Okusi so različni in vedno izberemo tiste rastline, ki bodo nam v veselje in ponos. Večinoma imamo balkonske zasaditve na sončni strani hiše. To pomeni, da so primerne rastline, ki dobro prenašajo veliko sonca in ga tudi potrebujejo za bujno in redno cvetenje. Med najboljšo izbiro za sončne lege so rastline, ki izvirajo iz toplih krajev, in med njimi so seveda večna klasika pelargonije. Številni radi zasadijo surfinije ali milijonske zvončke, ki v pravih razmerah zelo bujno cvetijo. Zanimiva možnost so tudi bolivijske begonije, bidens ali verbena.
PREBERITE ŠE: KOLUMNA JERNEJE JOŠAR: SPOMLADANSKE ZELENJADNICE ZA MAJHNE BALKONE
Izbira zemlje za balkonsko zasaditev je izjemno pomembna. Vsebovati mora kakovostne šote in dodatke, kot sta perlit, zeleni kompost. Le tako bo dobro zadrževala vlago in hranila v območju korenin zasajenega cvetja. Prav tako mora imeti začetna hranila. Ta zadostujejo za prve tedne, da se rastline pravilno ukoreninijo in začnejo rasti. Preden nastavijo cvetne popke, morajo pridobiti dovolj listne mase. Zato začnemo po nekaj tednih dognojevati s tekočim gnojilom. Pri gnojilu smo pozorni, da vsebuje čim več mikrohranil in med njimi tudi železo. Tako preprečimo rumenenje rastlin.
Zagotavljanje dovolj vode je na balkonih vedno izziv. Ena rešitev so korita z vodno rezervo. Ta so primerna za balkone s streho, saj imamo drugače v dežju lahko veliko težavo, ker voda ne odteka iz korita. Posledica je razvoj glivičnih bolezni. Dobra rešitev za sončne balkone je namakalni sistem. Tega skoraj ne vidimo, ko se rastline lepo razrastejo. Preprosto namestimo kapljače po koritih. Idealna je kombinacija s časovnikom, da lahko mirno odidemo na dopust in bo balkon še vedno bujno cvetoč.
Bujni balkoni
Zemlja za balkonske rože je praviloma že obogatena z gnojilom, tako da rastlin v prvih nekaj tednih po sajenju ni treba dodatno gnojiti. Vendar je balkonsko cvetje večinoma zelo »lačno« in bo kmalu potrebovalo dodatna hranila. Najbolje je, da uporabite tekoče gnojilo za balkonske rastline, ki ga dodate vodi za zalivanje približno enkrat na teden. Odvisno od vremena, lege in količine substrata potrebuje balkonsko cvetje vodo do dvakrat na dan. Če je primanjkuje, se rastline sicer ne posušijo takoj, ampak najprej izgubijo cvetne popke. Najbolje je zalivati zjutraj in po potrebi še enkrat popoldne. Za večino rastlin lahko uporabite običajno vodo iz pipe, vendar je primernejša deževnica.
Sajenje samo ene vrste rastlin lahko naredi balkonska korita zelo zanimiva. Med takšnimi je najlažje izpostaviti surfinije, ki marsikje zapolnijo celotne balkone. Z njimi lahko ustvarimo prave cvetoče slapove. Če želimo zasaditev popestriti, jih kombiniramo z grobeljnikom in grenkuljico.
Pelargonije so klasika, ki so ji številni zvesti iz leta v leto. Obstajajo različne sorte, ki se v zasaditvi lepo ujamejo z gavro in mlečkom. Zlasti rdeča barva potem še bolj izstopa. Številni prisegajo tudi na begonije, ki jih je najbolje dopolniti s sladkim krompirjem (batato) in različnimi okrasnimi travami, ki lepo zapolnijo ozadje zasaditve. Ta zasaditev se ne samo spušča z balkona, temveč lepo sega tudi v višino.
Prava izbira za tiste vrtnarje, ki si želijo svoje balkone uporabiti še bolj koristno, so raznolike vrtnine. Za sončno lego so zlasti primerni čiliji oziroma paprike. To so dokaj nizke rastline, ki jih preprosto oblikujemo v lepe grmičke. Najprej jih krasijo cvetovi, potem pa še barviti čiliji. Na balkonu jih bomo imeli še pozno jeseni. Kombiniramo jih s solatnicami, kot je hrastov list, drobnjakom ali šalotko ter tako dobimo zelo atraktivno zasajene lonce.
Pri sladkem krompirju so na voljo sorte, ki jih uporabljamo pri okrasnih zasaditvah, a tudi sorte, ki so namenjene za prehrano. Če posadimo takšne, naj nas ne presenetijo bujna rast in nekajmetrski poganjki, ki plapolajo z balkona.
Balkonska korita so s svojo sončno lego in priročnostjo idealna tudi za vzgojo zelišč. V nekaj posodah imamo lahko trajna zelišča, kot so meta, žajbelj, drobnjak. Te redno uporabljamo v kuhinji. V posodi se jim lahko pridružijo sezonske vrtnine, kot so blitva, špinača in kakšna glava solate. Prav tako ne pozabimo na sezonska zelišča, kot so timijan, bazilika, šetraj. Pri posedanju na balkonu bomo uživali tudi v njihovem vonju.
---
MORDA VAS ZANIMA TUDI: Vabimo vas na kuharsko delavnico: biskvit za torto in rulado, ki vedno uspe