Meto na vrtu sadimo na sonce ali v polsenco. Je trajnica, kar pomeni, da iz zemlje požene vsako pomlad znova. Rada ima konstantno važno zemljo. Lahko jo gojimo tudi v loncu. Postavimo jo tja, kjer radi posedamo in si ne želimo komarjev, na zelenjavnih gredicah pa v bližino rastlin, ki jih pogosto napadajo uši. Prija ji vrtni kompost.
Vsakih nekaj let je priporočljivo meto na vrtu »preseliti«, za kar uporabimo najbolj vitalne podzemne poganjke.
Mlada rastlina mete se s podzemnimi koreninami širi kot za stavo, zato jo krotimo. To naredimo tako, da v tla zakopljemo prepreke (lesene, kovinske plošče, posoda brez dna) za korenine, odvečne podzemne in nadzemne poganjke tudi odstranjujemo.
Redno jo zalivamo, ne prijemamo mokrih rastlin, občasno rahljamo tla. Če poganjki mete postanejo razpotegnjeni in plešasti, jih lahko več kot do polovice porežemo, da bodo znova odgnali.
Rja v obliki rjavih madežev na lističih je pogostejša tam, kjer nasad ni zračen in se rastline ne posušijo. Raje napade starejše, manj vitalne rastline ali pa proti koncu sezone
Takoj ko jo opazimo, rastline porežemo, da se bodo obrastle, zdrave liste porabimo, drugo zavržemo. Zalivamo po tleh, ne po listih.
Ni lepšega, kot imeti meto na gredici ali balkonu, si jo zaželeti v osvežilnem napitku, hrani in v naslednjem hipu odščipniti vršiček, dva. Opažam, da ni samo po sebi umevno, da začimbnicam režemo vrhe. Imam prijatelje, ki meti, baziliki, rožmarinu »kradejo« liste po steblu navzdol. Če to počnemo večkrat, rastlina postane plešasta in obnemogla. Če ji odščipnemo vrh, pa jih bo naredila še več, in se bo razrastla. To je pravilo, če želimo čim več listov.
Če bi radi nasad mete porezali za čaj, naredimo to zgodaj dopoldne, ko se posuši jutranja rosa. Kot rečeno, režemo zgornji del poganjkov, saj s tem spodbudimo obraščanje. Najbolje pa je meto za čaj nabrati julija in avgusta. Vejice obesimo v zračen prostor (ne na sonce), nato pa posušene lističe posmukamo in shranimo v temni posodi. Med sušenjem meto čim manj prelagamo, zaradi prijemanja listi radi potemnijo in izgubijo kakovost.
Sveže lističe mete lahko tudi zamrznemo; zamrzovanje dobro ohrani aromo in barvo. Osmukane in oprane cele lističe posušimo med slojema papirnate brisače ali čiste kuhinjske krpe in jih zamrznemo na pladnju. Ko so zmrznjeni, jih zložimo v posodico. Lahko pa manjše metine lističe zamrznemo v kocki vode. Kot nalašč za osvežilni napitek!