Avokadovec je drevo iz družine lovorovk in izhaja iz Srednje Amerike in Mehike. Vzgajali so ga že Azteki, danes pa ga kultivirajo v Južni Afriki, Izraelu, Čilu in južni Španiji. Avokado za rast potrebuje toplo in vlažno podnebje.
Avokado lahko poskusite vzgojiti iz koščice, ki jo boste odstranili iz sadeža, kupljenega v lokalni trgovini. Odstraniti jo morate previdno, da je ne poškodujete, nato pa jo umijte pod tekočo vodo. Dobro preglejte koščico in določite, kje ima vrh (bolj zašiljen del) in kje dno (tam, kjer je koščica bolj okrogla).
Vzemite tri zobotrebce in kozarec vode, ki ste ga napolnili skoraj do vrha. Zobotrebce porinite v koščico tako, da jih enakomerno razporedite na navidezni črti, ki poteka po sredini. Potem koščico namestite v kozarec tako, da bo spodnji del koščice v vodi. Kozarec pustite na toplem in v šestih tednih bo avokado vzklil. Takrat lahko koščico posadite v lonec s prstjo, ki je lahka in rahlo kisla.
Koščico odložite na osončeno mesto v domu in počakajte, da poči. Takrat jo posadite v lonec s prstjo.
Koščico namočite v toplo vodo za 30 minut in nato odrežite majhno plast na vrhu. Koščico z odrezanim delom navzdol posadite v lonec z vlažnim in peskastim kompostom (ne porivajte je pregloboko, več kot polovica naj je ne bo v prsti). Lonec postavite na toplo mesto (lahko tudi na radiator ali lončeno peč), lahko ga prekrijete s plastično folijo, da boste poustvarili vlažne pogoje, v katerih avokado uspeva).
Ko avokadovec zraste 30 centimetrov visoko, ga lahko obrežete in tako poskrbite, da bo rastlina bolj bujna in ne tako visoka. Rastlina naj bo na svetlem in toplem mestu, v času sezone rasti (poleti) pa jo redno zalivajte. Ko bodo korenine napolnile lonec, jo presadite v večjega. Vsako leto na vrhu prsti zamenjajte plast komposta.