Skrajni čas je, da posejete božično žito

13. 12. 2023 | Besedilo: D. D.

božično žito, pšenica, božič, setev

Če želite, da bo božično žito do praznikov ozelenelo, je danes skrajni čas, da ga posejete.

13. december je pred uvedbo gregorijanskega koledarja veljal za najkrajši dan v letu.

Navada sejanja božičnega žita izvira še iz predkrščanskih časov. Nekdaj so namreč verjeli, da bo pridelek v prihodnjem letu obilnejši, če bodo ob koncu leta v hiši posejali mlado žito.

Kasneje je obveljalo, da ga je treba vzgojiti do božiča. Po starih šegah so ga sejali na različne decembrske datume – na god svete Barbare, 4. decembra, na Marijin praznik, 8. decembra, ter na god svete Lucije, 13. decembra. Dalj pa raje ne odlašajte, da bi do praznikov lepo ozelenelo.

PREBERITE ŠE: KOLUMNA JERNEJE JOŠAR: BREZ BOŽIČNE ZVEZDE NE GRE

Kako ga posejemo

V Sloveniji poznamo za božično žito veliko imen: na Gorenjskem je božično žito, na Štajerskem kaljeno žito, pšenička mu pravijo na Dolenjskem, v Beli krajini pa večno življenje.

Semena enakomerno razporedite po navlaženi zemlji in jih prekrijte s tanko plastjo prsti. Kalila bodo od 10 do 14 dni. Skrbite, da bo substrat ves čas vlažen. Lončka z božičnim žitom ne hranite v bližini radiatorjev, raje ga postavite v najhladnejši del sobe. Če mu bo pretoplo, bo sicer res hitreje rastlo, a tudi hitreje propadlo – zelene bilke bodo porumenele ali prehitro pognale v višino in se pod svojo težo zlomile.

Če žito zraste previsoko, ga s škarjami enkrat ali dvakrat skrajšajte na želeno višino. Najlepše pa je seveda, dokler je nepostriženo.

Po tradiciji se božično žito pusti rasti do svetih Treh kraljev, lahko pa celo do svečenice, 2. februarja.

MORDA VAS ZANIMA TUDI: SETVENI KOLEDAR – DECEMBER 2023


Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE