Posvet o ekološkem kmetovanju na sejmu Agra v Gornji Radgoni je razkril, da se pri nas vse več kmetij ukvarja z ekološko pridelavo. Potem, ko smo v preteklosti beležili stagnacijo, se zavest o naravni pridelavi hrane ponovno povečuje. Trenutno je v Sloveniji več kot 3000 kmetij, ki gojijo zelenjavo in sadje na naravni način na več kot 38.000 hektarjih kmetijskih zemljišč.
Po nekajletnem mirovanju se že dve leti zapored povečuje število ekoloških kmetij. Tako se z ekološkim kmetovanjem ukvarja štiri odstotke vseh slovenskih kmetij na 8,4 odstotka vseh kmetijskih površin. Največja ekološka kmetija pri nas prideluje zelenjavo na desetih hektarjih.
Čeprav potrošniki vse bolj prepoznavajo prednost ekološko pridelane hrane, si je marsikdo ne more privoščiti. Njeno ceno zvišujejo dejavniki kot so več opravljenega dela kot na običajni kmetiji, več vlaganj in tveganj, potrebno pa je pridobiti tudi ekološki certifikat. Lastnica ekološke kmetije Zeliščni vrt Cvetka Katarina Kovačič je ob tem na posvetu povedala: »Dobro je treba premisliti, kaj pridelovati, kaj izdelovati in po kakšni ceni to potem prodajati, da vse delo ne bo zaman.«