Primeren čas je odvisen od vremenskih razmer: po mokrih tednih in prehitevajočih temperaturah je trava čez noč ozelenela in pognala v višino. Ker velja, da jo kosimo v času rasti, jo pokosimo takrat, ko doseže od 8 do 10 centimetrov višine.
Pokosimo takrat, ko doseže od 8 do 10 centimetrov višine.
Letos se je košnja okrasnih trat na osončenih legah začela izrazito zgodaj – nekateri jo kosijo že drugič. Žal ni izključeno, da je v prihodnih tednih kdaj ne bo pokrila slana, morda celo sneg, vendar trati z zgodnjo košnjo ne delamo škode, kot s prehitrim sajenjem toploljubnih vrtnin in cvetic, ki zaradi (običajnih) pomladnih ohladitev zastanejo v rasti ali jih zmrzal celo posmodi.
Pred prvo košnjo pa je priporočljivo trato močno pregrabiti z grobimi grabljami, s čimer s površine odstranimo post: to so odmrle travne bilke, pomešane z organskimi ostanki. Če je na tratu veliko mahu (navadno na senčnih legah), je ne grabimo, saj bi mah prenašali, temveč zaplate mahu najprej posipamo z namenskimi sredstvi za odstranjevanje (pogosto so kombinirana z gnojili), šele ko ta počrni oz. se posuši, trato skupaj z njim pregrabimo. Posuši se navadno v nekaj dneh. Če smo na grabljenje pred prvo košnjo pozabili, ga lahko na suhi trati opravimo nekaj dni po njej.
Ne kosimo zjutraj, ko je trava rosna, ne takrat, ko se po dežju še ni posušila. Ne samo, da vlažna trava otežuje košnjo in lepi se na nože pri kosilnici, z njo tudi prenašamo glivične bolezni trave.
Poleg tega po mokri ali celo s slano prekriti travi ne hodimo!
S prvo košnjo ne odlašamo predolgo, previsoka in prebujna trava se namreč težko reže. Kosimo, ko je trava visoka od 8 do 10 centimetrov. Za prvo košnjo je pomembno, da ne pokosimo prevelike dolžine travnih bilk. Kosimo na višino od 5 do 6 cm, če nam je trava »ušla« previsoko, jo na takšno višino skrajšamo v dveh zaporednih košnjah.
Če začnemo košnjo prepozno, ko je trava že precej visoka, lahko travišče močno osiromašimo.
S košnjo previsoke trave lahko razredčimo sestoj travnih vrst, kar velja tudi za prenizko košnjo.
Če pričnemo s košnjo prepozno spomladi, ko je trava že precej visoka, lahko travišče močno osiromašimo. Običajno je potrebno kositi trato vsak teden ali vsakih deset dni.
Čas za zračenje trate je šele takrat spomladi, ko trava intenzivno raste, to je po drugi ali tretji košnji. Prezračevanje je postopek, pri katerem z vilami ali posebnim orodjem luknjamo tla, s čimer jih prezračimo, kar pripomore, da pride do travnih korenin več zraka. Zračenju navadno sledi peskanje, s katerim v novo nastale odprtine spravimo kremenčeve peske. Postopek izboljša strukturo tal in okrepi travne korenine.