Je ekološko bolj zdravo? Številni kupujejo ekološka živila, ker verjamejo, da so bolj zdrava od konvencionalnih, vendar tega doslej ni potrdila nobena znanstvena študija. V medijih pogosto citirana metaanaliza britanske Food Standards Agency iz leta 2009, ki je zbrala in pregledala 162 znanstvenih študij iz preteklih 50 let, je pokazala, da je hranilna vrednost ekološke hrane podobna konvencionalno pridelani. Toda zagovorniki ekološkega kmetijstva so jo skritizirali, saj v pregled ni vključila ostankov pesticidov v živilih.
Prav ostanki pesticidov, ki zmanjšujejo hranilno vrednost živil, so pomemben razločevalni dejavnik med ekološkimi in konvencionalnimi živili. »V ekoloških živilih ni ostankov pesticidov oziroma so minimalni in niso posledica postopkov kmetijske pridelave, temveč mešanja med prevozom,« pojasni tehnična direktorica Inštituta za trajnostni razvoj Anamarija Slabe. To potrjujejo tudi redna vzorčenja živil na ostanke pesticidov, ki jih opravlja inšpekcija za kakovost živil. Od 740 vzorcev, odvzetih v letu 2011, sta dva vsebovala vrednosti, ki predstavljajo tveganje za zdravje ljudi; oba sta bila iz konvencionalne pridelave.
Slabetova trdi, da so ekološka živila varnejša od konvencionalnih, čeprav je stališče evropske kmetijske politike, da so oboja enako varna. »Takšna trditev je mogoča le zato, ker veljavni kriteriji za presojo varnosti hrane ne upoštevajo vpliva mešanic, tako imenovanih koktejlov pesticidov na zdravje, temveč le učinke posameznih pesticidov,« pojasnjuje Slabetova.
Če torej ni mogoče posplošiti, da so ekološka živila bolj zdrava od konvencionalnih, pa zaradi drugačnih metod in postopkov ekološke pridelave – poleg kemično-sintetičnih pesticidov so v ekološkem kmetijstvu prepovedani lahko topna mineralna gnojila, gensko spremenjeni organizmi, ionizirajoče sevanje in preventivno zdravljenje živali z antibiotiki – nekatera ekološka živila, na primer sadje, zelenjava in mleko, vsebujejo več zaželenih snovi (vitaminov, antioksidantov in sekundarnih rastlinskih sestavin, ki krepijo zdravje) in dobivajo boljše ocene za okus, so ugotovili znanstveniki z Univerze v Newcastlu leta 2007. Švedski in angleški znanstveniki so lani potrdili, da ekološko mleko vsebuje več linolenske kisline in nenasičenih maščobnih kislin. Druge študije so pokazale, da je v ekološkem mesu več suhe snovi kot v konvencionalnem. »Če kupimo kilogram ekološke teletine, iz nje dobimo več mesa. Zato je upravičena tudi višja cena, a le tista, ki jo plačamo neposredno kmetu, ne pa tudi za polovico višja v trgovini,« opozarja Slabetova.
Več o ekološki »hitri hrani«, ali je eko res prijaznejše do okolja in kako lahko ekološko kmetijstvo nahrani svet, si lahko preberete v članku Ekoizdelki so varnejši od konvencionalnih, ki je bil objavljen v sobotni tiskani izdaji Dela ali na www.delo.si.