
Ker so šparglji trajnice, je ključnega pomena, da jim namenimo stalen prostor na vrtu, kjer bodo lahko nemoteno rasli dolga leta. Najbolje uspevajo na sončnih in zračnih legah, ki niso izpostavljene močnim vetrovom. Tla naj bodo bogata s humusom, dobro odcedna in z rahlo kislim do nevtralnim pH (med 6,5 in 7,5). Težka, ilovnata tla, kjer zastaja voda, niso primerna za gojenje špargljev. V takšnih primerih je priporočljivo izboljšati strukturo tal z dodajanjem peska in organskega materiala, kot je kompost, ali pa leto pred sajenjem posejati rastline za zeleno gnojenje, kot so ajda, facelija ali bela gorjušica.
Šparglje najlažje razmnožujemo z enoletnimi korenikami, ki jih posadimo spomladi, ko mine nevarnost pozeb. Korenike posadimo v globoke jarke, globoke do 50 cm, saj bo to omogočilo razvoj močnih in debelih poganjkov. Pred sajenjem je pomembno, da tla temeljito očistimo plevela in jih obogatimo s hranili. Po sajenju je treba zagotoviti zadostno zalivanje, še posebej v sušnih obdobjih, ter redno odstranjevati plevel, da šparglji ne bodo imeli konkurence za hranila.
Za potrebe dveh oseb potrebujemo le 2 m dolgo in 0,6 m široko gredo. Na tako veliko gredico posadimo 10 sadik špargljev.
Barva špargljev ni odvisna od sorte, temveč od načina pridelave. Če pred rastjo mladih poganjkov naredimo visoke grebene, povzročimo, da rastejo v temi in ostanejo beli. Zeleni šparglji pa rastejo na svetlobi in vsebujejo več za zdravje blagodejnih sestavin.
Gojenje špargljev na domačem vrtu je torej odlična naložba, ki vam ob pravilni oskrbi lahko zagotovi svež in zdrav pridelek več let zapored.