Kadar se odločamo za nakup pompozne lončnice, ki jo bomo lahko večkrat ponosno fotografirali, je monstera na samem vrhu lestvice. K temu pa ne prispevajo zgolj veliki, figi podobni listi, temveč tudi dejstvo, da je skrb za monstero precej enostavna.
Poznamo navadno monstero (Monstera deliciosa), ki ima liste razcepljene na koncu, in tisto s preluknjanimi listi (Monstera adansonii). Obe vrsti zahtevata zalivanje, ko se vrhnja plast prsti posuši (približno enkrat na teden), in veliko svetlobe (postavite jo na svetel ali polsvetel prostor). Količina slednje določa, kako »srečna« bo monstera.
Edino opozorilo, ki velja je, da monstera ne prenese temperatur pod 15 stopinj Celzija.
Monstera pri nas običajno ne zacveti, če pa že, je to zelo redko. Posebnost so zračne korenine, ki poganjajo iz stebel. Če jih je veliko, jih lahko obrežemo ali le narahlo potisnemo ob steblo in bodo nadaljevale rast proti zemlji. Visoka zračna vlaga je ključ do zdravih in lepih listov.
Monstero gnojimo od pomladi do jeseni enkrat tedensko.
---
MORDA VAS ZANIMA TUID: Matic Benet: Gorenjec, ki nas je očaral z monsterami, planerjem za Boruta Pahorja in tokom misli