Če se boste v teh dneh odpravili proti Primorski, boste v naravi našli polno špargljev. Vikend izlet je seveda odlična sprostitev in rekreacija, kar seveda podpiramo. A danes se bomo osredotočili na šparglje. Marsikdo se jih namreč brani gojiti na vrtu, saj slovijo kot nekoliko zahtevni gostje gredic. A v resnici moramo poznati le nekaj pravil in kmalu bodo zeleni poganjki pokukali iz zemlje tudi na našem vrtu.
Šparglje doma najlažje vzgojimo iz korenike, ki jo kupimo v vrtnarskem centru. Navadno gre za med dve in tri leta stare rastline, ki pospešijo našo pot do pridelka. Ena korenika bo v sezoni obrodila nekje do 25 špargljev. Začetki so sicer pogosto nekoliko negotovi, a ko se rastlina navadi na razmere, lahko šparglje z nje obiramo tudi do 25 sezon. Za dovoljšen pridelek na portalu Thompson and Morgan svetujejo, da posadimo nekje med 10 in 12 rastlin.
PREBERITE ŠE: UŽIVANJE REGRATA NI PRIMERNO ZA VSAKOGAR - TEM OSEBAM LAHKO CELO ŠKODUJE
Korenike lahko zasadimo precej globoko. Tudi do globine pol metra. Če bodo rastlini všeč razmere, bo pognala šparglje tako visoko, da bodo pokukali iz zemlje le njihovi vršički, kar je za bolj debele vrste dobro. Zemlja bo namreč služila kot opora za zelene poganjke.
Zaradi trajnosti rastline je pomembno, da jo sadimo z mislimi na prihodnost. Špargljem namenimo stalen prostor, ki bo dolga leta namenjen le njim. Pomembno je tudi, kakšne pH vrednosti je zemlja, v katero jih sadimo. Šparglji imajo namreč najraje pH med 6,5 in 7,5. Ker so tako izbirčni, predlagamo, da zemljo na vrtu zato najprej pomerite in ji po potrebi dodate kislo ali bazično zemljo. Najverjetneje boste potrebovali prvo.
Občutljive so tudi špargljeve korenike. Izven zemlje ne zdržijo dolgo, zato vrt pripravite še preden se odpravite ponje. Zemljo prej dodobra očistite plevela in dodajte svežo prst, da bo rastlina deležna dovolj hranil. Posamezne korenike sadite vsaj pol metra narazen, saj bodo v prihodnjih letih postale precej požrešne s prostorom. Prav tako potrebujejo ogromno vode, da se njihove korenine ne bodo posušile.
---
MORDA VAS ZANIMA TUDI: Nova metoda nakupovanja živil 6–1: tako bomo prihranili kar nekaj denarja in bolj zdravo jedli