Denis Kličić
Buče in fižol
Hokaido buča (slika 1). Njena oranžna barva poživi vrt podobno kot ognjič v vrhuncu svojega cvetenja. Srečen sem, ko gledam kako te buče iz dneva v dan rastejo in se debelijo. Zasadim jih v najbolj rodoviten kotiček vrta. Vse ostalo opravijo same. Žena jih najraje uporabi za pripravo kremne juhe. Zraven speče še ajdove palačinke. Nemalokrat jih nareževa tudi na kocke, shraniva v hladilniku in nato tekom tedna porabiva v rižotah, tortiljah in drugih jedeh.
Nizki fižol (slika 2). Obiram ga vsak dan, pa mi ga vseeno ne uspe obrati v celoti. Novi stroki zrastejo prehitro. Z izjemo obiranja, z njim praktično ni drugega dela. Vse kar naredim je, da ga zasadim in počakam, da zraste. Žena ga obožuje. Najraje ga pripravi kot solato v kisu in bučnem olju. Na koncu doda še malo narezanega drobnjaka.
Cukini bučke (slika 3). Z njimi nimam nič dela, tudi zalivam jih ne. Kljub temu jih obiram praktično vsak dan. Odlične so kot priloga k testeninam, kuskusu in sladkemu krompirju. Žena iz njih naredi tudi veganske polpete. Preostanek nareževa in dava v zamrzovalno skrinjo. V dolgih in mrzlih zimskih dnevih nama bodo prišle prav.