
Začenja se sezona omamnega bezga in zdi se, da so številne gospodinje že začele izkoriščati njegove arome. In čeprav jih večina izkoristi za pripravo sirupa ali jih cvre v palačinkovem testu, bezeg ponuja veliko več kulinaričnih priložnosti, ki vas bodo zagotovo navdušile. Za vse, ki ga imate na vrtu ali pa ga radi nabirate v naravi, smo pripravili 5 čudovitih idej, ki bezgove cvetove postavijo v povsem novo luč.
PREBERITE ŠE: Kako ločimo žuželke iz bezgovih cvetov? Preizkusili smo preprost način babic, ki res deluje
Bezgovi cvetovi sami sicer nimajo veliko pektina, zato jih običajno kombiniramo z drugim sezonskim sadjem, kot so jagode, rabarbara ali pa jabolka. Cvetove preko noči namočimo v sadni pire, da sprostijo svojo aromo, nato pa vse skupaj skuhamo z želirnim sladkorjem. Marmelada ima subtilen, cvetličen okus, ki lepo popestri običajne kombinacije.
Za osvežilen cvetlični kis, ki ga lahko uporabljamo v solatah ali marinadah, preprosto namočimo sveže bezgove cvetove v jabolčni ali vinski kis. Dodamo lahko tudi limonino lupinico ali zelišča, kot je meta. Po nekaj tednih v temnem prostoru kis precedimo in prelijemo v lepo stekleničko. Tako pripravljen se odlično poda k poletnim solatam, še posebej k tisti z jagodami, rukolo in kozjim sirom.
Če za bezgov sladkor še nikoli niste slišali, vas bo morda prepričal podatek, da je po uporabi podoben vaniljevemu, a ponuja povsem drugačno aromo. Cvetove enostavno pomešamo z belim sladkorjem in jih pustimo v dobro zaprtem kozarcu nekaj dni do tednov. Sladkor prepoji aroma in barva cvetov, nato pa se ga lahko uporabi v čajih, piškotih, tortnih kremah ali kar za posipanje po svežem sadju. Sladkor lahko tudi zmeljemo v mlinčku, da dobimo bezgov sladkor v prahu.
Za poletno osvežitev lahko bezgove cvetove zamrznemo v ledene kocke. V vsako luknjo za kocke damo majhen cvet ali del socvetja, dolijemo ustekleničeno vodo in zamrznemo. Kocke so čudovit dodatek k limonadi, koktajlom ali celo navadni vodi, ki dobi kanček cvetlične elegance. Namesto vode uporabite limonado ali zeliščni čaj, da bodo ledene kocke še okusnejše.
Čeprav bezgov sirup poznamo skoraj vsi, lahko z enostavno nadgradnjo iz njega pripravimo tudi osvežujoč liker. Cvetove prelijemo z vodko (ali žganjem), dodamo sladkor in limonino lupino ter pustimo stati 2–3 tedne. Po tem času precedimo in shranimo v steklenico. Liker je odličen za dodatek koktajlom ali za posebne trenutke s prijatelji.
Bezeg je super, vendar pazljivo pri nabiranju!
Čeprav se zdi, da ga nabiramo praktično vsi, pa pri tem ni odveč malce pazljivosti. Bezeg je namreč užiten le v cvetovih in zrelih jagodah, medtem ko so zeleni deli rastline (listi, stebla in nedozoreli plodovi) lahko rahlo strupeni. Nabirajte samo popolnoma odprte cvetove in to stran od cest in škropljenih površin.