 3.500 € za kurilno olje na ogrevalno sezono. Po namestitvi toplotne črpalke zrak-voda so njuni stroški za ogrevanje padli za približno 60 %, kljub vključenemu ogrevanju sanitarne vode. »Prehod na toplotno črpalko je bil ena izmed pametnejših odločitev,« pravi gospa Borin. »To se res splača, finančno in tudi nobenega prostora ne porabimo za ogrevanje … nobenega dela. Vstanemo in črpalka avtomatsko deluje.« Razen rednih servisov, ki se priporočajo enkrat na leto, toplotna črpalka ne zahteva nobenega dodatnega dela z vaše strani.

Dodatno, inteligentno upravljanje toplotnih črpalk omogoča številne napredne možnosti.

Pri toplotnih črpalkah Orca lahko z napredno regulacijo preko oblaka spreminjate nastavitve svoje toplotne črpalke kar preko računalnika ali pametnega mobilnega telefona oziroma tablice.

Pregleden uporabniški vmesnik z upravljanjem na daljavo poskrbi za enostavno in udobno krmiljenje toplotne črpalke Orca.

Do konca meseca ujemite priložnost za nižjo investicijo v toplotno črpalko

Investicija v toplotno črpalko, tako kot vsaka menjava ogrevalnega sistema, predstavlja pomemben finančni zalogaj, vendar pa se investicija v toplotno črpalko dolgoročno izkaže za izredno gospodarno odločitev.

Začetni stroški nakupa in namestitve se lahko zdijo visoki, vendar je ključno razumeti, da z nižanjem mesečnih stroškov za ogrevanje prinašajo znatne prihranke pri energiji.

Povračilna doba investicije traja v povprečju 5–7 let, odvisno od specifik črpalke, cen energije in načina uporabe. S subvencijo Eko sklada in veliko spomladansko akcijo podjetja Orca Energije d.o.o., lahko izjemno znižate začetno investicijo in se že predčasno pripravite na novo sezono.


Naročnik oglasne vsebine je Orca

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE