Na januarskem mednarodnem posvetu na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede, katerega nosilna tema so bila ekološka živila v gastronomiji, pa je ljubljansko gostinsko podjetje prejelo certifikat Inštituta za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru, ki potrjuje izpolnjevanje uredb o pripravi jedi iz ekoloških sestavin.
Po besedah Jernjeje Kamnikar, direktorice Viva Catering, je predstavljala priprava teh jedi dodatno dejavnost v njihovi ponudbi zadnji dve leti. Kot podjetje za catering pogosto pripravljajo jedi za mednarodne sprejeme in kongrese, na katerih pogostijo tudi več sto ljudi. V povprečju gre za goste z visoko razvito zavestjo o pomenu okolju in zdravju prijazno pridelane hrane, zato si želijo organizatorji prireditev tudi ekološko ponudbo. Poleg tega tudi sami sledijo smernicam v cateringu in prehranjevalnih navadah ljudi. Jedi si prizadevajo pripraviti iz certificiranih ekoloških živil, pridelanih v Sloveniji, saj gre pri mednarodnih dogodkih tudi za promocijo naše države.
»Pri certificirani ponudbi ne gre samo za to, da pripravimo jedi iz ekoloških sestavin, zahteven je tudi tehnološki postopek, saj mora ta del priprave potekati povsem ločeno od preostale in je redno nadzorovan. Je pa denimo za velike mednarodne dogodke težko dobiti zadostne količine ekološko pridelanih živil s slovenskih kmetij, četudi je samo del pripravljenih jedi ekološki,« pravi Jerneja Kamnikar. Postrežbo ekoloških jedi dopolnjujejo tudi s postavitvijo in pogrinjki iz naravnih, okolju prijaznih materialov.